Balkan-Handball.com

KOLUMNA: Ostani tu…

Ako ste prvi put krenuli u „Spaladium“ arenu, žestoko ćete opsovati lokalne skretničare ili navigaciju koja vas je ponovo izdala. Jer, kada budete stigli na odredište, nećete verovati da ste tu gde treba da budete – ispred dvorane koja je bila domaćin jednog velikog eventa kakvo je Evropsko prvenstvo rukometu, a koja spolja izgleda kao jedno u nizu splitskih gradilišta pored kojih ste upravo prošli.

Međutim, neubedljivu spoljašnost vrlo brzo je zasenila unutrašnja lepota ova dvorane, bukvalna i figurativna. Prijatna, funkcionalna, jednostavna a posebna, brzo je stekla poverenje svojih gostiju i učinila im da se osećaju kao kod kuće. Za idiličan opšti utisak zaslužni su svi činioci – od menadžera do marljivih volontera koji su se potrudili da predstavnicima sedme sile budu na usluzi u svakom trenutku.

Maksimalnoj oceni naročito su doprineli Splićani, odnosno svi navijači koji su do poslednjeg sedišta punili tribine prethodnih nedelju dana. Dolazili su ranije, koristili priliku da pogledaju one utakmice od 18.15 koje su prethodile večernjem terminu rezervisanom za „Kauboje“. Dokazali su da ovaj grad ima „pismenu“ rukometnu publiku, koja ceni i poštuje vrhunski sport. A to kakvu je podršku imala domaća reprezentacija u tri dosadašnje utakmice, može opisati samo jedna reč, koju prelako i prečesto koristimo pa se nekako čini da je izgubila dobar deo svoje moći – savršenstvo.

U samom gradu, jedino su znakovi pored puta i graja iz ponekog kafića ukazivali na to da je u toku internacionalno sportsko takmičenje ovog nivoa. Skandinavski gosti su u „svojim“ lokalima na isti način slavili pobede i lečili rane od poraza, a domaći auditorijum je sve što ima sačuvao za dvoranu.

Ljubili su Červarovi momci zemlju po kojoj su hodali, a Splićani slavili svoje rukometaše i zadali težak zadatak Zagrepčanima. Posle frustrirajuće nemoći i poraza od Švedske, čitava dvorana je 20-ak minuta skandirala svojim ljubimcima i spakovala im bezrezervnu ljubav i podršku pred put u Zagreb, da im se nađe nakon ledenog  tuša.

Nemamo mnogo prostora za rano evociranje ovako svežih uspomena, to je što je. Zaslužili su naši splitski domaćini mnogo više od 300 karaktera, biće prilike. Fokus se seli u Zagreb i Varaždin, gde nam sledi zaplet ove, za sada predivne rukometne avanture.

Čini se da smo od prve faze dobili i mnogo više nego što smo očekivali, pogotovo u Grupi C koja nije mogla biti zanimljivija. Danas počinje drugi krug nadmetanja, još ozbiljnija priča, a vi pogledajte kakve nas utakmice očekuju i ne pokušavajte da se odbranite od rukometnog adrenalina. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *