Balkan Handball

Svetske igre: Evropa gleda u leđa Panamerici, ali Hrvatska za „zlato“

Subota će u Vroclavu biti dan odgovora na pitanje ko će se okititi zlatnim medaljama, ali je već sada znano da će se ti odgovori najmanje ticati Evrope. Naime, posle u petak prepodne igranih četvrtfinalnih mečeva u kojima su iz dalje borbe u obe konkurencije „otpale“ samo obe selekcije Poljske, koje su igrale protiv Španije u ženskoj i Brazila u muškoj konkurenciji, u polufinalu nastaje „seča“ evropskih timova.

Prvo su Argentinke u jednom očajnom meču od „zlata“ odvojile Norvešku (2:1 (9:12; 9:8; 7:6)), a potom je i Brazil isto učinio sa Španijom (2:0 (17:13; 15:14)). Kod muškaraca, Brazil je u polufinalu pobedio Mađarsku (2:0 (18:16; 16:12)) i tako je, na već četvrtom uzastopnom takmičenju, poslao u borbu za medalju.

Da Evropa ne ostane bez svog predstavnika u finalima, pobrinula se Hrvatska „šutaut“ pobedom nad Katarom. Nemojte pitati kako se to desilo, pošto to verovatno nije jasno čak ni momcima selektora Rokaveca. Imali su Katarani punu kontrolu nad utakmicom, a što je još važnije, činili su to igrajući zaista bolje i raznovrsnije, imajući pri tome i raspoloženijeg golmana. Sve je ukazivalo da će Katar trijumfovati sa 2:0, ali su onda u poslednjih nekoliko napada momci iz Zaliva propustili nekoliko prilika za mat, pa je Bura na par sekundi pre kraja Hrvatskoj doneo pobedu u drugom periodu i odveo meč u „šutaut“.

Tamo je svoj posao uradio David Henigman na hrvatskom golu i tako dan pre kraja takmičenja timu Hrvatske obezbedio najveći uspeh na Igrama do sada, obzirom da je na prethodna tri izdanja osvajana bronza. Hrvatska – Katar 2:1 (14:21; 19:18; 7:4). Mečevi za plasman od 5. do 8. mesta se igraju prepodne, dok u popodnevnom programu od 14:00h počinje borba za medalje.

Prvo će u meču za treće mesto na teren devojke Španije i Norveške (finalistkinje prošlogodišnjeg SP), pa odmah potom i Mađarska i Katar. Finala, koja će u Balkan-Handball regionu biti „gledljiva“ na kanalima TV Arenasport, počinju od 16h za žene i 17h za muškarce. Hrvatska će u meču sa Brazilom zatvoriti „peščano“ takmičenje na Igrama, a prethodno ćemo gledati po prvi put na svetskim peščanim takmičenjima duel dve panameričke selekcije – „superklasiko“ Brazil – Argentina u ženskoj konkurenciji!

Tekst: X.Q.

Foto: Kaan Verdioglu / IHF