Balkan Handball

GOLMANSKA MEKA U OMIŠU: Inovacije i kvalitet koji traje

Prostor između Splita i Makarske sedam godina u nizu biva epicentar zbivanja što se rukometnih golmana tiče. Jedinstven po svom kvalitetu, formi i ambijentu u kome se odigrava, sedmi međunarodni Kamp rukometnih golmana u Omišu i ove godine je izazvao veliku pažnju i potvrdio status prestižnog događaja između dve sezone. O tome govore polaznici, njih 150, kojih je bilo od Sjedinjenih Američkih Država do Alžira, od pionira do seniora, koji su u šest kamperskih dana sakupljali znanje od trenera i demonstratora, otišli su prezadovoljni nazad u svoje klubove.

Kako i ne bi, kada su svakog jutra i popodneva mogli da rade sa dva golmana koja su samo mesec dana ranije mogli da gledaju na F4 EHF Lige šampiona u Kelnu, Rolandom Mikerom iz Vesprema i Borkom Ristovskim iz Barselone, a gost Kampa bio je i hrvatski reprezentativac iz poljskog Kielcea – Filip Ivić. Svoje bogato iskustvo prenosili su i hrvatski internacionalci Sandro Uvodić, Mario Perčin i Dino Špiranec, a gošća je bila i reprezentativka, Ivana Kapitanović, član Podravke.

Trenerski kadar nije zaostajao za kvalitetima aktivnih čuvara mreže, pa su tako trenažni program sprovodili trener Vesprema, „rukometni otac“ Rolanda Miklera, Haris Porobić, nekadašnji osvajač Lige šampiona sa Zagrebom Vladimir Vujović, legenda jugoslovenskog i hrvatskog rukometa, Mirko Bašić, doskorašnji član stručnog štaba reprezentacije Crne Gore i podgoričke Budućnosti, Vlatko Đonović, „proizvođač“ švedskih reprezentativnih čuvara mreže, trener golmana svih kategorija u švedskom Savehofu, Fikret Handan, Poljak Tomaž Blaskievič, a u osmišljavanje čitavog trenažnog procesa svoj inovativni pristup unela je Vanja Radić, trener golmana iz Finske sa iskustvom rada na kampovima u velikom broju zemalja.

Za nove izazove na polju fizičke pripreme bila je zadužena Marina Škrobot, fitness trener iz Pule.

ODLIČNI USLOVI U OMIŠU

Inovativni pristup u radu sa golmanima omogućen je kroz saradnju sa kompanijom Sports Science Innovations . Na treninzima se radilo sa Witty semaforima, korišćeni su Neurotrekeri i 3D naočare, a sve u cillju pobošljanja reakcije.

  • Učinili smo sve da podignemo nivo u odnosu na prethodne godine. Iako je Kamp po svom sadržaju jedinstven, potrudili smo se da poboljšamo uslove prelazeći u Omiš. Koristili smo dve nove sportske dvorane na samo 100 metara od smeštaja u renoviranom Kampu Galeb na samoj peščanoj plaži. To je trenažni proces i sam boravak na Kampu svih učesnika, demostratora, trenera i roditelja, učinio mnogo relaksiranijim – rekao je organizator Kampa, Mario Čaljkušić.

Filip Ivić na Kampu golmana u Omišu: Učim i prenosim znanje

Uz sitne promene i dodatke koji za cilj imaju da podignu nivo u narednim godnama, Omiš će po svemu sudeći ostati golmanska destinacija, i ne samo golmanska. Pre dva meseca je u gradu gde se Cetina uliva u Jadransko more, odigran i prvi veteranski Svetski Kup, a novi termin je već zakazan za 2018. godinu, od 10. do 13. maja.

Omiš i rukomet postaju nerazdvojni.

Borko Ristovski na Kampu golmana u Omišu: Ovakav projekat jako pozitivna stvar