Balkan Handball

SP „peskaša“: Španci na Italijane, a Mađarice na Holanđanke za „zlata“!

Od ranog jutra su se menjale ekipe na centralnom i dva preostala terena predzadnjeg dana U17 Svetskog prvenstva „peskaša“, a tempo je samo rastao, kao i broj navijača koji prate ovo Prvenstvo.

Četvrtfinala su tokom prepodneva pokazala da, bez obzira na to što će se o zlatima odlučivati u evropskim duelima u nedelju, svi ostali kontinenti pokazuju silan napredak, pa smo videli kako Kineski Tajpej u „šutautu“ ispada od Portugala (1:2 (20:19; 16:17; 6:7)), kao i, činilo se nezaustavljiva Kina (poraz od Argentine 1:2 (14:17; 24:16; 6:9)).

Mađarice su na isti način iz borbe za medalje istisnule Španiju, dok je jedina „čista“ pobeda od 2:0 izborena od strane Holanđanki protiv borbenog Tajlanda. U muškoj konkurenciji, Rusija, Italija i Španija sa dosta autoriteta u borbu za plasman od 5. do 8. mesta poslali redom Portugal, Venecuelu i Kineski Tajpej. „Šutaut“ je viđen samo u meču u kome je Argentina sa 7:2 u tom trećem periodu eliminisala Tajland.

Dok je sunce polako tonulo u Indijski okean borba za medalje se zahuhtavala, a uz DJ koji je „odvrnuo“ muziku i pozvao navijače na uživanje i u trenutcima dok je lopta mirovala, atmosfera je išla ka svom subotnjem vrhuncu. Kod devojaka, Holanđanke su još jednom pokazale autoritet, ovaj puta Argentini (2:0 (28:19; 22:14)), a potom su „oranž“ devojkama bacile „rukavicu u lice“ mlade Mađarice sličnim trijumfom nad Portugalom.

Pune tribine na Centralnom terenu kompleksa na plažama Flik-Flaka, okrenule su u par navrata i po nekoliko krugova poznate „ole“ što je bio samo jedan više dokaz fenomenalne atmosfere koja već peti dan prati ovo prvo SP za mlađe kategorije. Kod momaka, Rusi su, u polufinalu, poslati tesnom pobedom ka borbi za bronzu pobedom Italijana od 2:0 (18:17; 17:14), a potom su i Španci opravdali famu koja prati dvostruke evropske prvake, pobedom nad, čini se, uplašenom Argentinom – 2:0 (22:15; 18:15).

I u zaleđu ovih najvažnijih mečeva Prvenstva, vode se kvalitetne ali i grčevite borbe, najviše među ekipama sa istih kontinenata, upravo jer pobede u ovim mečevima mnogima znače plasman na Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu naredne jeseni.

Nedeljni program počinje od 9:30h (7:30h po vremenu BH regiona), a kulminacija će uslediti mečevima za bronzu i finalima u obe konkurencije sa početkom redom od 14, 15, 16 i 17h! Dosadašnji mečevi su sigurno najbolja pozivnica da nedeljno rano popodne posvetite najboljim mladim „peskašima“ sveta i osetite neverovatnu atmosferu plaža Mauricijusa na youtube kanalu „U17 Beach Handball World Championship Mauritius“ ili na web sajtu Prvenstva .Mauritius2017.com.

Tekst: Saša Kuburović

PHOTO credit: Stephane Pillaud / IHF