Balkan Handball

Otvoreno pismo javnosti Dejana Perića

Smenjeni selektor reprezentacije Srbije, Dejan Perić, odlučio je da se oglasi pismom javnosti, koje prenosimo u celosti…

Na čelu reprezentacije bio sam dve i po godine. O mom radu, kao i o odluci o mom razrešenju raspravljalo se bez mog prisustva. Na takav način uskraćena mi je mogućnost da dam bilo kakvo objašnjenje. Prinuđen sam, zbog svega navedenog, da se na ovaj način obravim javnosti, jer smatram da javnost neke stvari treba da zna. Bez obzira na to što je Odluka o razrešenju doneta, suprotno odredbama, Pravilnika o rukometnim reprezentacijama RSS, kao i stava pojedinih članova UO RSS, neću ništa preduzimati protiv RSS-a, kao i protiv nekih članova UO, ali isto tako neću dozvoliti da se na bilo koji načinkalja i urušava ugled koji imam u svetu, niti da se umanjuje značaj nacionalnog priznanja čiji sam nosilac.Zbog toga želim da obavestim javnost o tome u kakvim je uslovima funkcionisala reprezentacija.

Na poziciju selektora Srbije me je imenovao tadašnji UO RSS i predsednik UO Velimir Marjanović,čovek za čijeg su mandata u Srbiji organizovana 3 velika takmičenja na kojima je samostalna Srbija osvojila prve medalje u obe konkurencije, a muška reprezentacija je učestvovala po prvi put na OI. Velika mi je čast da sam sarađivao sa jednim od najuspešnijih rukometnih rukovodilaca na ovim prostorima, i vrhunskim čovekom, kao i ljudima iz UO koji su mi dali poverenje. Međutim, podršku tadašnjeg Generalnog sekretara nikada nisam imao od prvog dana, a za to postoje brojni svedoci. Obstruisao je na sve načine svaki moj pokušaj napravim bilo kakav iskorak.

Izostanak najboljih mogućih rezultata je posledica toga što se u prethodnom periodu nije blagovremeno krenulo u podmlađivanje reprezentacije, promenu načina rada, kao i zbog objektivnih okolnosti u vezi sa pojedinim igračima. Nažalost, pored navedenog, izostala je i neophodna i po prirodi stvari očekivana podrška tadašnjeg prvog operativca RSS Božidara Đukrkovića, a sada Predsednika UO RSS koji me je, umesto toga, bez ikakvog povoda ili razloga svo vreme mog mandata bojkotovao i sabotirao na sve moguće načine. Neskriveno je pokušavao da nametne svoje mišljenje o tome ko treba, a ko ne treba da igra za reprezentaciju, uvek mišljenja da nepozvani igrači (koji nisu bili pozivani zbog nediscipline, koncepcijskog neuklapanja i ličnog egoizma) su bolji, potrebniji i zaslužniji da budu reprezentativci Srbije od svih onih igrača za koje sam se opredeljivao odgovorno po jasnim kriterijumima, ljudskih i igračkih kvaliteta, što je u velikoj meri uticalo na raspoloženje među reprezentativcima i stručnim štabom reprezentacije.

Radio sam onako kako dostojanstven čovek i sportista mora, odgovorno, dosledno, hrabro i angažovano u datim okolnostima. Započeo sam jedan novi sistem rada koji je dobio podršku svih reprezentativaca, tadašnjeg UO RSS i koji je počeo da daje rezultate kroz jedan novi pristup igri i zdravim odnosima. Bilo je neophodno malo sportske sreće i jedan dodatni vremenski period da bi se sve to pretvorilo i u konačan dobar rezultat. Reprezentacija, koja je pretrpela smenu generacije, je bila sastavljena od igrača koji su u mlađim kategorijama u nizu osvajali medalje na evropskim i svetskim takmičenjima, koji su takođe bili akteri istorijske srebrne medalje 2012. godine i prirodni naslednici i lideri novog sastava u koji sam verovao i siguran sam da bih u narednom periodu napravio vrhunske rezultate i bio uspešan da mi to nije onemogućeno prekidom saradnje i smenom. Napominjem da nije problem kada se ne vidi rešenje, nego je problem kada se ne vidi problem.

Ne govorim sve ovo da bih se branio ili pravdao, jer to nije moj manir, već da bih sve upoznao u kakvim okolnostima smo, reprezentativci i ceo stručni štab reprezentacije, radili, te da to ubuduće ne doživi nijedan selektor.

Zahvaljujem se svim reprezentativcima i svim članovima stručnog štaba reprezentacije na saradnji, a reprezentaciji na čelu sa novim selektorom želim svu sreću, uspešan rad i da postignu najbolje moguće rezultate.

Pančevo, 21.10.2016. godine

S’poštovanjem

Dejan Perić

2 Comments

 1. Perketov vojnik

  22/10/2016 at 00:39

  Sve je tacno sto je perke napisao!!!sve!!!mi smo najveci neprijatelji sami sebi!!!od boze pa da opstrukcija…pola tih igraca koje ce cvele da zove nisu se migli medjusobno gledati odazivati pozivima za reprezentaciju do ucena…neki su se napijali al perke to nije dao!ponasao se prema igracima kao prijatelj!napravio je smenu generacija a oni ga skinuli,zbog cega?gde je pogresio?sta je lose uradio?sa ekipom koju je imao maksimum!

 2. Perkaso

  22/10/2016 at 09:50

  Majstore…
  A di si ti u izborima, ovo da kazes…
  Cutis, mislis, da se ne zameras, ti si intelektualac, tebe se izbori ne ticu…
  Kad ono? BUM smena…
  Pa sad si se setio kakakv je Boza Promena bio prema tebi.
  Sada cuti . Kada si do sada cutao, suti i sada.
  Ustvari idi slikaj…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *