Balkan Handball

MISIJA KASIMA KAMENICE: Da li Zagreb može korak napred?

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

Rukometaši PPD Zagreb vratili su se na pobednički kolosek posle brodoloma doživljenog u Prešovu. I pored najboljeg izdanja ove sezone u SEHA GAZPROM ligi, Vojvodina nije mogla više od pristojnog otpora i minus osam u svojoj Slanoj bari. Kvalitet je bio na strani Zagrepčana, koji su akcenat bacili na odbranu posle primljena 33 gola od Tatrana.

Retko kada igrači poput Jovanovića, Ostojića ili Jandrića imaju priliku da odmere snage sa takvim vedetama kakve Zagreb ima, a iako godine polako nivelišu želje i mogućnosti, svi mladi igrači, kako Voše, tako i Zagreba, kao i ona deca na tribinama, mogla su nešto da nauče o sportu gledajući Igora Vorija kako gine za svaku loptu u svojoj 38. godini.

Definisati kvalitet i ambicije PPD Zagreb u sezoni koja je krenula, uopšte nije lako. Ako smo prošlu počeli pitanjem „Da li je Zagreb spreman za korak nazad“ i pogodili, s obzirom na trenerske sudbine Veselina Vujovića, Silvija Ivandija, te na kraju Slavka Goluže, ovog septembra je prirodno reći – da li Zagreb može korak napred?

Pred Kasimom Kamenicom je veliki posao. Onaj koji mu je poveren pre par meseci rečima „Osnovni razlog zašto smo se odlučili za Kasima Kamenicu jest taj što smo mi u prvom redu razvojni klub a gospodin Kamenica je poznat kao stručnjak za rad upravo s mladim igračima. Mi smo razvojni klub za hrvatski rukomet, za hrvatsku reprezentaciju i za hrvatske igrače i mislimo da nam trener Kamenica tu može puno toga dobroga donijeti. Njegovo iskustvo u stvaranju i pretvaranju talenata u prave igrače je iznimno. Od njega u prvom redu očekujemo rezultate na tom planu, a što se tiče konkretnog rezultata nadamo se i vjerujemo da isti neće izostati kroz razvoj naše mladosti“ teško će imati kada da radi, jer je u Zagrebu svaki poraz mali zemljotres, pa bi on i u SEHA ligi.

A da će neko pod plaštom pravljenja igrača žrtvovati i jedan bod u EHF Ligi šampiona, iluzorno je očekivati. PPD Zagreb u sezonu ulazi sa devet igrača preko 30 godina starosti, a njih čak 11 je osvajalo medalje na velikim takmičenjima! Kada se to zna, onda je i sve ispod TOP 16 u grupi u kojoj na papiru ipak stoje u sektoru „od pet do osam“, a gde se mogu favoritom zvati samo protiv Kristijanštada, neuspeh. Pitanje je da li je to neće biti i herojska pogibija u osmini finala.

O „starcima“ se nema puno toga reći. Dolazak Žarka Markovića će neminovno dići ambicije i njegovim dolaskom izbijen je svaki alibi. Pored rezultata i pravljenja hemije koja bi omogućila lakši transfer znanja od najstarijeg Valčića do 21 godinu mlađeg Lučina, Kasim Kamenica je poslednja prilika za igrače poput Stipeta Mandalinića (25) i Domagoja Pavlovića (24), da uhvate voz za TOP klasu. Nisu više klinci, a pod uslovom da ostanu zdravi, do maja naredne godine, dobićemo konačan odgovor na pitanje – da li su položili za ozbiljan rukomet ili je Zagreb samo poslednja stanica pred put u evropski prosek?

Misija Kasima Kamenice je počela.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *