Balkan Handball

Grupa B: Zagrevanje šampionki za drugu fazu!

 Aktuelne šampionke nisu mogle poželeti bolju grupu na putu odbrane naslova. Posle konstantnih reprezentativnih uspeha i klupski rukomet im je poslednjih godina beležio dosta uspeha. Smene generacija prolaze gotovo bezbolno kada su Ruskinje u pitanju tako da se nedostatak "polugi" Kareeve, Bodnjeve, Šipilove, Poltorockaje gotovo i ne oseća u njihovoj igri. Tu uvek neke nove nade. Sjajan golmanski tandem Suslina i Sejdokina sigurno će i sada ulivati sigurnost na golu. Povratak "tobčije" Postnove na teren posle teške povrede dodatno je učvrstio bekovsku postavu u kojoj ključnu rolu imaju motori Levina i Andrjušina. Pre starta šampionata zadesio ih je peh da je Ana Kočetova(trenutno treći strelac LŠ) imala saobraćajnu nesreću u kojoj je prošla sa lakšim povredama, ali će se nedostatak takvog vrsnog desnog beka osetiti u napadu pošto je i "džin" Polenova odlučila da se povuče iz nacionalnog tima, a Bliznova uskoro postaje mama. Ipak, pripremne utakmice govore da je ekipa Evgenija Trefilova spremna za najviše domete.

Ukrajina je po kvalitetu trenutno prilično daleko od komšinica iz Rusije. Najveći uspeh ukrajinskog rukometa koji će biti teško ponoviti im je bronzana medalja sa Olimpijade u Atini. Polufinale 2003 im je najbolji rezultat na svetskim šampionatima. U Kinu su otišli bez rekorderke u broju golova, Marine Vergeljuk, kao i bez iskusne Olene Tsygitse koja je povređena. I Pidpalova vuče povredu ramena, ali je sa ekipom u Kini. Neka poznata imena koja će nositi ekipu su sigurno Victoria Borscenko, Maria Boklasciuk i Olga Nikolaenko.

 Austrija sigurno želi u drugi krug posle 13. i 16.mesta na dva poslednja šampionata. Simona Spiridon i Marina Budecevic su najzvučnija imena, ali tu su i mladje snage Katrin Engel, Isabel Plach, Stephanie Subke, Petra Blazek… Lišeni su usluga Banjalučanke Gorice Aćimović koja od odlaska iz Hipa u Viborg više nema ambicije za igranjem u reprezentaciji Austrije, kao ni u jednoj drugoj reprezentaciji.

Devetrostruke afričke šampionke iz Angole bile su otkriće i najveće iznenađene prošlog Svetskog prvenstva u Francuskoj kada su i zabeležile svoj najbolji rezultat – 7.mesto. Par igračica iz tog tima nedostaje, ali Angola ima opasnu bekovsku liniju koja pravi mnogo problema i najčvršćim odbranama. Igru nose Luisa Kiala, Ida Bengue, Nelma Pedro i Natalia Bernardo.

Australija i Tajland su apsolutni autsajderi grupe B. Australija je na 4. učešća na Svetskim prvenstvima zabeležila dva 23. i dva 24. mesta, a rukomet je u zemlju kengura "preneo" čovek sa naših prostora, Saša Dimitrić, pre skoro 30 godina. Tajlandu je ovo prvo učešće na Svetskom prvenstvu i tek pravi korake na rukometnoj mapi. Letos su na Tajlandu bile održane Svetske igre, a jedan od ciljeva bio je promovisanje rukometa, doduše samo kroz rukomet na pesku.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *