Balkan Handball

Liga šampiona: Španci dobili drugo zagarantovano mesto na uštrb Mađara

Evropska rukometna Federacija (EHF) objavila je novi renking zemalja iz kojih dolaze učesnici VELUX EHF Lige šampiona i ostalih klupskih takmičenja pod okriljem krovne organizacije kontinentalnog rukometa (EHF kup, Čelendž kup).

Promene će se dogoditi od sezone 2018/19 – što se tiče muškaraca, Nemačka je i dalje najbolje rangirana i imaće dva zagarantovana mesta u grupnoj fazi. Međutim, Španija je pretekla Mađarsku na drugom mestu, pa će ova zemlja imati dva predstavnika, a Mađari jednog, što je najznačajnija promena. Podsetimo, prethodnih nekoliko godina, uključujući i sezonu pred nama, Mađarska je imala dva zagarantovana učesnika a Španija jednog.

Objavi EHF-a naročito se raduju Izraelci, koji su zahvaljujući napretku za šest mesta (sada su 25.), dobili zagarantovanog učesnika grupne faze.

Značajnih promena bilo je i u ženskoj konkurenciji – Mađarska je pretekla Dansku na prvom mestu nakon dugogodišnje „vladavine“ Skandinavki. Ipak, suštinski to ne znači mnogo jer će i dalje obe zemlje imati po dva predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona.

Najznačajnija novina tiče se Italije – zahvaljujući pomaku na 23. mesto, i ova zemlja će nakon dugo vremena imati zagarantovanog predstavnika u elitnom takmičenju.