Balkan Handball

„Orlići“ startuju na EP, Maksić: Naš cilj – četvrtfinale

Kadetska reprezentacija Srbije otputovala je na Svetsko prvenstvo u Gruziji, koje počinje u utorak. Osmoplasirana selekcija sa Evropskog prvenstva u Hrvatskoj prošle godine, spremala se u Kragujevcu i Karatašu, a odigrana su i dva kontrolna meča sa vršnjacima iz Hrvatske. Posle svega, pred put, bio je zadovoljan trener „orlića“, Nenad Maksić, koji je apostrofirao da je cilj ove selekcije ulazak u osam najboljih na prvom planetarnom takmičenju generacije 1998.

  • Ako podvučemo crtu, moramo da budemo zadovoljni urađenim u pripremnom delu. Osim Vignjevića, koji zbog povrede leđa nije mogao da nastavi pripreme i otputuje u Gruziju, svi ostali momci su zdravi i spremni za put. Idemo onako kako smo i isplanirali – 14 igrača i tri golmana. Vignjevića je zamenio Bubić, koji je dugo član ovog tima, bio je i na Evropskom prvenstvu prošle godine i nije mu trebalo puno vremena da se uklopi jer poznaje proces rada. Uradili smo koliko smo mogli. Programe su dobili, neko je ispoštovao u većoj, neko u manjoj meri. Nismo želeli da gubimo puno vremena na fizičkoj pripremi. Luka Stojanović nije sa anma zbog operacije, Pisarić je u pogonu. Nije 100% spreman, ali biće za prvu ili drugu utakmicu – kaže Maksić i priču prebacuje na ono što ih čeka u Gruziji:

  • Neki trend su te dublje odbrane, počevši od 5+1. Gledali smo Ruse protiv Slovenaca od prošle sezone. Oni su u Rusiji na pripremama, nisu išli nigde, pa je tako i materijal prošlogodišnji, uostalom kao i njima za nas. Spremali smo se na te atipične odbrane, agresivnije, koje su nama problem, ne samo ovoj generaciji, nego generalno srpskim generacijama unazad duže vremena. Meni se taj trend sviđa. Danci su igrali 3-3 odbranu u finalu SP kadeta protiv Španaca.

„Orlići“ se nalaze u grupi D gde će redom igrati sa selekcijama Meksika, Rusije, Tunisa, Španije i Slovenije…

  • Meksiko nismo gledali, ali nećemo ih potceniti. Rusi su prilično visoka ekipa sa dobrim golmanom. Imamo utisak da smo bolji od njih, iako je nerealno pričati pre izlaska na teren. Sa te dve pobede na startu bi mnogo rasterećenije ušli u nastavak takmičenja gde nas čekaju dva najjača protivnika. Sa Špancima smo igrali na EP u razigravanju od petog do osmog mesta. Bili smo u egalu, izgubili za gol. Slovenci su disciplinovana, dobra ekipa, trče puno, ne greše i ne gube lopte. Moramo odlično da odigramo ako hoćemo da ih ugrozimo – kaže trener beogradskog Partizana i bivši proslavljeni jugoslovenski reprezentativac, koji ističe šta je cilj.

  • Osnovni cilj je pobediti Meksiko, Rusiju i Tunis, što bi obezbedilo treće mesto u grupi. To je najmanje što očekujem. Slovenci i Španci nisu bolji od nas, ali ova grupa od 7-8 igrača mora da iznese te dve utakmice. Sa trećim mestom bismo najverovatnije izbegli Hrvatsku u osmini finala, jednu od najboljih selekcija na svetu. To bi nam donelo duel sa Poljacima, Portugalom ili možda Korejcima. Poljaci su dobili wild-card umesto Koreje, sa Portugalcima smo, takođe, igrali na EP u Koprivnici. Imali su konture prave ekipe, veoma dobro selektirane i pretpostavljam da su napredovali. Sa oba rivala možemo da igramo. Cilj je da uđemo u četvrtfinale, pod uslovom da svi ostanemo zdravi – zaključuje Maksić.

RASPORED UTAKMICA SRBIJE NA SP U GRUZIJI (po našem vremenu):
Srbija – Meksiko utorak, 12 časova
Srbija – Rusija sreda, 18 časova
Srbija – Španija petak, 10 časova
Srbija – Slovenija subota, 16 časova
Srbija – Tunis, ponedeljak, 10 časova