Balkan Handball

TRADICIJA SRUŠENA: Španija prvi put prvak Evrope!

Prvi put u istoriji, muška reprezentacija Španije postala je evropski šampion u rukometu. Ono što nijednom njegovom prethodniku nije pošlo za rukom, Đordi Ribera je sa svojim momcima uspeo već na drugom velikom takmičenju, nakon ispadanja u četvrtfinalu prošlogodišnjeg Mondijala.

U velikom finalu 13. Evropskog šampionata, pred oko 7.000 gledalaca u zagrebačkoj Areni, Španija je pobedila Švedsku rezultatom 26:22 (12:14). Time je srušena dugogodišnja tradicija uspeha, odnosno neuspeha ovih selekcija u finalima EP. Obe reprezentacije su se peti put našle u završnoj predstavi – Španija je prvi put slavila, Švedska prvi put izgubila.

A nije delovalo da će tamo biti u prvih 30 minuta. Šveđani su od starta nametnuli svoj ritam, bili bolji rival i vodili najčešće sa tri razlike, ali je duboka španska odbrana u drugom poluvremenu uništila umorne i povredama oslabljene Skandinavce. Za 20 minuta nastavka, Španija je serijom 13:2 rešila pitanje pobednika.

ŠPANIJA – ŠVEDSKA 29:23 (12:14)

7m: Španija 1/2, Švedska 1/2

Isk: Španija 4 min, Švedska 6 min

ŠPANIJA 

Šterbik 8 odb, Korales 3 odb- Gurbindo 1, Rivera 1, Entrerios 4, Dujšebaev 4, Sarmiento 1, Aginagalde 1, Kaneljas, Moros, Arinjo 4, Gvardiola 1, Goni 1, Sole 5, Balaguer 5, Figueras 1

ŠVEDSKA

Palička 16 odb, Apelgren – Heningson 2, Jepson 1, Darj, Tolbring, Ekberg 4, Vane 3, Peterson, Gotfridson 2, Arneson 1, Cederholm, Ostlund, Zakrison 3, Nilsen 5, Nilson 2

SEMAFOR: 1:0, 3:2, 3:4, 4:7, 6:8, 7:10, 9:10, 9:12, 11:12, 11:14, 16:14, 19:15, 23:16,  25:17, 28:21

IGRAČ UTAKMICE: Raul Entrerios

Pokušao je Đordi Ribera da iznenadi Andresona – krenuo je dubokom 5-1 odbranom sa flasterom na Džimu Gotfridsonu, ali to nije dalo naročitih rezultata. Nakon startnih 3:2 za Španiju, Skandinavci su ubacili u petu brzinu.

Špancima se desilo baš ono čega su se pribojavali – razbranio se Apelgren i omogućio saigračima brojne kontra napade, kojima je selekcija „Tri krune“ došla do 7:4. Švedska je nametnula svoj stil, ali je utisak da to nije najbolje iskoristila do kraja prvog poluvremena. Uspevali su Španci da u ostanu u igri, u dva navrata došli na gol zaostatka, ali bi se Švedska brzo ponovo odvojila na tri. 

-ŠVEĐANI NAMETNULI SVOJ RITAM, ODBRANE APELGRENA I SERIJA KONTRI ZA PLUS TRI

-APELGREN OSAM ODBRANA VIŠE OD ŠPANSKIH GOLMANA  U PRVOM POLUVREMENU – SAMO PLUS DVA ZA ŠVEDSKU NA ODMORU

-ULAZAK ŠTERBIKA, SERIJA ŠPANIJE 9:1 – 20:15. DUBOKA ZONA PARALISALA ŠVEDSKI NAPAD

-DVA GOLA  ŠVEĐANA ZA 20 MINUTA DRUGOG DELA

-ŠPANCI SA PLUS SEDAM ULAZE U POSLEDNJIH 10 MINUTA

Pošto Rodrigo Korales nije bio na adekvatnom nivou, u finišu prvog dela na scenu ulazi Arpad Šterbik.  Uporni Ribera nije odustao od duboke odbrane, i to mu se isplatilo  – Šveđani su izgubili opcije u napadu, golman Vardara je doneo odbrane bez kojih se ne dobija finale, a početkom drugog poluvremena Španci su izkontrirali Šveđane kao što su Šveđani Špance na startu meča.

„Furija“ je mnogo bolje iskoristila svoj period bolje igre od rivala. Duboka odbrana je potpuno paralisala švedsku bekovsku liniju, oslabljenu neigranjem oba desna beka zbog povreda (Jakobsen, Lagergren). U napadu je znalački šanse koristio David Balaguer, i sa dva uzastopna pogotka doneo svom timu maksimalnih 20:15 u 42. minutu.

Serija je nastavljena – i ono malo lopti što je uopšte stiglo do španskog gola, zaustavljao je Arpad Šterbik. Vrlo brzo je sve postalo jasno, igra švedskog tima se raspala, a Španci su mnogo pre poslednjeg zvuka sirene na ovom šampionatu stavili svima do znanja kome pripada zlato.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *