Balkan Handball

Poreč i “Žatika” spremni: Austrija i Belorusija otvaraju Grupu B

Tekst: Uroš Samardžić

Vrlo malo je odtalo do početka 13. Evropskog prvenstva u rukometu za muškarce. Kao što je već dobro poznato, kontinetalni šampionat biće održan u Hrvatskoj,16 selekcija podeljenih u četiri grupe pokušaće da u prvoj fazi takmičenja obezbede jedno od tri mesta koje vode u eliminacionu rundu.

GRUPA B – POREČ (Sportski centar Žatika)

  1. Francuska
  2. Belorusija
  3. Norveška
  4. Austrija

Prvi okršaj u B grupi zakazan je za petak u 18 časova i 15 minuta, kada će se na terenu sportskog centra „Žatika“ naći selekcije Austrije  i Belorusije.

Prvo učešće na kontinentalnom šampionatu, Austrija je zabeležila 2010. godine, kada je i ostvarila svoj najbolji rezultat – 10. Mesto.45-godišnji selektor Austrije, Patrekur Johaneson svakako ima imperativ pobede u duelu protiv Belorusije, odnosno da se u što boljem svetlu njegovi momci pokažu protiv Norveške i Francuske. U prilog im ne ide činjenica da su odigrali samo dve pripremne utakmice uoči šampionata, i u oba duela bili poraženi od selekcije Češke. Sa druge strane, nominalnim domaćin  na ovom meču odigrao je pet pripremnih utakmica, zabeležio dve pobede, protiv Argentine i Japana, dok su od njih bolje bile reprezentacije sa starog kontinenta, Španija, odnosno Poljska dva puta. Selekcija sa istoka Evrope ima nešto više iskustva na evorpskoj smotri nacionalnih timova, pošto su učešća beležili i na prethodna dva šampionata, a igru Belorusije, reprezentativci austrije komentarišu na sledeći naćin:

  • Alexander Herman (Levi bek selekcije Austrije): „Belorusija nam je sada neprijatelj kog moramo da pobedimo. Veoma je važno da turnir započnete pobedom, pogotovu što nas u narednim danima očekuju dueli protiv  Norveške, i dvostrukog svetskog šampiona, Francuske.“

 

  • Nikola Bilyk (Srednji bek selekcije Austrije): „Selekcija Belorusije je veoma dobra, igraju brz rukomet, imaju dobre igrače na poziciji krila, znam da su neki igrači Bresta tu, pa to svakako ide u prilog brzom rukometu.“ 21-godišnji igrač Kila ističe još i to…“Nakon završetka prvog dela sezone u Bundesligi, danima sam gledao snimke, proučavao njihovu taktiku, način igranja u odbrani…Biće ovo zanimljiv meč“

Istorijat duela ove dve selekcije ne govori nam mnogo, nisu se sastalaje do sada na zvaničnim takmičenjima, ali su dva puta  u prijateljski duelima odmerili snage. Sada već davne 2011.  Austrija je bila bolja, dok se Belorusija revanširala dve godine kasnije i to vrlo ubedljivo – bilo je 33:22. Žreb je hteo da se dve slabije selekcije u grupi sastanu već u prvom kolu, te svoju sudbinu kroje na samom startu šampionata. Ko će biti bolji u ovom duelu, ne znamo, ali sigurni smo u to da nas očekuje jedna lepa rukometna predstava u Sportskom centru „Žatika“.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *