Balkan Handball

RUKOMET NA PESKU: IHF potvrđuje dalju globalnu ekspanziju!

Neverovatna je brzina kojom se Rukomet na pesku širi globalno i već sada je broj zemalja u kojima „peskaši“ imaju jako uporište daleko prevazišao mnoge „etablirane“ timske olimpijske sportove.

Zbog toga ne čudi odluka Izvršnog odbora IHF-a, doneta na proteklim sastancima u Hercogenaurahu (Nemačka, sedište „adidas“-a), da se od narednog svetskog prvenstva u Sočiju 2018. godine, za medalje bori po 16 timova u ženskoj i muškoj konkurenciji. Dosadašnje učešće po 12 timova je prevaziđeno usled velike ekspanzije Rukometa na pesku, a da rasprostranjenost znači i raspodelu kvaliteta po svim kontinentima, najbolje govori činjenica da se na letošnjem Svetskom prvenstvu u Budimpešti, po drugi put desilo (posle SP u Brazilu 2014.) da medalje osvajaju selekcije sa tri različita kontinenta! Kada se tome doda da je dosadašnjih sedam prvenstava održano na četiri kontinenta (za sada samo bez prvenstva na tlu Australije), teško je poreći da „peskaši“ imaju čvrste dokaze o razvoju i argumente za dalju ekspanziju.

Uz to, od 2018. godine i Olimpijskih igara u Buenos Airesu, „pesak“ će zakoračiti i na malu „olimpijsku pozornicu“, pa se sa pravom gleda i na mogućnost da peščana verzija rukometa dobije svoje mesto i u programu Olimpijskih igara.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *