Balkan Handball

Jovica Cvetković poručio: Tražim 16 kompletnih sa pravim odnosom prema dresu!

Selektor reprezentacije Srbije, Jovica Cvetković, iskoristio je konferenciju za medije u prostorijama Rukometnog saveza Srbije, da objavi spisak igrača za pripreme i mečeve sa Austrijom u EHF nedelji, ali i da naglasi, šta želi i šta traži od reprezentativaca u narednom periodu pred nastupajuće Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj.

  • U hodu smo mnoge stvari rešavali za koje je realno potrebno vreme. Sagledavajući rezultate koje smo napravili i ono što su zahtevi nacionalnog tima kada je u pitanju Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj, s obzirom da imamo izuzetno težak raspored, moraćemo što bolje da iskoristimo vreme koje imamo na raspolaganju. Moramo da selektiramo najbolji tim, napravimo najbolju igru i u Split odemo da se sa svima nadigravamo sa željom da ostvarimo najbolji mogući rezultat. Nije bilo sve kako treba da bude u nacionalnom timu koji ima visoke domete, propustili smo okupljanje u januaru, tako da ćemo morati puno da radimo od 20. oktobra, pet dana u Kovilovu i u te dve utakmice sa Austrijom. Iskoristićemo ovaj period za rad, bez opterećenja rezultatom. Pokušaćemo da nadoknadimo neki prethodni period u ovih desetak dana. Čeka nam veliki rad u svim fazama igre. Selektiranje i provera igrača za najsavremeniju igru. Postoji neophodnost za igračima u oba pravca. Nema vremena za dve-tri izmene u svakom napadu, ko to radi, neminovno gubi. Hoću 16 igrača osposobljenih da igraju napad-odbranu.

Selektor Cvetković je objasnio i zašto je za rivala izabrana Austrija…

  • Imaju islandskog trenera, to je sličan rukomet koji nas čeka protiv Švedske i Island. Doći ćemo do nekih saznanja, šta popraviti, u kom smeru ići. Spisak je malo širi, 22 igrača, jer nismo imali prostora za rad ranije. Pored rezultata koji želimo, moramo u igru stalno ubacivati neke debitante, koji će nam značiti u perspektivi. Naš dugoročni cilj je da napravimo dobar rezultat u Tokiju. Preko ovog EP i Svetskog prvenstva, doći ćemo u olimpijsku godinu sa jednim timom koji će se dosta razlikovati od ovog, u kome imamo neke igrače u poznim godinama. Zato sam, rizikujući, već ubacio neke igrače znajući šta nas čeka.

Na čemu će rad biti baziran…

  • Probaćemo da dobijemo dva-tri načina igre u odbrani, da li 3-2-1, 3-3, 5-1, 5+1, 6-0, nešto što nam leži. Moj cilj je da u napadu imam dve mogućnosti. Imali smo problema u finišu kvalifikacija, jer smo ostali samo sa jednim načinom igre. Povređeni igrači u junu su nam oduzeli šansu da imamo ta dva načina, ali smo uspeli da napravimo rezultat. Prateći savremeni rukomet i nova pravila radićemo i na brzoj igri, kontranapadu, a veoma važno, odnosu igrača prema državnom dresu. Neću da kažem da nismo imali problema u prethodnom periodu, ali takva je bila situacija,malo vremena za spremiti se, malo vremena za rad van terena. Reprezentativac mora biti osposobljen za ono što ga čeka na terenu, ali isto tako posvećen svojoj zemlji, da voli svoju otadžbinu, da osećaj pripadnosti bude izražen na pravi način. Moraju igrači biti svesni da na pravi način moraju da reprezentuju zemlju. Na tome ćemo puno raditi. Ovo je poslednji filter pred završne pripreme za EP. Da vidimo ko i koliko može.

ORLOVI PONOVO U KOVILOVU

SC „Kovilovo“ ponovo će biti baza reprezentacije Srbije. Ustanovljena još za vreme Cvetkovićevog prvog mandata, slavljena kao mesto u kome su boravili reprezentativci i reprezentativke za vreme EURO 2012 i SP 2013 kada su osvojene srebrne medalje, baza Kovilovo se ponovo vraća u rukometni život:

  • Tamo imamo vrhunske uslove, dobru halu, hotel, ishranu. Tamo ćemo biti i pred Evropsko prvenstvo.

One Comment

  1. Mile Barbut

    13. oktobra 2017. at 17:13

    U prevodu cetri pokera, ko ne razume