Balkan Handball

Grupa A: Danska i Nemačka merkaju polufinale!

 Grupa A deluje najzanimljivije od svih. Ne možemo da ne zapazimo da su upravo u ovoj grupi ekipe koje su izbacile Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru iz aviona za Kinu. Za tri mesta koja vode u drugu fazu ravnopravno konkurišu četiri jako dobra tima: Danska, Francuska, Nemačka i Švedska. Da Brazil nije oslabljen zaista skandaloznom odlukom Hipa da na prvenstvo ne pusti De Piedade, Do Nascimento i Borges, bilo bi još teže pronaći ta tri kandidata za prolaz. Ovako, druga runda će za Brazilke verovatno ostati samo san bez obzira što je ekipa sastavljena od internacionalno iskusnih pojedinki među kojima se ističu odličan bek mađarskog Đera, Eduarda Amorim i uzdanica španskog Alikantea Fabiana Carvalho.

Danska je definitivno obeležila jedan period svetskog rukometa osvajajući tri olimpijska zlata(1996,2000 i 2004), tri evropska šampionata(1994, 1996 i 2002) i svetsko zlato 1999. godine. Zlatne godine su ostale upisane u istoriju i od generacije koja je 2004. uzela poslednju medalju ostala je samo golmanka Katrin Mortensen. Tu su i iskusne pivotmenke Mette Melgaard i Lene Lund. Zbogom reprezentativnoj karijeri rekao je niz odličnih i klupski aktivnih igračica: Rikke Skov, Josephine Touray, Mette Sjøberg, Katrine Fruelund i Henriette Mikkelsen, tako da su mlade snage postale glavne uzdanice Jana Pytlicka. Prema poslednjim informacijam iz Kine, na jučerašnjem treningu se povredila jedna od uzdanica tima, inače trenutno najkorisniji igrač danske lige, srednji bek Laerke Möller čiji će nedostatak jako teško pokriti zamena Christina Kroghshede.

 Koliko je Nemačka jaka bez “pola tima” u delu nacionalne rekorderke Grit Jurak(287 utakmica i 1532 pogodaka)  pokazaće već utakmice u grupi. Neće biti ni Nadine Krause, Nore Reiche, Maren Baumbach kao ni Stefani Melbeck. Golmanski trio Englert, Woltering i Schulke je sigurno najjači deo tima, dok su sve oči u napadu uprte u Susann Müller, Franzisku Mietzner, Lauru Steinbach, Anju Althaus i Anju Rosler. Nemice su tradicionalnu uvek tu oko polufinala, ali im medalje poslednjih godina nešto i ne idu od ruke.

Francuska je svesno žrtvovala EP u Makedoniji na stvaranje tima. Koliko su uradili videćemo kroz par dana. Bez iskusnog dvojca Nina Kamto i Sophie Herbrecht, iskusni “vuk” Krumbholz osloniće se verovatno najviše na Allison Pineau, Raphaelle Tervel, Marion Limal, Amadine Leynaud i Mariamu Signate. Ipak, najveći uspeh Francuskinja i posle Kine najverovatnije će ostati zlato iz Hrvatske 2003.godine.

 Švedska sada ima najbolji tim u poslednjih nekoliko godina, ali i nesreću da je prva golmanka Madeleine Grundström povređena. Prve violine reprezentacije igraju u danskoj ligi i dosta se očekuje od Matilde Boson, Linnee Torstenson, Johane Ahlm, kao i od internacionalke Sare Holmgren koja igra u Nemačkoj. Ipak, teško da će njihove dobre igre biti dovoljne da na ovom prvenstvu poprave svoj najbolji rezultat(6.mesto).

Kongo zaista nema šta da traži u ovoj “grupi smrti”. Na poslednjem šampionatu zauzeli su 17 mesto i to je njihova realnost i u Kini.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *