Čovek koji je stvorio Andreasa Volfa, Jasmin Čamdžić: Veliki radnik koji na ovome neće stati - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Čovek koji je stvorio Andreasa Volfa, Jasmin Čamdžić: Veliki radnik koji na ovome neće stati

Čovek koji je stvorio Andreasa Volfa, Jasmin Čamdžić: Veliki radnik koji na ovome neće stati

zika.bogdanovic
3 komentari

Zvezda je rođena! Najveća zvezda evropskog rukometa od nedelje uveče je nemački golman Andreas Wolf! Dvadesetpetogodišnji čuvar mreže Veclara, napravio je čudo u finalu EURO 2016 odbranivši 50% lopti Špancima i tako doveo do trona Pancere posle devet godina od osvajanja svetskog zlata u Kelnu. Momak koji je do pre četiri-pet branio u trećoj ligi, u Veclar je stigao leta 2013. godine, kada je i započeo saradnju sa bosanskohercegovačkim stručnjakom Jasminom Čamdžićem, koji je u ovom klubu trener golmana i prvi asistent Kaia Vandšnajdera. Dvoipogodišnji rad je od momka sa minornim iskustvom u Bundesligi u dresu Grosvalštada, stvorio budućeg igrača Kila i novo veliko ime svetskog rukometa…

– Odlaskom Nikole Marinovića iz kluba 2013. godine, odlučili smo da dovedemo jednog talentovanog golmana i jednog već afirmisanog. Talentovani je trebalo da bude Nemac i tako smo došli do Andi Volfa, koji je do tada igrao treću ligu i po malo za Grosvalštad, gde je imao neke minute. Niko nije obraćao pažnju na njega zbog njegovog kvaliteta, samo je u oči padao njegov izgled – kaže na početku razgovora Jasmin Čamdžić, član stručnog štaba Veclara od 2011. godine.

-Doneo je prve godine sa sobom puno mišića i talenat, ali ne i kvalitet. Imali smo u početku i puno problema u radu sa njim, ali sportsko ponašanje, karakter i veliko srce, ciljevi koje je sam sebi postavio, naterali su nas da verujemo i damo šansu. Pozicija golmana je veliki rizik u rukometu, jer je izuzetno važna. Imao je sreću da Magnusu Dalu nije krenulo, tako da je dobio nešto minutaže, ali uz puno oscilacija. Momak je vredan. Bilo je dosta problema, ali je pokazao da može. U prvoj godini smo trenirali dva puta nedeljno samo golmanske treninge po dva sata.

wolf_andreasTo očigledno „gladnom“ Volfu nije bilo dovoljno…

– Posle dva sata jutarnjeg treninga, i pored toga što ga popodne čeka trening sa ekipom, njemu je bilo krivo što je gotovo. Treniramo u nekoj školi gde dolaze ućenici, pa moramo da izađemo. Uvek je bio u problemu, želeo je da nastavi, da trenira. Atipičan golman što se tiče rada (smeh).

Pravu šansu je dobio u sezoni 2014/2015…

– Njegov angažman, poštenje i zalaganje na treninzima nateralo nas je da mu damo da bude broj 1 na startu druge sezone. Hteli smo da mu pružimo podršku, pa smo tako angažovali Hosea Ombradosa, koji nije imao velike ambicije da igra 60 minuta, već da podržava mladog golmana i menja ga kada mu ne ide. To je bilo perfektno za Volfa. Nismo mu hteli dati neku veliku konkurenciju kako ne bi usporili njegov razvoj. Želeli smo da stvorimo nemačkog golmana, jer je to velika stvar za ovdašnji rukomet s obzirom na deficit.

U septembru 2014. godine stigao mu je i poziv za reprezentaciju…

– Dobro je radio u tandemu sa Hozeom. Bio je sve bolji, sve stabilniji. Stigao je i poziv za reprezentaciju. Otišao u Katar na Svetsko prvenstvo kao treći golman gde nije branio ni sekunde. To mu je, međutim, bio veliki impuls, puno je naučio, imao je Ombradosa pored sebe, sve motivišuće stvari. Nastavili smo da radimo, nije popuštao u radu, sve je više radio, imao sve veću motivaciju.

NEVEROVATNE PRIPREME I SEZONA

Do eksplozije je došlo ove sezone…

– Osetio je da može pored Hajnefetera i Lihtlajna. Osetio je da je bolji, rekao mi je jednom „da mogu ne mogu ništa“. Odradio je neverovatne letnje pripreme. Trenirao je 10 puta nedeljno, i sa ekipom, i bez, samnom, u teretani, dodatne atletske treninge. Uložio je neverovatno puno. Čudi me kako je sve izdržao bez povrede. Prvi deo sezone je odbranio fenomenalno sa prosekom odbrana 42%. Ima velikog udela u svih 25 bodova. Bez kiksa, neverovatan kontinuitet, ali i 100% u radu na treningu.

