Balkan Handball

Sarmiento: Tiitula jako važna za sve rukometne ljude u Španiji!

Nakon četiri poraza u finalima, Španija je konačno osvojila prvu titulu prvaka Evrope. Nakon pobede nad Švedskom u finalu, jedan od iskusnijih u redovima „Furije“, Dani Sarmiento, govorio je za Balkan – Handball.com.

-Dva potpuno različita poluvremena, u prvom smo se osećali umorno, očigledne su bile posledice iscrpljujućeg turnira. Nismo uspeli da im ispariramo u trčanju. Sjajno su igrali kontra napade, dali su mnogo lakih golova. Ali, na kraju smo pokazali karakter i izneli na teren svoje najveće kvalitete – srce, odbranu koja nas krasi i dobrog golmana. U napadu nismo odustali od strategija, koja nas doduše ponekad i košta, ali smo ovoga puta imali inteligenciju i neophodno strpljene. Rešili smo utakmicu za 15-ak minuta nastavka, što nam je omogućilo da mirno odigramo završnicu.

Konačno prva titula oprvaka Evrope…

-Mislim da je ovo strašno važno za španski rukomet, naročito jer smo prethodnih godina prolazili kroz dosta problema. Ovaj trofej mnogo znači, ne samo nama igračima već svim ljudima iz ovog sporta u našoj zemlji, svim rukometnim radnicima. Znamo da situacija u španskom rukometu nije sjajna u poslednje vreme, klubovi se puno muče sa funkcionisanjem. Nadam se da će ovaj uspeh značiti i njima.

-Posle četiri izgubljena finala, zaslužili smo da konačno uživamo u ovakvom trenutku. Svesni smo bili te loše tradicije u vidu četiri izgubljena finala, ali nismo dozvolili da nas to ometa u igri. Jeste bilo malo većeg pritiska zbog svih tih poraza, ali smo iskontrolisali kako treba. 

Šta se desilo u svlačionici?

-Ništa specijalno, jednostavno smo u drugi deo ušli sa mnogo više želje, gladi, energije. Mnogo aktivniji u odbrani, pametniji u napadu. Moram reći da su Šveđani sjajna ekipa, igrali su vrhunsko prvenstvo. Bili smo bolji danas, i zaslužili smo da uživamo večeras.

Koliko je Španiji značio Arpad Šterbik u završnici turnira?

-Pa mislim da nema potrebe da ističemo ko je i šta je Arpad Šterbik, to svi znaju. Da ga dižemo u nebesa, nema potrebe, on je bez dileme jedan od najboljih golmana svih vremena. Njegov kvalitet je nemerljiv, videli ste to i večeras.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *