Balkan-Handball.com

KOLUMNA: „Pravda za Sarača“

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

Tamo gde je „poginuo“ Fukse Berlin, igrači PPD Zagreb pokazali su da Final4 SEHA Gazprom lige u Skoplju nije bio slučajnost. Sastav Zlatka Saračevića ubedljivo je savladao jedinog dostojnog rivala u borbi za tron u Hrvatskoj, održao zavidan nivo motivacije za sezonu u kojoj su najveći izazovi već prebačeni preko leđa i možda ono najvažnije – karakterno, nije „pustio niz vodu“ trenera koji je prema pisanju medija u regionu i u rukometnim kuloarima već označen kao „bivši“.

Zlatko Saračević je posle dosta godina čekanja na klupi za rezerve, i na trenerskom polju, pokazao da „zna znanje“, isto onako kako je to činio na igračkom, ali i komentatorskom mestu. Pod njegovim vođstvom, u prethodnih pet meseci, Zagrepčani su savladali Rajn Nekar Leven (u prethodnom sedmodnevnom mandatu i Kil), Nant, Meškov Brest, Celje PL, dva puta igrali na gol najboljom ekipom u Evropi, skopskim Vardarom.

Ostvaren je plasman u finale SEHA Gazprom lige, domaća titula će biti, po svemu sudeći, osvojena ubedljivo, a na TOP 16 EHF Lige šampiona se po njegovom dolasku na kormilo kluba, gledalo kao na naučnu fantastiku, koja je ipak bila na 60 minuta pred famozni Kristijanštad, posle serije dobrih rezultata.

PPD Zagreb je klub velikog renomea, ali među velikanima nećete naći ni jednog u bilo kom periodu u poslednjih 10-20 godina, koji je odlučio da promeni pet trenera za dve sezone. Realnost i teren su jedno, a sopstvena predstava o veličini i onome što bi trebalo biti – nešto sasvim drugo.

Kao čovek koji se ugradio u istoriju hrvatskog rukometa i samog Zagreba, popularni Sarač, neke je filmove već odgledao, tako da reprizu, reklo bi se, prati sa jednim filozofskim mirom. To se vidi po onome što ekipa prikazuje na terenu.

Nažalost, umesto da bude odskočna daska za svakog domaćeg stručnjaka koji sedne na vruću klupu, ista ta klupa hrvatskog šampiona postaje mašina za mlevenje – nešto što vraća korak unazad. Isto tako, razumljivo, veliki je mamac, nešto što se ne odbija. Ko se sledeći „upecao“, nije ni važno. Želimo mu da opstane duže nego prethodnici, ako je to ikako moguće. Samo opravdana je bojazan da će mu za to biti potrebno da svakog maja šalje razglednice sa motivima Rajne i Doma u Kelnu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *