Balkan Handball

Vesprem na domaći pogon do preokreta u trileru sa Flensburgom!

Sudbina je tako htela da prvi meč Ljubomira Vranješa u novom klubu pred domaćim navijačima u Ligi šampiona, bude protiv ekipe koju je godinama uspešno predvodio i u kojoj je izgradio trenersko ime. A za pobedu Vesprema nad Flensburgom 28:27 (15:14), najzahvalniji može biti fenomenalnim Mateu Lekaiu i Laslu Nađu, koji su predvodili domaćina do preokreta i pobede u samom finišu.

Telekom Veszprém – SG Flensburg-Handewitt 28:27 (15:14)
 
Telekom Veszprém: Mikler, Alilovic – Manaskov, Schuch, Ilic 1, Tönnesen 1, Gajic, Nilsson 2, Nagy 8, Accambray, Ugalde 2, Marguc 1, Terzic, Blagotinsek 3, Sulic 1, Lékai 9
 
SG Flensburg-Handewitt: Andersson, Lind – Karlsson 1, Glandorf 2, Mogensen 4, Svan 4, Wanne 5, Jeppson, Steinhauser, Krüger, Heinl, Zachariassen, Toft-Hansen 4, Lauge-Schmidt 3, Mahé 2, Röd 2
 
Sedmerci: 0/0 and 2/1
Isključenja: 8 min. and 8 min.

Sjajna igra Vesprema na startu materijalizovana je vođstvom od 4:1, ali momci sa severa Nemačke nisu dozvolili favoritu da rano liši auditorijum neizvesnosti – ostali su u igri zahvaljujući fenomenalnom golmanu Andersonu, a na startu drugog poluvremena prešli u vođstvu, koje je u zreloj fazi meča iznosila velikih plus četiri (18:22, 19:23). 

Činio je iskusni Šveđanin čuda među stativama do poslednjeg kvartala duela, kada je mađarski prvak ubacio u petu brzinu i ipak stigao do preokreta. Povukao je Nađ, a pridružio mu se Lekai, koji se ponovo probudio u poslednjih 10 minuta, i na dotadašnjih pet golova dodao još četiri. Za sedam minuta, Vesprem je kompletirao preokret i poveo sa 25:24, ali su navijači u crvenim dresovima do kraja strepeli za trijumf.

Ipak, Lase Svan Hansen je propustio poslednju priliku da izbori remi za goste, pa je Vesprem nakon dva kola na čelu grupe A sa maksimalnim učinkom, dok je Flensburg doživeo prvi neuspeh nakon startne pobede nad Alborgom.

–  Lekai (9) i Nađ (8) su zajedno postigli 17 od 28 golova za domaće

– Lekai je i u prvom kolu postigao devet golova, i već sada istekao neočekivanu kandidaturu za najboljeg strelca LŠ ove sezone

–  19 odbrana Matijasa Andersona nisu bile dovoljne ni za bod

–  Flensburg čeka na pobedu u Vespremu još od 2001. godine

–  Poslednji nemački tim koji je slavio u Vespremu je Kil, a to se desilo još u aprilu 2013. godine

Momir Ilić nije imao svoje šutersko veče, pogodio je samo jednom iz sedam pokušaja. Jedini koji je postigao više od dva gola izuzimajući Lekaia i Nađa bio je slovenački pivotmen Blaž Blagotinšek (3/3). Veliki doprinos trijumfu dao je raspoloženi Mirko Alilović, dok se oba pokušaja Dejana Manaskova bila neprecizna.