Balkan Handball

KOMŠIJE KOPAJU PO SRPSKOM RUDNIKU: Braća Sunajko obukla mađarski dres

Novca imaju, ljubav prema rukometu neograničenu, ali talenta baš i ne. Mađarski Savez je po dobrom starom običaju ustanovljenom na primerima Nikole Eklemovića, Nenada Puljezevića i Milorada Krivokapića iz prošle decenije, počeo da „kopa“ po srpskom rukometnom rudniku i s kraja ove decenije. Tako se pre par godina na Balaton, u rukometnu Akademiju otisnuo supertalentovani levi bek Uroš Borzaš, momak iz Ade, mesta Arpada Šterbika, sada mađarski juniorski reprezentativac, a kako stvari stoje, Mađari će iz te generacije (1998/99) dobiti još jednog ekstratalentovanog srpskog dečaka – Stefana Sunajka.

Zvanično najbolje levo krilo Evropskog prvenstva za kadete u Hrvatskoj 2016. godine, regularni član srpske reprezentativne generacije 1998, odigrao je nezvaničan meč za B selekciju Mađarske protiv Slovačke tokom januarske klupske pauze.

  • Da igrao sam, ali je to bilo u sklopu zimskih priprema pošto je pomoćni trener Mađarske B reprezentacije takođe jedan od trenera u Pick Segedu. U dogovoru sa trenerom Pastorom, pošto je EURO 2018 trajao i nisu bili svi igrači u klubu, a sa ciljem da ne radim samo suvoparne treninge nego da imam što više utakmica, odradio sam pripreme i tu jednu nezvaničnu utakmicu – kaže Stefan Sunajko za Balkan-Handball.com.

Sunajkov rođeni brat, Filip, dvadesetdvogodišnji srednji bek Komla, takođe je nastupio za B selekciju Mađarske i čini se prelomio za koga će igrati u budućnosti. Što se Stefana tiče, on to nije mogao da potvrdi, već je priču bazirao na dokazivanju u klubu.

  • Filip je pozvan da igra za Mađare, sa 22 godine je prva opcija u stabilnom klubu. Dobrim partijama je zaslužio poziv. Istina je da je mađarski Savez pokazao interesovanje i za mene, s obzirom da nam je majka Mađarica i da imam dvojno državljanstvo. Svakako da mi to interesovanje prija, ali sam fokusiran na klub PIK Seged i igre u njemu. Cilj mi je da se što više nametnem treneru Pastoru i da odradimo prolećnu sezonu što bolje.

Na naše pitanje o nastupu za juniorsku reprezentaciju Srbije narednog leta na Evropskom prvenstvu u Celju, Sunajko je odgovorio:

  • Daleko je leto. Fokusiran sam na klub. Priče i spekulacije pokušavam da ostavim po strani da me ne ometaju u ovom bitnom momentu, kako za klub, tako i za mene – zaključio je Sunajko.

I dok je kod starijeg brata Filipa, manje-više sve jasno, s obzirom da ga nije bilo u planovima srpske reprezentacije, Stefan Sunajko bi po pravilima IHF trebalo da pauzira tri godine između nastupa za dve reprezentacije (poslednji meč na SP kadeta u Gruziji prošlog leta), što i nije puno, s obzirom da bi već do njegovog 22. rođendana Mađari dobili budućnost na poziciji levog krila.

 

One Comment

  1. Grk u apsu

    30/01/2018 at 23:51

    Mozda da nam Grk pojasni…
    On zna sa se belim lukom lece RSS problemi…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *