Balkan Handball

Šuman dovodi Boesena u stručni štab reprezentacije!

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegvine, Bilal Šuman, sa najvišim ambicijama pristupa pripremama za početak kvalifikacija a EP 2020, a u tom kontekstu će pojačati stručni štab velikim rukometnim imenom iz Danske. 

Naime, kako je sam Šuman otkrio agenciji Anadolu Agency (AA), njegovom stručnom štabu će se pridružiti bivši danski reprezentativac Lase Boesen, dok će kao gost pripomoći i legendarni golman Kasper Hvidt.

– Za ove kvalifikacije dobićemo pojačanje na klupi u vidu Boesena, koji iza sebe ima ogromno igračko iskustvo što će pokušati prenijeti našim reprezentativcima. To je čovjek koji je osvajao titule u Danskoj i Španiji, sa danskom reprezentacijom igrao velika takmičenja i osvajao medalje. Mislim da će to biti inspirativno za naše momke, ipak, se radi o čovjeku koji je rukomet učio na terenu, a ne iz knjiga. Osim njega doći će i Hvidt, svojevremeno jedan od najboljih golmana na svijetu, koji će biti gost. Želim da nas malo posjeti i razgovara sa igračima, ali naravno i prenese dio znanja našim golmanima. Obavio sam razgovor i sa bivšim bh. reprezentativcem Edinom Bašićem, koji bi također trebao doći na pripreme par dana. Mislio sam da igra, ali se oprostio prije nekoliko mjeseci. No, može biti koristan za nas u svakom pogledu u ta dva ili tri dana koliko bude s nama. Želim tom lijepom, korisnom i kvalitetnom komunikacijom da napravimo nešto dobro – rekao je Šuman, i dodao:

 -Mislim da je ovo šansa generacije da prvi put ode na Evropsko prvenstvo. Tu je mnogo igrača koji su godinama u reprezentaciji i zaista bi bilo lijepo da karijeru okrune odlaskom na EURO. Oni su isto svjesni te šanse. Protivnici u grupi nisu atraktivni, ali su veoma neugodni, tako da se ne smijemo zavaravati da će biti lako. No, zato sam i pozvao Boesena u stručni štab, jer je on promijenio više ‘rukometnih kultura’. Igrao je u Danskoj, Španiji i Njemačkoj na najvišem nivou. Probao je sve, radio je i kao trener i kao sportski direktor. Mislim da može dosta da nam doprinese. Važno mi je i Hvidt da se pojavi, jer je to rukometna veličina.

 BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine igraće u grupi “5“ sa selekcijama Bjelorusije, Češke i Finske. Na EP plasiraće se po dve prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane. Kvalifikacije počinju 24. oktobra ove godine, a završavaju 16. juna 2019. Na EP u Švedskoj, Austriji i Norveškoj po prvi put će nastupiti 24 reprezentacije, a održaće se od 9. do 26. januara. 

Reprezentacija kvalifikacije započinje 25.oktobra gostovanjem u Belorusiji, a dva ili tri dana kasnije dočekuje Češku u Tuzli.

Izvor: Sport1.ba

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *