Balkan Handball

STRUGA 2017: Stiže makedonska mladost – Metalurg

Ono što svakako nije novost na međunarodnom rukometnom turniru u Strugi je gostovanje skopskog Metalurga. Odomaćen „makedonski brend“ koji je svoje najveće rezultate u klupskoj istoriji postigao upravo zahvaljujući struškoj deci (Jonovski, braća Mojsovski, braća Markoski, Ojleski…) predvođen hrvatskim trenerom Linom Červarom, i na 45. izdanju turnira na „Ženskoj plaži“ biće najveći magnet za publiku koja se tradicionalno sjati na obale Ohridskog jezera.

Kako i ne bi, kada pored neraskidive istorije Metalurga i Struge, za sve ljubitelje makedonskog rukometa, tim iz „Autokomande“ je vezan i za najnoviji uspeh tamošnjeg rukometa. Makedonski juniori, generacija 1996, završila je omladinski staž kao šesta na Svetskom prvenstvu u Alžiru, a u sastavu je bilo 14 igrača koji nose ili su nosili makedonski dres.

Sastav makedonskog vicešampiona promenjen je u odnosu na prošlu sezonu. Klub su napustili levo krilo Martin Marčec i bekovi Amin Jusufinedžad, Nemanja Mladenović, Goran Pečenkovski i Predrag Vejin. Srpska trojka golman Darko Arsić, krila Vanja Ilić i Aleksandar Gugleta ostaju u Skoplju. Nova imena su levi bek Slovenac Januš Lapajne (22), te srednji Crnogorac Božo Andelić (25), Srbin Luka Stojanović (19) i desno krilo Hrvat Ante Tokić (24).

Prvom timu iz Metalurga 2 su se priključila četvorica juniorskih reprezentativaca Mice Šilegov (desno krilo), Mario Tankoski (levi bek), Dimitar Dimitrioski (srednji bek i levo krilo) i Milan Lazarevski (pivotmen), dok su sa pozajmice vraćeni golman Nikola Danailovski (Pelister) i Darko Dimitrievski (Borec).

Metalurg će u Strugi igrati u grupi sa domaćinom i francuskim Šartom.