Sudijska zajednica oštro odgovorila Crvenoj zvezdi - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Sudijska zajednica oštro odgovorila Crvenoj zvezdi

Sudijska zajednica oštro odgovorila Crvenoj zvezdi

zika.bogdanovic
1 komentar

Povodom oglašavanja Muškog rukometnog kluba “Crvena zvezda“ iz Beograda u javnosti, kojim se u pristrasnoj konotaciji spočitavaju, na najblaži način rečeno, primedbe koje su u prvom redu usmerene prema stručno sudijskom udruženju, tj. Zajednici sudija i kontrolora Rukometnog saveza Srbije i njenim najbolje rejtingovanim članovima, želimo na ovaj način da informišemo rukometnu i sportsku javnost o neosporivim činjenicama, koje je MRK “Crvena zvezda“ očigledno sa prikrivenom namerom propustila da saopšti javnosti, u ovom trenutku potpuno jasno iz nefer razloga u cilju vršenja pritiska prema sudijama, a sve u očekivanju završnice ovogodišnjeg rukometnog prvenstva.

Najprizemniji vokabular u nekorektnom stilu nepotpisanih predstavnika MRK “Crvena zvezda“ jasno je da ima za nameru da stavi na znanje svim činiocima i strukturama rukometnog sporta u Srbiji da prepotentna moć “Zvezdinih podržavalaca“ mora biti bespogovorno
prihvaćena. Iz saopštenja MRK “Crvena zvezda“ jasno je da svima treba staviti do znanja da se želje zvezdaša moraju ispunjavati. Sportski i fer, nema šta.

Jedino što su zvezdaši propustili da kažu, jeste da su im baš ti koje sada ostrašćeno sramote, naši najbolji internacionalci Stojković i Nikolić, samo u ovoj sezoni sudili 5 puta, i da nikada nisu izgubili, ali idemo redom, posebno napominjući da su sve od reda bile teške i
neizvesne utakmice:

 1. kolo Crvena zvezda – Radnički (Kragujevac) 31:27 (15:18)
 6. kolo Partizan – Crvena zvezda 20:22 (11:10)
 8. kolo Požarevac – Crvena zvezda 28:29 (14:17)
 12. kolo Morava (Velika Plana) – Crvena zvezda 24:28 (13:13)
 15. kolo Crvena zvezda – Partizan 32:32 (16:12)

I u prethodnoj takmičarskoj sezoni (2014/2015) Stojković i Nikolić su sudili Crvenoj zvezdi, i nikada crveno belima nisu smetale pobede, a ponajviše ne i ona baš protiv Partizana (28:24).
Takođe, uvidom u službene biltene Super rukometne lige Srbije može se očitati da su internacionalci Stojković i Nikolić ove godine sudili Partizanu samo u međusobnim duelima sa Crvenom zvezdom, gde Crvena zvezda ima bolji međusobni skor. Inače, jesenja pobeda
Zvezde nad Partizanom, nikome tada nije smetala.
Ipak, želimo da napomenemo, da će i ova sada inkriminisana utakmica, isto kao i sve druge superligaške, makar ko ih igrao, biti predmet analize, za praćenje suđenja na utakmicama Super lige, zaduženih i kompetentnih organa sudijske organizacije, jer Zajednica sudija i
kontrolora RSS svoje članove nikada smatrala nedodirljivima i zaštićenima, već je uvek prihvatala odgovornost kada ona stvarno postoji, ali ne i onda kada je bilo ko hteo da ostvari lične interese, makar se zvao i Crvena zvezda.

To što su utakmicu, o kojoj se sada govori, sudile sudije sa “jako velike“ udaljenosti, pa su “jako veliki“ troškovi nastali, Zvezdi nije smetalo svih prethodnih sezona kada je mnoštvo sudija putne troškove čekalo poduže vreme, a neke i dan danas čekaju od iste te Zvezde, čak i one kad je još igrala regionalnu ligu. Ne misli li zato MRK “Crvena zvezda“ da sudijska organizacija treba zauvek da ih finansira i čeka da “pronađu“ bolju upravu koja je nešto i sposobna da uradi, kao što je to činila i kada su bili RK “Crvena zvezda“, ORK “Crvena zvezda“, i kako su se još sve zvali, isto pišući saopštenja protiv sudija, i tražeći krivce u svakom drugom, samo ne u sebi samom.

Kada Crvena zvezda govori o povredama svojih igrača, trebalo bi i da kaže koliko je povreda sa utakmica, ili su sve sa treninga. Ili je to možda nevažno, a važno samo tražiti grešku u drugome. Isto tako, ne bi bilo naodmet da crveno beli objasne javnosti kakve veze imaju sudijska organizacija i Rukometni savez Srbije uopšte, sa programskom šemom nacionalne televizije. Nije nam poznato da je bilo ko od nas urednik bilo koje TV redakcije, pa je tako uticao na odlaganje prenosa. A kada je već o prenosu reč, treba znati i da je istog bilo “uživo“, i da ga je obezbedio baš taj “prozivani“ Rukometni savez Srbije, samo što je emitovan putem interneta kao tzv. “live stream“, a za takvo gledanje je potrebno i malo ovovremenskog praćenja tehnološkog razvoja, a ne življenja u dalekoj prošlosti.

Posebno želimo da naglasimo da su sudije, dosada, apsolutno uvek snosile odgovarajuće konsekvence kada su činile propuste u smislu primene Pravila rukometne igre. Isto tako, molimo MRK “Crvena zvezda“ da najzad preispita ponašanje svojih nikada kažnjavanih
reprezenata, naročito za višestruka narušavanja igre ulascima u teren i brukanjem sporta pred širokim auditorijumom.

Želimo da kažemo i da pomoćnik direktora SRLS za sudijska pitanja, Slobodan Višekruna, inače nekada elitni međunarodni a naš ponajbolji sudija, ima punu podršku sudija za svoj rad, kome je veoma predan i posvećen i koji obavlja na izuzetno visokom stručnom nivou, i da niko od nas nema svoje “specijalce“, već da smo ponosni na itekako kompetentne članove koji decenijama dele pravdu na najvećim svetskim takmičenjima. Nije naodmet napomenutii da je u svakoj od naših generacija, sudijskih, bio i poneki državni reprezentativac.

I na kraju, dragi naši rukometaši u crveno belom, nama podjednako dragi kao i svi drugi rukometaši i rukometašice, ali ne više od drugih već samo podjednako, Vi ste u ovom trenutku prvi na tabeli Super rukometne lige Srbije, pa se, molimo Vas, sami zapitajte kako ste to postigli uz, kao što rekoste, “burazersko“ odnošenje prema takmičenju. Ili ste “burazerske kompromise“ zaboravili u prethodnim sezonama, sa Vama bez početka i bez kraja.
Odavno nam je poznato da je najlakše svaliti krivicu na sudije i tako opravdati sopstvene propuste i neuspehe. Ako već i ima primedbi na suđenje, onda se takve stvari rešavaju u okviru organa rukometne organizacije. Nesporazumi se, takođe, ako ih ima, mogu rešiti dijalogom i
međusobnim uvažavanjem, a ne oglašavanjem u javnosti.
Možete da pokušavate sa pritiscima i raznoraznim oglašavanjem u medijima koliko i kako god hoćete, ali u tome nećete uspeti, budite sigurni.

UPRAVNI ODBOR ZAJEDNICE SUDIJA I KONTROLORARUKOMETNOG SAVEZA SRBIJE

Možda vam se dopadne

1 komentar

Leške 04/03/2016 - 16:54

Romulijana !

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball