Balkan-Handball.com

Održan 6. rukometni Kamp šampiona u Krupnju

Od 22. do 29. juna u staroj bazi u Krupnju, u organizaciji RK Vojvodina, zajedno sa sportskim partnerima iz RK Lovćen i ŽRK Temerin, tačno 50 polaznika, uzrasta od 10 do 16 godina, imalo je priliku da unapredi svoje rukometno znanje. Treninge je vodio kompletan stručni štav Vojvodine na čelu sa Borisom Rojevićem, uz pomoćnike Aleksandra Tunguza i Dragana Kukića, trenera golmana Dejana Aničića i trenera najmlađih kategorija Ognjena Radonjića. U radu je učestvovao i strateg poznate cetinjske škole rukometa „Perper“ i dugogodišnji trener Lovćena Zoran Abramović, ujedno selektor pionirske reprezentacije Crne Gore, kao i Jovan Risović, trener ženskog pionirskog tima Temerin, prošlogodišnjih prvakinja Srbije.

  • Siguran sam da kamp ovakvog tipa u Srbiji, a možda i u regionu nema. Na 50 odabrane dece, podeljene u tri grupe, je čak 7 stručnjaka, uz svakodnevnu brigu doktora i sekretara kampa. To nisu gostujući treneri ili predavači, već dugogodišnji saradnici koji su u okviru istog ili sličnog sistema rada gde su strateški pravci razvoja mladog igrača već postavljeni, a kamp je prilika da treneri prvih ekipa provere tehničko-taktički napredak svakog pojedinca i daju smernice svojim kolegama za dalji rad. Takođe, jedinstvenost kampa nisu samo brojne seniorske titule i trofeji u mlađim kategorijama po čemu i nosi naziv, već i način kako se deci uvezuje teorija i praksa – kaže koordinator „Kampa šampiona“ Dan Fracile koji je pomenuo i vansportske aktivnosti.

  • Imamo niz interaktivnih radionica gde se deca kroz igru animiraju da poštuju pravila i kodekse u kampu, da shvate da rukomet nije samo dobar dribling ili šut, već mnogo više od toga. Svake godine imamo predavače na određene teme, a ove godine to su „Pravila rukometne igre“ čije predavanje je održao bivši međunarodni sudija i delegat – kontrolor Stevan Popov, odnosno „Važni aspekti u razvoju karijere“ gde su sagovornici bili tim menadžera RK Vojvodina Snežana Vukanović i promoterka kampa Tatjana Medved, naša proslavljena reprezentativka.

  • Bila sam ovde i prošle godine i ponovo sam oduševljena energijom među trenerima i decom. Vidi se velika predanost svih učesnika kampa. Bukvalno o svemu se vodi računa. Ono što me posebno raduje je to što RK Vojvodina, iako nema ženski tim, okuplja i devojčice na kampu i obezbeđuje im iste uslove kao i dečacima. I moje dete je prve rukometne korake napravila na „Kampu šampiona“ tako da imam i „dublje“ informacije kako je deci ovde. Ne samo kvalitetan rad na terenu, već sve ove vansportske aktivnosti, kodeksi ponašanja i poštovanje rasporeda zapravo najviše doprinosi u izgradnji deteta kao sportiste, a istovremeno neguje ljubav ka rukometu što je najbitniji deo u njihovom odrastanju – kaže Medved koja dodaje da bi savezi trebali da pomognu klubovima oko ojačavanja ovog i sličnih kampova, a sve u zajedničkom interesu stvaranja novih generacija, omasovljavanja rukometa i formiranja budućih reprezentativnih generacija već od mlađih pionira.

Osim dece iz pomenuta tri kluba, na kampu su i pionirke ŽRK Vojvodina, kao i par dečaka iz Crvenke, Smedereva, Žablja, Smederevske Palanke, Debeljače, Mokrina, ali i iz Kozarske Dubice.

  • Ovo je poluotvoreni kamp što znači da mogu učestvovati deca po preporuci naših kolega, trenera. Uvek bude zanimljivih talenata, a važnije od talenta u tim godinama je da deci usadimo odnos ka obavezama, da usvoje sportska pravila koja krase pravog sportistu. Poziv sportiste je najlepši na svetu, a na nama trenerima je velika odgovornost jer ih moramo usmeriti na pravi način – kaže Boris Rojević.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *