Balkan Handball

Počelo je u Strugi: Šampion lako sa domaćinom, Bešiktaš preokretom do prvih bodova

Počeo je 45. međunarodni rukometni turnir u Strugi. Prve večeri takmičenja, pune tribine kraj „Ženske plaže“ svedočile su očekivanom trijumfu Šarta nad domaćinom, i velikom preokretu Bešiktaša protiv švedskog Alingsasa.

Premijerni susret turnira bio je samo zagrevanje za uzbudljiv okršaj koji je usledio. Branilac titule Šart je „sa pola gasa“ deklasirao domaću Strugu sa 34:16 (17:9). Tim kojem je prošle sezone za gol izmakao plasman u elitni rang rukometa zemlje svetskog prvaka, diktirao je tempo i rezultat od prvog trenutka protiv rivala koji kvalitetom nikako nije mogao biti pravi takmac.

Rutinski su Francuzi stigli do plus devet do odlaska na odmor, a u nastavku brojnim kontra napadima, koji su se nizali kao na traci, rešeteli mrežu dosta dobrog golmana Zatarakoskog. Treneri oba tima su dali šansu svim igračima u drugom delu, koji je bio lišen bilo kakve rezultatske neizvesnosti.

Furtie i Čam su bili najefikasniji u pobedničkim redovima sa po sedam golova, dok se kod domaćina istakao Nacev sa sedam.

 

Treći učesnik ove grupe je ekipa Metalurga, koja u nedelju započinje učešće duelom protiv Šarta, a izvesnoj da će bolji iz tog duela obezbediti plasman u finalu.

Mnogo zanimljivije bilo je u drugom meču večeri – Bešiktaš je nadjačao Alingsas 29:27 (13:16), zahvaljujući velikom preokretu u poslednjem kvartalu igre. Delovalo je da će švedski vicešampion do bodova kada je sredinom nastavka stekao maksimalnih 21:15, ali je odbrana crno-belih paralizovala Skandinavce u finišu, i predvođena egipatskim golmanom Hendavijem napravila veliki preokret.

Posle rezultatske klackalice u uvodnim momentima, Alingsas je preko Klara, Berga i Moberga stekao prednost od 16:11, dobrim delom zahvaljujući neučinkovitom golmanu Taneru, koji je u prvih 30 minuta zabeležio jednu odbranu uz 16 primljenih golova.

Da deficcit na poluvremenu bude podnošljiviji, pobrinuo se Pribak u poslednjoj sekundi projektilom za 16:13. Računajući finiš prvog i početak drugog dela, švedski tim je 10 minuta bio bez pogotka, ali Bešiktaš nije to iskoristio u dovoljnoj meri, što im se ubrzo osvetilo, jer su se za tili čas našli na minus šest – 21:15.

Međutim, turski šampion se nije predao. Predvođen sjajnim Krsmančićem, najvažnijom karikom u napadu svog tima, vratio se u život i nagovestio veliki preokret. Razbranio se Hendavij koji je gospodario među stativama u nastavku, Radojković i Vražalić su pokrenuli seriju od 4:0, koju je Telander samo za trenutak prekinuo.

Mladi švedski igrači su ubrzo pogubili sve konce igre, koje su suvereno držali u tri četvrtine meča. Ređale su se kontre momaka u crnoj opremi, a serija je narasla na 12:2 za veliki preokret – 27:23. Alingsas je uspeo da smanji na minimalan zaostatak 20 sekundi pre kraja, ali je odlični Radojković otklonio poslednju dilemu.

Faruk Vražalić je bio najefikasniji u  Bešiktašovoj balkanskoj koloniji sa pet golova, jednim više od Krsmančića i Radojkovića. Kod Šveđana su utisak ostavili Kler i Flogman sa po pet pogodaka.

Bešiktaš će plasman u finale pokušati da overi protiv Ohrida, u nedelju od 19.00

Nedelja

19.00 Bešiktaš – Ohrid

20.45 Metalurg – Šart

Ponedeljak

19.00 Metalurg – Struga

20.45 Alingsas – Ohrid

Utorak

18.oo Za peto mesto

19.45 Za treće mesto

21.30 Finale