Balkan Handball

Grupa C: Sudar favorita na startu!

 Olimpijske i evropske šampionke iz Norveške predvode grupu timova u naizgled zanimljivoj, ali lako predvidivoj grupi C. Predvidivoj u smislu da bi sve osim plasmana Norveške, Rumunije i Mađarske u drugu rundu bilo ravno, ne senzaciji već skandalu nacionalnih razmera, ali biće zanimljivo videti njihove međusobne duele koji već na startu mogu u mnogome odrediti potencijalne polufinaliste.

Prvo zvanično takmičenje posle odlaska Brevik, Norvežanke dočekuju spremne. Hergeirsson ponovo nije mogao da računa na trio iz Ikasta, Hamerseng, Nyberg i Blanko, ali ima ko da ih zameni. Pod upitnikom je bila i kapiten Lunde Borgensen, ali se Kristin na vreme oporavila. Okosnica ekipe koja redovno osvaja medalje godinama unazad je ista. Na golu Haraldsen, na krilima Riegelhuth i Johansen, na crti Frajford i na bekovskim pozicijama Breivang, Lunde i “večita” Larsen, koja je, usput, pre nekoliko dana potpisala novi trogodišnji ugovor sa L arvikom. Norvežani dosta nada polažu u mlađanu Anju Edin koja bi mogla biti otkriće za širu svetsku javnost.

Rumunke odavno nisu imale bolji ni kompatibilniji sastav. Breme jednog od favorita uspešno su ponele dobrim parijama u pripremnom periodu i rušenjem Norveške na Svetskom kupu u Danskoj. Dinu više nije na golu, ali Ungureanu i Stanciu su pokazale da mogu biti odlične zamene. Veliki peh je sigurno povreda fantastičnog borca Elisei, ali ostatak tima je spreman za iskušenja. Majer, Stanka, Lungu, Manea i Varzaru su sigurno igrači od kojih se očekuje najviše, a Neagu bi uz preduslov dobrih igara Rumunki, lako mogla da bude u najužem izboru najboljih u Kini.

 Mađarice su propustile samo jedno Svetsko prvenstvo, ovo im je osamnaesto učešće što je rekord! Gol Mađarske prvi put posle niza godina neće čuvati Katalin Palinger koja se povukla iz nacionalnog tima. Druga zvezda tima, Anita Gerbic, ima problema sa povredom kolena, dok je njihova saigračica iz Đera, Agnes Hornjak odlučila da uzme pauzu. Najviše iskustva u ovoj ekipi koju vodi Ester Metefi, imaju Orsulia Verten i Timea Toth, ali tu su mlade snage velikog potencijala Sandra Zacsik i Aniko Kovacics.

Čile, Tunis i Japan su praktično rečeno, svetlosnu godinu daleko od renomea i kvaliteta pomenutog tria. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *