Balkan Handball

U17 SP „peskaša“: Trijumf Mađarica i Španaca

Na Mauricijusu je  završeno U17 SP „peskaša“ koje je ujedno bilo i kvalifikaciono za učešće na Olimpijskim Igrama mladih naredne godine u Buenos Airesu. Zlata će put kuće poneti devojke iz Mađarske i momci Španije.

Kako i dolikuje jednom ovako spektakularnom takmičenju, još pre početka mečeva za medalje, tribine stadiona na plaži „Flik – Flak“ su bile ispunjene do poslednjeg mesta, a kako su se približavali finalni mečevi, igla nije mogla da padne ni na okolni prostor, što znači da je mečeve pratilo preko 2.000 gledalaca.

Uživali su gledaoci u sjajnim potezima svih osam ekipa koje su se borile za medalje u obe konkurencije, kao i u sjajnoj atmosferi kojom su DJ i spiker napravili pravu peščanu žurku. Krenulo je mečevima za treće mesto i u njima je, kao i u finalnim pobednik odlučen u „šutautu2, pošto su obe ekipe bile bolje u po jednom periodu.

Bronze kući nose obe Argentinske selekcije. Devojke su bile bolje od Portugalije (24:23, 16:18, 8:2), dok su momci bili bolji od Rusije (14:18, 17:16, 8:5).

Finala su bila samo vrhunac jednog vrlo kvaitetnog šampionata koje je dokazalo da Rukomet na pesku ima fenomenalnu budućnost. U ženskoj borbi za trofej, Mađarice su u minusu ušli u drugi set, obzirom da su prvi Holanđanke dobile 23:22. Ipak, nove šampionke su se prenule i u drugom došle do jasnog trijumfa 22:15, koji je bio sjajna najava za trijumf u „šutautu“ sa 6:5.

Kod muškaraca, sve je ličilo na ponavljanje situacije u ženskom meču. Španije je povela 1:0, ali su mladi Italijani pokazali snagu i znanje i uzvratili sa ubedljivih 18:24, a i u „šutautu“ su bili bolji i došli na prag osvajanja trofeja. ipak, u zadnja dva pokušaja, na scenu stupa najbolji golman skorog EP u Zagrebu, ali i ovog takmičenja – Giljermo Garsija, koji sa dve uzastopne bravurozne odbrane odlučuje SP. Na kraju, Španija – Italija 2:1 (24:27, 18:24; 6:7).

Tekst: Saša Kuburović

FOTO: Stephane Pillaud / IHF