Radi se o momku koji je voljen…

-On je pošten dečko. To svi osećaju. U Veclaru je dobio neophodno iskustvo. Ranije je imao više ispada i izjava koje ne odražavaju njega u pravom smislu. Nekada su ga ismejavali, nekada bi prećutali, ali svi su znali da je spreman poginuti na terenu. Zbog toga svi ga obožavaju. Saigrači to osete.

Tragische Figur Andreas Wolff HSG hier nach dem Spiel HSG Wetzlar - Bergischer HC 24:25

Tragische Figur Andreas Wolff HSG hier nach dem Spiel HSG Wetzlar – Bergischer HC 24:25

SA PSIMA NA TRENING

– Njegov život su devojka i dva psa. On pse vodi na trening sa sobom.Jedno vreme su mu strast bile video igrice. Bilo je perioda kada sam morao da mu i zabranim to, morao je da smanji, jer se osećalo na koncentraciji. To je njegov život. Mogu reći da je jako fokusiran na rukomet.

ZVEZDA JE ROĐENA

Veclar ovih dana slavi…

– Imamo i Feta, i Kolbahera. Velika je euforija u Veclaru, u Rital Areni se gledao meč na video bimu. Volf je neverovatno popularan. Sada razne priče kruže oko njega, istinite, neistinite, moguće i nemoguće. Ne možemo da živimo od medija. Zvezda je rođena. To je sada nezaustavljivo. Ne znam kako će Kil da se bori sa tim sada.

Zanimljivo će biti videti podelu minutaže i statusa između Niklasa Landina i Andreasa Volfa u Kilu od leta. Zna se da je Landin projektovan kao prva zvezda, ali posle svega…

– Posle treće utakmice na EURO 2016, postavio sam treneru Kaiu isto pitanje. Volf je digao na nivo sve, zasenio je Landina i sve ostale. Maltene Šterbik se nije video u finalu, najbolji golman sveta. Teško je predvideti šta će se desiti u Kilu. Što se tiče Volfa, on na ovome neće stati. On će ići dalje. Sada je najbolji golman Evrope. Pre tri godine sam mu rekao „Andi, radimo za Kil“, a on nije verovao. Stekao je poverenje, došao u situaciju da menja sredinu i pitao za savet. Rekao sam da je najbolji golman Bundeslige. Pitao sam ga šta on misli o Kilu, a odgovor je bio „Idem, mogu ga skinuti“, misleći na Landina – kaže Čamdžić i dodaje:

–  To će biti veoma nezgodna situacija za Kil. U ovoj konstalaciji i Landin je svetski golman, a obojica će hteti da igraju. Biće teško. Kil nema trenera golmana. Kako će to Gislason uraditi, ne znam. Obojica su svetska klasa. Kil nije računao sa ovakvom eksplozijom Volfa. Računao je da će biti broj 2, nemački golman koji bi trebalo da bude podrška. Gislason je rekao da je on budućnost nemačkog rukometa, ali sigurno nije računao sa ovim – zaključuje Jasmin Čamdžić.

Možda vam se dopadne

3 komentari

Dragan 02/02/2016 - 17:34

Jasko je veliki rukometni poznavalac i radnik.Zasluzio je medijsku paznju.Veliki pozdrav iz CH.

Odgovori
Lazar 02/02/2016 - 19:29

Sjajna prica! I naravno logican sled dogadjaja i potvrda da se rad isplati.Na zalost,samo u Srbiji to tako i na zalost se ovde cene suprotno dijametralne stvari i neradnici se nagradjuju,dok veliki radnici ostaju u senkama.Kazem na zalost,ali na srecu,mnogi su vec otisli i tamo sticu prava radna iskutva i odgovornost za ucinjena dela.

Odgovori
Bakir 15/02/2016 - 20:07

To je tetić mog oca Faudina, pričao mi je puno o njemu kao dječaku i mladom sportisti košarkašu i rukometašu. Takođe je spominjao lijepe trenutke koji je proveo u društvu Jaskovog oca i majke to jest svojih teče i tetke iz mladih dana kad mi je otac isto bio dječak.
Drago nam je što je svoj trud i rad uspješno pokazao i što je uspjeo naći sredinu koja je to mogla prepoznati i podržati.Nije bilo lako to ostvariti, kaže moj otac, jer se moralo proći kroz manje sredine sa neizvjesnim finansijskim podrškama privrednika-entuzijasta sa ogranićenim finansijskim mogučnostima.SVAKA ČAST ROĐAĆE! Forca avanti!

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball