Balkan Handball

SPU19: Prvi favorit za zlato bolji od Slovenije

Već nakon četiri kola u skupini, Švedska je uspjela osigurati prvo mjesto te joj utakmica protiv Slovenije u sklopu posljednjeg kola po grupama nije rezultatski apsolutno ništa značila, dok bi eventualna pobjeda Slovencima značila drugo mjesto, pod uvjetom da Rumunji ne dobiju Koreju s veikom razlikom.

Ne želimo se dovesti do situacije da izgubimo. Ova je generacija pod vodstvom aktualnog stručnog stožera doživjela tek jedan poraz – podsjetio je švedski trener vratara Fikret Handan odmah po dolasku u dvoranu.

U skladu s tom izjavom njegova je ekipa krenula u susret. Preko Tina Kodrina Slovenija je povela 1:0, što joj je i bilo jedino vodstvo u utakmici – Šveđani preko Konradssona i Zettermana rade seriju 3:0 te polako grade vodstvo koje se kroz prvo poluvrijeme konstantno kreće od dva do četiri pogotka razlike, iako u igri nije Henrik Olsson, jedan od ključnih igrača svoje reprezentacije, ujedno i sin legendarnog desnog vanjskog Staffana Olssona.

Slovenija_94

– Značit će nam jako puno to što smo ga uspjeli odmoriti za nastavak natjecanja. Prošle smo godine na EP koristili manje igrača i to nam je bila dobra škola. Ove godine možda ne izgledamo toliko uvjerljivo, ali znamo zašto koristimo više igrača – dodaje Handan svjestan kako je unatoč ne baš velikoj rezultatskoj razlici Švedska potpuno kontrolirala utakmicu i na kraju dobila 32:28.

Najbolje se to vidjelo po minutaži prvog srednjaka Konradssona – kada je zatrebalo ušao je u igru i kvalitetno organizirao švedski napad pa u drugom dijelu nije trebao igrati niti prvi desni vanjski Zetterman. Unatoč tome, Handan smatra kako je Slovenija u današnjem duelu pružila vrlo dobar otpor:
To je dobra ekipa, nisu slučajno bili peti u Europi. Sigurno jedna od ekipa koju dosta respektiramo.

Ali, u odnosu na sastav koji je prošle godine bio peti na EP-u, Slovenci su u Mađarsku došli s dosta izmjena, a najviše se ističu izostanci prvog lijevog krilnog Verdineka (proglašen najboljim lijevim krilom EP-a) te pivotmena Blagotinšeka. Unatoč tome, Klemenčičeva je ekipa i danas pružila solidan otpor Šveđanima, no do pobjede ipak nije mogla.

slovenija_94

– Jedan dio igrača odradio je jako dobru utakmicu, dok je drugi od kojeg se dosta očekivalo bio na nižoj razini – analizirao je po završetku utakmice i dodao:
– Utakmicu čak nije toliko odlučila švedska širina izbora igrača, koliko vratari. Nekoliko puta su nam obranili ključne šuteve, iako ne mogu reći da su i naši bili loši.

Iako je poraz Klemenčičevu ekipu doveo u neugodniju situaciju zbog nižeg finalnog rankinga u skupini, slovenski je izbornik uspio i pomalo u šali dodati:
A moglo bi se reći kako su i njihovi kilogrami presudili.

Reprezentacija s kojom bi se Slovenci mogli sastati u osmini finala jest Danska (u trenutku pisanja teksta nije se znalo, ovisi o meču Katara i Tunisa), također jedna od onih ekipa koja ima poprilično „kilograma“, a koja je po mišljenju Fikreta Handana uz Šveđane jedan od kandidata za osvajanje medalje:
– Njemačka i Danska su favoriti, iako i Hrvati polako grade rezultat. Treba se pripaziti i Srbije, na njih nitko ne računa, no mogli bi iznenaditi.

REZULTATI, STATISTIKA, POREDAK

IZ ERDA: Tomislav Laurić

PHOTO: handballhungary2013.com