Balkan Handball

TEMA NEDELJE: Generacija 1990 napustila Srbiju

 Odlascima Ivana Dimitrijevića i Strahinje Milića iz Partizana u nemački Gumersbah, odnosno, makedonski Vardar, praktično je stavljena tačka na talentovanu generaciju 1990 u srpskom klupskom rukometu. Generacija, koja je pod vođstvom Igora Butulije doživela debakl na kraju svog juniorskog staža, osvajanjem 18. mesta na SP u Grčkoj, ni na tom, ni na prethodnim takmičenjima mlađih kategorija, nije uspela da dovede svoj individualni kvalitet na potrebni nivo, neophodan za velike rezultate.

Ipak, čini se da to menadžeri i sportski direktori evropskih klubova, nisu uzeli kao reper, pa već sada, gotovo čitava generacija nosi dresove klubova iz Nemačke, Španije, Mađarske, Slovenije, itd. Počelo je sa odlaskom desnog krila Crvenke, Mitra Markeza u francuski Monpelje, koga je zamenio nemačkim Gepingenom ove sezone. Pratio ga je levi bek, Draško Nenadić, koji je Crvenu zvezdu zamenio španskim Granoljersom. U isto vreme, levi bek Partizana, Dušan Beočanin, otišao je u mađarski Pik Seged, gde se dugo borio sa povredom ramena, koji je sanirao posle godinu i po dana.

Prošlog leta, i desni bek Crvene zvezde, Nemanja Zelenović, rastao se sa Srbijom i zaputio u Sloveniju – Celje Pivovarnu Laško.

Ako tome dodamo i Petra Đorđića, nekadašnjeg juniorskog reprezentativca i člana ove generacije, koji nastupa za nemački Flensburg, uz Ivana Dimitrijevića (Gumersbah) i Strahinju Milića (Vardar), dolazimo d cifre od sedam igrača.

I ostali momci iz pomenute juniorske generacije, nadaju se inostranim angažmanima. Odlične igre u EHF Ligi šampiona, mogle bi da budu odskočna daska za omaleno levo krilo Partizana, Nemanju Ilića, a tu je i povremeni seniorski reprezentativac, Savo Mešter. Uz  sve boljeg levog beka Metaloplastike, Miloša Dragaša, koji svoj kvalitet podiže iz nedelje u nedelju u SEHA ligi, već na leto bi se moglo dogoditi da ,praktično, čitava generacija uz po neki izuzetak, ode iz zemlje. U Zvezdi su Pušica, Pantelić i Jokić, u kragujevačkom Radničkom, Nikolić .

I nema šta novo da se kaže. Klubovi su u teškoj materijalnoj situaciji, prodaju one, od kojih još može i nešto da se zaradi, pa pokrpe rupe i omogući nesmetano funkcionisanje. Da nije tako, Kolubaru i Vojvodina bismo verovatno gledali u četvrtfinalima evropskih kupova, koja su, manje-više“ prepuštena suparnicima zbog gostovanja u oba meča.