Veselin Vuković pred žreb: "Sistem je takav da smo izabrali sami sebe" - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Veselin Vuković pred žreb: "Sistem je takav da smo izabrali sami sebe"

Veselin Vuković pred žreb: "Sistem je takav da smo izabrali sami sebe"

0 komentar

 U subotu na "Banjici", malobrojni gledaoci, imali su priliku da vide zanimljiv duel dve grupe reprezentativaca, podeljenih u "Crvene" i "Bele". Na osnovu onoga što su "Orlovi" prikazali u prethodnih nekoliko dana priprema, selektor Veselin Vuković, odrediće u toku dana sastav "A" i "B" selekcije za "Trofej Srbije", koji se od 15. do 17. juna održava u Beogradu i Novom Sadu.

Videli smo lepu i neizvesnu utakmicu na "Banjici". Imali smo i odličnu završnicu, u kojoj su se napadi ređali kao na traci. U kojoj meri ste zadovoljni?

– Dobro, zaoštrilo se malo na kraju, jer niko ne voli da izgubi, ni u ovakvoj utakmici. Meni je drago da je to tako. Drago mi je da smo dosta korektno odrađivali stvari, koje smo počeli da radimo još u Francuskoj, ali nešto što smo korektno radili ranije, danas smo počeli da izmišljamo. Sve u svemu, ovakva utakmica je imala svrhu.  U ponedeljak ćemo gledati ovaj video i do 13 časova saopštiti sastav „A“ i „B“ selekcije. Videćemo i kakav je zdravstveni bilten, u kakvom će stanju biti Prodanović i Beljanski.

Na "Trofej Srbije", kako stoje stvari, Slovenci i Norvežani neće doći u kompletnim sastavima?

– Gledao sam delegacionu listu Norvežana, gde fali 4-5 igrača, ali isto tako, fali i nama sa zadnjeg okupljanja iz Francuske. Stanić, Manojlović, Toskić, Stojković, možda ću nekoga zaboraviti. To su najbolje ekipe u ovom trenutku i očekujem dobar turnir. Molim vas da to lepo propratite, jer to momcima znači. Nisam do sada na to tako gledao, ali vidim da im je podrška javnosti jako bitna.

I pored priprema u Aranđelovcu, gde su po prvi put, reprezentativci bili sa suprugama, pokušavajući da uspostave praksu uspeha mnogih reprezentativnih selekcija, glavna medijska priča prethodne nedelje je bila vezana za nekadašnjeg kapitena, Ratka Nikolića, koji je odlučio da se zahvali na pozivu, nakon što je na inicijalnom spisku svrstan u „B“ selekciju.

– Ne bih voleo da se zloupotrebljava istina. Jedina istina je ta da smo se dogovorili da dođe na jedan trening i da nisam imao želju nikoga da ponizim. Čak sam i Vilovskom rekao da će ići u „B“ reprezentaciju i ne razumem, zašto je sve ovako ispalo. Ratko je i dalje dobar momak za mene.  Par sati pre oficijalnog skupa, otišao sam sa njim da se nađem da razgovaramo. Imali smo taj nesporazum, kada sam bio postavljen za selektora, kada mi se nije javio na telefonske pozive, kao i poruku preko Nikčevića, da ga tražim. Nazvao sam nekoliko puta njegove važeće brojeve. Posle je vreme učinilo svoje. Neki drugi su korektno odigrali, došlo je i SP u Švedskoj, a sada smo došli u situaciju da nam fale pivotmeni. Iz najbolje namere sam hteo da vidim, šta on u ovom trenutku može. Hteo sam da ga vidim barem na jednom treningu. Mi smo jutros svi zajedno trenirali, i „A“ I „B“. Ne vidim šta je tu sporno, ni ponižavajuće. Da je neko, ko je juče osvojio medalju sa reprezentacijom, onda u redu, ali Ratko nije tu skoro dve godine.  Mislim da možemo da imamo ljudski odnos, ali sportski, kako posle ovoga? Ne bih da širim ovu priču dalje. Boli me što smo se dogovorili da će doći u četvrtak na trening. Samo to…

 Sezona se završila i EURO 2012 je sve bliže. Koliko je i optimizam veći, kada govorimo o rezultatu pred našim navijačima, u odnosu na vreme pošle Švedske?

– Iskreno mislim da ima razloga za optimizam. Kao što sam pred Švedsku govorio šta nam je jedini cilj. Falilo nam je jako malo. Bitno je da momke podržimo na EURO 2012. To je ta podrška koja ti omogućava da skočiš malo više, da ti ne zadrhti ruka kada treba. Mi smo imali pet takvih lopti u Švedskoj, a ni jednu nismo iskoristili. Ono što može da zabrine da smo i večeras, u ovakvom meču, na kraju videli neku dozu straha, koja možda liči na neodgovornost, iako znam da nije to u pitanju. To su neki problemi sa kojima ćemo se sretati i rešavati u hodu. Videćemo u ove tri provere, sluša se himna, publika je na tribinama…

Srbija je izabrala da igra grupu u Beogradu. Nema više mogućnosti da se prvo vidi žreb, pa da onda domaćin izabere grupu…

– Sistem žreba je takav da smo izabrali sebe, a ne grupu. Izabrali smo samo mesto na kome ćemo igrati. Ranije je bio sistem biranja da domaćin bira u koju će grupu, protiv koga i sa kim će ukrstiti. Sada vrlo malo biramo i taj koncept je napravljen zbog Austrije i promenjen zbog nje. Oni su tada imali komercijalni interes. Tada su Mađare stavili u Viner Nojštad, Nemce u Insbruk na granicu i Hrvate u Grac gde živi 200 hiljada Hrvata. Tako su punili hale i zaradili milione Eura od ulaznica. Naša zlatna medalja treba da bude i ona druga – finansijska. Mi jurimo dve medalje na EURO 2012.

ŽREB ZA EURO 2012

ŽIKA BOGDANOVIĆ

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball