Balkan Handball

Kriza u Kielceu – Servas: Ako grad ne pomogne, proglasićemo bankrot!

Šampion Evrope iz 2016, i najbolji poljski tim godinama unazad, proživljava najteže dane svog postojanja. Predsednik Bertus Servas je obelodanio da se klub nalazi u velikim finansiskim problemima, uz zaključak da je bankrot neizbežan ukoliko grad Kielce ne pomogne. 

-Volio bih da znam da li je gradu potreban klub koji igra na ovakvom evropskom nivou kao što mi činimo godinama. Ako ne, ne preostaje nam ništa drugo nego da proglasimo bankrot, otkažemo učešće u Ligi šampiona i igramo u drugoj poljskoj ligi od sledeće sezone – rekao je Servas u intervjuu za Echodnia.eu.

Holanđanin je pritom otkrio da je od gradskih čelnika zatražio pomoć u vidu 4.5 miliona zlotova ( nešto više od milion evra). Zbog finansijskih nedaća, igračima se duguje po pet plata.

-Udarili smo u id, klub je u dugovima. Mislim da bi rešenje bilo da grad u mnogo većoj meri uloži u ovaj klub i iskoristi njegov renome za promociju. Gradski udeo u budžetu kluba je 11%, što je, po mom mišljenju, vrlo malo. To sam i napomenuo u pismu koje sam poslao rukovodstvu grada. Za 16 godina mog predsednikovanja postali smo brend, brend koji bi grad morao bolje da iskoristi u obostranu benifit. 

-Nisam dobio ponudu za Luku Cindrića od PSŽ -a – negira Servas pojedina pisanja po rukometnim kuloarima. Teško bi mogli da prodamo igače, jer. kada imamo neizmerene obaveze prema njima, oni nas mogu napustiti besplatno. Dve godine smo pod velikim pritiskom, tražimo novac gde god je moguće. Kada bi sada nekako izašli iz dugova, budžet za predstojeću sezonu bi nam bio zagarantovan. Ipak, svakako bih tek u decembru znao da li ćemo imati dovoljno novca i da li ću biti primoran da prodajem igrače. Ako bi sada bili na nogama, siguran sam da bi u rezultatskom smislu i dalje bili na najvišem nivou u naredne dve sezone. 

-Ne želim nikoga previše da pritiskam, znam da su  dečija obdaništa i autoputevi bitniji od rukometa. Osećam se odgovornim za ovu situaciju, ali ne i krivim. Sve što radim, radim od srca i za navijače, a ne iz finansijskog interesa. Za 16 godina, moja kompanija (VIVE Textile Recycling – red) je uložila ogroman novac u rukomet. U poslednje vreme dajem malo manje novca nego pre jer je kompanija u procesu reorganizacije, a ja sam najveći poslodavac u gradu – odgovoran sam za egzistenciju 1.800 ljudi – zaključio je Bertus Servas.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *