Balkan Handball

„LETNJI KUP NOVOG BEOGRADA 2018“: Prestonica u ritmu rukometa

PIŠE: Stefan Branežac

Finalnim utakmicama u Hali sportova ,,Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu, spuštena je zavesa na treće izdanje New Belgrade Summer Cup-a, u organizaciji Rukometnog kluba Novi Beograd. Ovogodišnji međunarodni turnir okupio je 83 ekipe iz 10 zemalja, a učesnici su se takmičili u četiri uzrasne kategorije, kod dečaka 2002., 2003., 2004., 2005. godište i mlađi, dok su se devojčice nadmetale u dve kategorije, 2002. i 2004. godište i mlađe. Letnji Kup je trajao tri dana, a u osam beogradskih dvorana odigrano je 257 utakmica.

Pored brojnih timova iz evropskih zemalja, po prvi put na nekom turniru u regionu učešće je uzela i jedna ekipa van Evrope, preciznije iz Alžira.  Ovaj projekat podrazumeva da se pored nadmetanja na sportskim borilištima, organizuje i veliki broj vansportskih aktivnosti za sve goste turnira. Organizatori su se potrudili da približe gostima lepote Beograda, pa su za sve učesnike organizovani obilasci grada turističkim brodovima, izleti, šetnje gradom sa vodičima, a po prvi put je upriličeno druženje za trenere i žurka za igrače.

Idejni tvorci i organizatori ovog projekta, Nikola i Ivana Maksimović ističu zadovoljstvo urađenim ove godine. Turnir je okupio nikad veći broj ekipa, a svi gosti nose lepe utiske iz srpske prestonice.

  • Prezadovoljni smo kako je sve proteklo. Ovo je jedan ogroman projekat, gde smo imali veliki broj ekipa, od čega čak 39 iz inostranstva. Sve je to bilo teško uklopiti i organizovati na najbolji mogući način. Napravili smo koncept da pored rukometa gostima iz inostranstva približimo i duh Beograda. Trudićemo se da svake godine imamo neke druge vanrukometne aktivnosti za sve goste turnira. Izuzetno smo zadovoljni što je sve proteklo bez većih problema i uspešno smo priveli još jedno izdanje Letnjeg Kupa kraju.– izjavili su organizatori New Belgrade Summer Cup-a, Nikola i Ivana Makimović.

DODELJENA NAGRADA „BRANISLAV POKRAJAC“

Na ovogodišnjem izdanju međunarodnog turnira po prvi put je dodeljena nagrada za najboljeg trenera koja nosi naziv ,,Nagrada profesor Branislav Pokrajac“, u čast nedavno preminulog rukometnog profesora i trofejnog trenera. Svake godine organizatori uvode određene inovacije na turniru, a već uveliko se prave planovi i za sledeću godinu.

  • Svake godine se trudimo da uvedemo nešto novo. Već je krenuo sa realizacijom plan za sledeću godinu, organizovaćemo seminar za trenere na kome bi bile obrađenje dve teme koje se tiču uzrasta koji nastupa na turniru. Planiramo da sledeći turnir bude organizovan u četiri dana, na taj način bi mogli da ugostimo veći broj ekipa, gostima omogućimo da se više druže, još bolje upoznaju Beograd, da se ne svede sve samo na rukomet. Važno je da deca u razvojnom periodu provode dosta vremena zajedno, da se druže i stiču nova poznanstva.– ističe se iz organizacije ovog turnira.

Svake godine neko od rukometnih asova bude prisutan na finalnom danu turnira. Na ovogodišnjem izdanju, pehare i medalje, kao i pojedinačne nagrade najboljim učesnicima između ostalih podelila je i Dragana Cvijić, reprezentativka Srbije u rukometu i najbolji pivot EHF Lige Šampiona u sezoni iza nas, koja ističe zadovoljstvo svime viđenim u Hali sportova ,,Ranko Žeravica“.

  • Lepo je videti da se ovakvi turniri održavaju u Srbiji, drago mi je da postoje ljudi koji na ovaj način doprinose razvoju rukometa. Ovo je sjajna prilika za dečake i devojčice da se nadmeću sa vršnjacima iz drugih zemalja. Čini me srećnom rad sa decom i uvek mi je zadovoljstvo da pomognem. Nadam se da će sve više ovakvih turnira i kampova da se organizuje, da se deca edukuju i usmere na pravi put, nauče nešto novo, pa da se rukomet u Srbiji vrati na stare staze.– izjavila je Dragana Cvijić.

Selekciju Zagreba na ovogodišnjem izdanju New Belgrade Summer Cup-a predvodio je nekadašnji hrvatski reprezentativac, koji se nakon igračke karijere otisnuo u trenerske vode, Zvonimir Bilić. Ovaj rukometni stručnjak zadovoljan je viđenim tokom boravka u Beogradu.

  • Bilo mi je zaista lepo ovih dana u Beogradu. Sve je bilo organizovano na visokom nivou, od dočeka, smeštaja, vansportskih aktivnosti pa do samog turnira. Mi smo ovde pre svega zbog dece, imali su idealne uslove, priliku da se nadmeću sa vršnjacima, da se druže, samim tim je sport jedna dobra veza za sklapanje novih prijateljstava i sticanje novih sportskih saznanja. Zahvalao bih se organizatorima na gostoprimstvu i čestitao na uspešno organizovanom turniru.– izneo je svoje impresije Zvonimir Bilić.

FOTO GALERIJA

Kada je reč o ekipama iz inostranstva koje učestvuju na ovom turniru, među najbrojnijima su svakako gosti iz Izraela. Ovaj podatak ne treba da čudi, uzimajući u obzir veliki broj srpskih trenera i igrača koji su radili, ili i dalje imaju zaposlenje u Izraelu. Tim povodom, svoje impresije o ovogodišnjem izdanju Letnjeg Kupa izneo je generalni menadžer Makabija iz Tel Aviva, gospodin Avi Reš.

  • Ovo je naše treće učesće na turniru u Beogradu. Srećni smo što imamo priliku da budemo ovde i zaista uživamo u svakom trenutku. Organizacija je na visokom nivou. Mislim da su turniri ovakvog tipa važni za svu decu, da stiču internacionalno iskustvo i na taj način upoznaju različite sisteme rukometa. Postoji zaista dobra rukometna veza između Srbije i Izraela, tako da ne treba da čudi ovoliki broj ekipa iz naše zemlje. Čestitao bih organizatorima na odlično organizovanom turniru.– izjavio je čelnik izraelskog kluba.

Ambiciozni organizatori uveliko pripremaju planove za četvrto izdanje New Belgrade Summer Cup-a, koji će se održati sledeće godine u periodu od 26. do 29. juna. Postavljeni su visoki standardi kada je reč o organizaciji, a sledeće godine se očekuje 120 ekipa iz preko 15 zemalja.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *