Balkan-Handball.com

Holanđanke „konjica“ koja postiže 36.3 gola u proseku!

Jedna od reprezentacija koja je napravila „tektonski poremećaj“ na Svetskom prvenstvu u Danskoj, selekcija Holandije, namerivši dve praktično domaće selekcije, Dansku i Švedsku, jednu na drugu već u osmini finala, biće rival Srbije u borbi za četvrtfinale. To će ujedno biti borba i za olimpijske kvalifikacije, koje bi Holanđanke mogle u nekoj varijanti da zasluže i porazom, dok za Srpkinje poraz nije opcija ni u kom slučaju.

Holandija već desetak godina predstavlja tim za respekt u svetskim okvirima. Holanđanke su svoj najveći uspeh ostvarile na Svetskom prvenstvu u Rusiji pre tačno 10 godina, kada su bile pete. Posle dva neučestvovanja na planetarnim takmičenjima 2007. i 2009. godine, Holanđanke su se stabilizovale u najboljih 16 selekcija sveta. Na Svetskom prvenstvu u Srbiji 2013. godine zauzele su 13. mesto.

Najveći uspeh na Evropskim prvenstvima zabeležen je prošle godine u Mađarskoj i Hrvatskoj na EURO 2014, kada je Holandija bila nadomak polufinala, a na kraju zauzela visoko – sedmo mesto.

Holanđanke su u svojoj grupi B osvojile prvo mesto odličnim partijama – sa četiri pobede i jednim remijem. Savladane su Angola 37:24, Kina 42:21, Kuba 45:23 i Poljska 31:20, a bod je osvojen u duelu sa evropskim vicešampionkama – Šveđankama 28:28.

Selektor Henrik Groener može da računa na veoma iskusan sastav koji uglavnom igra u inostranstvu, a među njima su najveće zvezde dve igračice mađarskog Đera, srednji bek Grot i pivotmen Broš, a tu su i bekovi Polman (Esbjerg) i Abing (Baja Mare), koja je i najbolji strelac tima u dosadašnjem delu šampionata sa 31 golom. Reč je o reprezentaciji koja je u dosadašnjem delu šampionata postizala u proseku 36.3 gola, što je stavlja na drugo mesto posle Švedske.

Holanđankama su za jedan gol izmakle olimpijske kvalifikacije za turnir u Londonu 2012. godine, a ako izgube od Srbije, veoma su blizu da taj plasman ostvare i kao devetoplasirana selekcija na turniru.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *