Balkan Handball

Regionalna liga sa 16 klubova iz sedam zemalja – Startuje 23. avgusta 2011!

 Regionalna liga za muškarce će se igrati od sledeće sezone. Brojaće šesnaest klubova iz sedam zemalja regiona (svih republika bivše Jugoslavije i Mađarske). Igraće se po dvokružnom bod sistemu , a završiće se turnir četiri najbolje ekipe "Fajnl Four". Početak je planiran za 23. avgust, a završnica do 31. marta. Sve ekipe – učesnice, bi se nakon toga priključile završnici domaćih šampionata.

Konferenciji za medije, prisustvovali su predstavnici svih Saveza, zemalja učesnica:

Velimir Marjanović, predsednik UO RSS:

– Na današnjem sastanku, dogovoreni su dalji koraci. Utvrđen je predlog budućem generalnom sponzoru Erste Šparkase banci da liga startuje krajem avgusta 2011. godine sa ovih sedam zemalja i 16 klubova učesnika. Po tri iz Slovenije i BiH u prvoj godini, zbog poštovanja kvaliteta i sva tri entiteta u drugom slučaju, odnosno po dva iz ostalih zemalja. Ostaje samostalnost u sprovođenju takmičenja i kvalifikovanja za ovu ligu, a podršku EHF-a imamo i ona nije sporna. Ostaje i prohodnost domaćih takmičenja ka Ligi šampiona, uz zadržavanje takmičarskog duha i smisla regionalne lige. Sa ovakvim zaključcima ćemo se obratiti sponzoru, u vreme u kome se planiraju budžeti za narednu godinu. Sa tim, sledeći sastanak ćemo imati u decembru, kada ćemo formirati određena takmičarska tela i konkretizovati sve ono što smo dogovarali na ova tri sastanka.

Goran Đukanović, potpredsednik UO RSCG:

– Iskoristio bih priliku da se zahvalim RSS-u kao domaćinu. Svi sastanci su bili na vrhunskom nivou i sve što više pričamo, privodimo kraju misiju, od koje će najviše imati koristi rukomet. Ispred RSCG bih se zahvalio svima vama, koji su došli do nas podrže. Mi smo mišljenja da ova liga može samo da pozitivno doprinese jačanju crnogorskog klupskog i reprezentativnog rukometa. U ovome svi imamo šanse, klubovi i mladi igrači. Verujem da će ova liga izrasti u jednu od najkvalitetnijih u Evropi. Ovo su ozbiljni Savezi i biće privilegija igrati u ovakvom takmičenju.

Stanislav Mucić, predstavnik RS BiH:

– Ova priča je dugo na tapetu. Mislim da smo pri kraju priče o tome da će se liga igrati od sledeće sezone. Ona će doneti puno dobrog rukometu. To će biti  vrhunski proizvod, koji će biti prihvaćen i gledan, a samim tim, od toga će imati korist i klubovi, i Savezi.

Sandi Šola, predsednik HRS:

– Dogovorili smo danas puno stvari. Ostaje realizacija, krećemo.

Mihajlo Mihajlovski, predstavnik RFM:

– Zahvaljujem domaćinu na organizaciji ovakvog sastanka. U Makedoniji je sa velikim simpatijama primljena ideja o organizaciji regionalne lige, ne samo u rukometnoj, već u celokupnoj sportskoj javnosti. Mi smo u Makedoniji već doneli sve odluke. Promenili smo sistem takmičenja, odlučili da dve najbolje ekipe učestvuju. Dakle, niko neće biti pretplaćen na igranje, već će svako moći da se izbori za to. Ovo je dobro za rukomet u svim državama – učesnicama. Dobro je za klubove, rukometaše, Saveze. Jedno od bitnih pitanja u razgovorima sa igračima je upravo pitanje – Da li će se igrati regionalna liga? Drago mi je da imamo sponzora, sedam zemalja i 16 ekipa. Sve će startovati 23. avgusta i završiće se do 31. marta. Početkom decembra ćemo sesti sa sponzorom, Sparkasse bankom u Sarajevu, sa kojom će svaka Federacija potpisati ugovor.

Stane Ostrelič, direktor RK Gorenje:

– Vodeći klubovi slovenačke Prve lige podržavaju Regionalnu ligu, koja će početi sledeće godine. Ipak, moramo još neke stvari unutar našeg Saveza završiti, da bi stvar bila legitimna. Verujem da ćemo naći način da se dogovor postigne i da ćemo svojim učestvovanjem još pojačati ovo takmičenje.

Na potpitanje, kako će se problem rešiti sa ostalim slovenačkim klubovima, koji će ostati bez velikih utakmica do aprila meseca, Ostrelič je odgovorio:

– Mi nemamo problem. Dogovorom ćemo rešiti sve. Imamo najjaču ligu, ona je nepredvidljiva. Mislim da će Savez i udruženje ligaša shvatiti, da će ovo udruživanje koristiti i njima. Tako ćemo nastupiti. Mislim da će dobro biti svima, i onima, koji budu učestvovali i onima koji ne.  

Arpad Kovari, predstavnik Mađarske:

– Zahvaljujem se svim predstavnicima Saveza i klubova. Zajednički je interes da ovaj deo Evrope u ovom sportu ojača, da bi se mogli suprostaviti nemačkim i španskim klubovima. Želimo da u ovim našim podnebljima rukomet razvijamo. Drago nam je da postoji sponzor, koji bi sve to pokrio. Verujem da ćemo se dogovoriti oko detalja i da će u svakom slučaju iz Mađarske, Vesprem i Pik Seged učestvovati u regionalnoj ligi.

Sudije i delegati bi bili sa lista EHF i IHF-a. Po dva najbolja sudijska para i delegata iz svake države.

Samo bi prvak lige imao pravo da zadrži mesto u Regionalnoj ligi, bez obzira, kakav rezultat ostvario u svom nacionalnom šampionatu.  

Nezvanična cifra generalnog sponzorstva Sparkasse grupe, koju nismo mogli čuti na današnjem PRESS-u, jeste oko 400 hiljada Eura. Ona bi pokrila sve troškove puta, smeštaja i službenog osoblja Lige, za vreme trajanja lige. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *