Balkan Handball

Verovali ili ne: Danci pristali na remi iako su pobedili!

Vest koja nam stiže iz Gruzije, sa Svetskog prvenstva kadeta, zaista zaslužuje da se nađe u rubrici sa početka naslova. Meč Grupe A između Danske i Egipta završen je pobedom Skandinavaca rezultatom 29:28. Tako su bar svi mislili dok se nije dogodio presedan, a to je odluka takmičarske komisije IHF-a da, uz dogovor sa obe reprezentacije, ispravi konačan rezultat na 28:28.

Sve se dogodilo zbog velike greške u oficijalnom zapisniku. Naime, na isteku 27. minuta prvog poluvremena, gol Egipćanina Hazema Mamduha pripisan je Dancu Mikelu Beku, pa je umesto 15:13, zvaničan rezultat na poluvremenu bio 16:12 za Dansku.

Zbog čega ta nepravda nije ispravljena odmah, na licu mesta, ostaje nam da se pitamo, a Egipćani su zvaničnu žalbu podneli dva sata nakon roka predviđenog za to. Ipak, zarad „Fer pleja“, takmičarska komisija se obratila Dancima i obavestila ih o problemu, a oni su, kao i Egipćani, prihvatili jednu od dve opcije u datoj situaciji – da se konačan rezultat ispravi na 28:28 (druga opcija je bila da se meč ponovo odigra), iako su mogli da „odmahnu glavom“ i sačuvaju dva boda iz tog meča.

Razume se, delegati koji su učestvovali u ovom „incidentu“, suspendovani su do kraja takmičenja. IHF, kao i egipatska federacija, izrazili su veliku zahvalnost i poštovanje Dancima zbog ovog fer-plej poteza i prihvatanja ispravke, zbog greške za koju oni ne snose nikakvu odgovornost.