Balkan Handball

KOLUMNA: Vratio se IGRAČ

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

Napad PPD Zagreb dobio je boju, šmek i karakter, konačno, u odsudnom trenutku sezone. Vratio se Domagoj Pavlović. Jedan od momaka čiji kvalitet više nikome u Evropi nije sporan, samo zdravlje. Zdravlje će opredeliti karijeru momka iz Ivanić Grada. Da li će biti igrač za klubove ekstra klase ili uz mučenja se ramenima, kolenima i zubima – „Gepingenovac“, odnosno, momak koji će krpiti sebe, a onda i rupe po klubovima iz drugog ešalona.

Dok je zdrav i dok je u Zagrebu, biće i hrvatski šampion opasan u napadu po svaku odbranu, bez obzira ko stoji u liniji. I reprezentacija Hrvatske će dobiti jednog punokrvnog beka, hrabrog i lucidnog, baš ono što treba selekciji koja je izgubila karakter i autoritet u poslednjih par godina.

Zagrepčani drže sve u svojim rukama. Pobeda nad Celjanima će verovatno biti dovoljna za plasman u TOP 16, a to je i jednima i drugima, u ovom trenutku – premija. Iako nije bio spreman za „korak nazad“, što se videlo i po razlasku sa Veselinom Vujovićem, hrvatski šampion je angažovanjem jednog od najboljih domaćih trenera Silvija Ivandije, zaustavio pad objektivno slabijeg sastava u odnosu na sezonu ranije. Da li će mu ta jedna utakmica određivati sudbinu? Ne bi smela. Zagreb je mnoga trenerska imena potrošio pre vremena, a proizvodnja novih se svodi na prste jedne ruke.

Sa druge strane „osovine“, Raul Gonzales sigurno vodi Vardar ka četvrtfinalu. To ništa ne mora da znači, jer se Barselona prošle sezone posle odmora u osmini finala saplela pre Kelna. Vardar ima sastav za F4, ali ga ima još šest-sedam timova. Makedonski šampion nikada nije bio jači. Iskustvo tri četvrtfinala u nizu, duga klupa, trener na duže staze, sve to je dalo rezultate da se bude ispred Kielcea i Levena, iako ruku na srce, druga grupa je mnogo teža.

Gledati Celje PL kod kuće, bolje je od svakog bioskopa. Kako god se završila sezona, pobeda nad Kielceom će emitovati samopouzdanje i osmehe, i govoriti da je smer ispravan, a to što love nema da se zadrže biseri – to je priča slovenačkog sporta u celini. Poslati Sliškovića u Vesprem, pa Blagotinšeka, zatim Janca u Celje, Kastelica na revers u Segedin, govori o ambicijama kluba, ali i novčaniku.

Mnogima je sve prazniji.

FOTO: Jozo Čabraja