Balkan Handball

Rukometna BiH se ne smiruje: Ko je i šta je radio Darko Repenšek?

Bosna i Hercegovina ostala je bez baraža za Svetsko prvenstvo odlukom Evropske rukometne Federacije, koja je krivicu za propust na meču sa Švajcarskom, kada se ime Tomislava Nuića nije našlo u zapisniku, a levo krilo Bešiktaša zaigralo na terenu, svalila na bosanskohercegovačke administrativce. I pored „čiste kao suza“ pobede na terenu, Švajcarci su meč dobili 10:0 i tako došli do baraža sa Norvežanima.

U BiH se ne smiruju žestoke kritike, što Saveza, što EHF, a sportska javnost se pita da li će biti kažnjen i delegat meča, Slovenac Darko Repenšek, čija je greška navodno bila, overena od strane potpisnika zapisnika.

– Dok je bio sudija Repenšek je optužen da je namještao utakmice Lige prvaka prije devet godina. Stavljala mu se optužba da je u paru sa Slovencima Jankom Požežnikom i još četvoricom sudija 2009. direktno utjecao na rezultate koji su Kiel doveli na krov Evrope. Tada je nestalo 192.000 eura, istraga i danas traje – kaže selektor BiH, Bilal Šuman za Dnevni Avaz i dodaje da se Repenšek 2004. godine optuživan da je prihvatio da za 5.000 dolara namesti meč olimpijskih kvalifikacija između Tunisa i Egipta: 

– Također se zbog sličnih situacija i nalazio pred sudom u Ljubljani, a o ovome su brujali slovenački mediji u tom periodu – priča Šuman.

Na „lajv-tikeru“ na dan duela BiH i Švajcarske u Tuzli se jasno vidi da je Tomislav Nuić prijavljen za meč, ali da ga je Slovenac očigledno svojoj greškom „izbrisao“…

– Javno pitam Repenšeka “gdje je bio od 11 do 19 sati i po kojim kafanama je hodao da bi na kraju zaboravio staviti Nuića u zapisnik”. Korumpirani Repenšek je na utakmicu došao u alkoholiziranom stanju. Nije bio u stanju da pripremi zapisnik, pa je djelatnica RSBIH, u vrijeme intoniranja himni, morala trčati u fotokopirnicu u Robnoj kući “Omega” da bi isprintala spisak igrača – kaže Šuman.

(Foto: Ticker.ehf.eu)

 

– Protiv Repenšeka treba pokrenuti istragu u EHF-u, a ja bih volio da RSBIH pomognu Ministarstvo civilnih poslova ili Ministarstvo vanjskih poslova BiH i da pošalju dopis Evropskoj rukometnoj federaciji, jer ovo što je Slovenac uradio je i udar na naciju. Neko nam mora pomoći da raskrinkamo ovu mafiju, a dokaza imamo i više nego što treba – kaže Šuman za Avaz.

FOTO: Slavko Kolar

2 Comments

 1. Pivot

  20/02/2018 at 13:12

  …bjelosvjetski mangupi….a i ovi lokalni nisu loši…čuvajte se mangupa u vlastitim redovima..

  • Крило

   22/02/2018 at 00:08

   Средио вам ваш друг председник такмичарске комисије ехф

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *