Balkan-Handball.com

Otvoreno pismo Saše Boškovića: Sami sebi nametnuli Rio kao cilj

Selektor ženske reprezentacije Srbije, Saša Bošković, u pismu javnosti izneo je svoje viđenje svog mandata, odgovornosti i budućnosti:

– Odlukom UO RSS, pre četiri godine sam postavljen za selektora ženske seniorske reprezentacije Srbije.Na to mesto postavljen sam sa jasnim i konkretnim ciljevima i zadacima do kraja Svetskog prvenstva 2013. godine. Za vreme ugovora su ispunjeni sledeći ciljevi: Plasirali smo se na Evropsko prvenstvo 2012 – osvojeno je četvrto mesto. Odlazak na Mediteranske igre 2013 sa zadatkom osvajanja medalje – osvojena je zlatna medalja. Visok plasman na Svetskom prvenstvu – osvojena je srebrna medalja.

SAMI SEBI NAMETNULI RIO KAO CILJ

Nakon Svetskog prvenstva produžen mi je ugovor do oktobra 2016. godine sa jasnim ciljevima i dogovorom šta trebamo uraditi u tom periodu. Nakon produžetka ugovora novi ciljevi su bili :

Odlazak na Evropsko prvenstvo 2014. godine – nije ostvaren plasman u drugi krug
Odlazak na Svetsko prvenstvo 2015. godine – dobijena vajld karta
Sami sebi smo nametnuli cilj – odlazak na Olimpijske Igre 2016. godine
Odlazak na Univerzijadu 2015. sa zadatkom osvajanje medalje – osvojena je bronzana medalja
Odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. godine

Imao sam podršku rukovodstva RSS, ali ne i dela javnosti ni ja, ni igračice koje su nastupale za reprezentaciju Srbije. Više pažnje je bilo usmereno ka igračicama koje su odbile da igraju za reprezentaciju – ne igraju reprezentativci za selektora nego za Srbiju. U iznuđenoj situaciji smo igrali baraž za Svetsko prvenstvo protiv reprezentacije Rumunije. Prvu utakmicu smo izgubili, a drugu pobedili, ali u ukupnom rezultatu uspešnija je bila reprezentacija Rumunije. Zbog prethodnih odličnih rezultata – vicešampioni sveta, prvaci Mediterana, dobar plasman na listi Svetske rukometne federacije dobili smo vajld kartu.

Iz navedenog se vidi da od samog početka strategija stručnog štaba i UO RSS je odlazak na sve velika takmičenja:

Univerzijada
Mediteranske igre
Evropsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo
Olimpjiske igre
A cilj je da u dva Olimpijska ciklusa Srbija osvoji jednu od medalja na ovim takmičenjima.

Strategija RSS je ispunjena i kao selektor sam uvek u funkciji rukometa, reprezentacije, UO RSS i Skupštine RSS.

Kad se sumiraju rezultati, i naprave analize odgovor je da uvek može bolje. Tačno je da smo mnogo bolje igrali ove godine na Svetskom prvenstvu nego prošle godine na Evropskom prvenstvu (iako smo nastupali sa igračicama koje su odbile da igraju za Srbiju). Tačno je da smo dobro odigrali utakmice u grupnoj fazi, da smo izgubili utakmicu osmine finala od bolje reprezentacije, Holandije. Da smo imali loš dan, a oni su odigrali utakmicu na najvišem mogućem nivou. I pre Svetskog prvenstva sam najavljivao da ne bih želeo da igramo utakmicu osmine finala protiv Holandije.

Postavljen je nov sistem igre koje su devojke odlično prihvatile, a za to je potrebno vreme i veliki broj jakih i ovakvih utakmica. Pomak u igri se video i na drugoj utakmici baraža gde smo u gostima savladali Rumuniju prikazavši odličnu igru. Naglasio bih da je Rumunija u osmini finala izbacila Svetskog prvaka reprezentaciju Brazila. Normalno da će kroz taj proces igračice sazrevati i da će igrati sve bolje i kvalitetnije. Najvažnije je da veruju u to što rade i da su to pokazale odnosom i na treningu i na utakmicama.

Sledeći potez je podnošenje izveštaja UO RSS, dobra analiza, plan i program šta devojke treba u perspektivi da rade da bi što kvalitetnije reprezentovali svoju zemlju. Koju god odluku donese UO RSS, ja ću je prihvatiti i sprovesti jer sam ja vojnik rukometa, Šumadinac, Srbin i uvek sam spreman da služim UO RSS, Skupštini RSS i državi Srbiji.

7 Comments

 1. Nisi razumeo dečko ...

  16/12/2015 at 13:02

  vojnik rukometa, Šumadinac, Srbin koji je uvek sam spreman da služim državi Srbiji, ima morala i obraza da prizna PORAZ i NEUSPEH.
  Odalzi sam i ne čeka da ga oteraju.
  Ali taj tvoj „vojnički ugovor“ ima jasnu cenu od par hiljada evra mesečno na teret budzeta Republike Srbije !!!!
  Toliko o tvom srBstvu.
  Nagledali smo se mi tih koji vole Srbiju do zadnjeg dinara !

 2. goca

  16/12/2015 at 15:27

  O,BOZE BLAGI STA PRICA OVAJ BOSKOVIC,RIO, SAMI SEBI ODREDILI CILJ….PA STA JE CILJ SVAKOG SPORTISTE ,TRENERA NEGO OLIPISKE IGE.AKO SI VOJNIK PREPUSTI CASNO DRUGOM TRENERU DA VODI REPREZETACIJU.NETREBAJU NAM ANALIZE ,SVE SMO VIDELI.

 3. goca

  16/12/2015 at 15:46

  IZVINJAVAM SE ZBOG PRAVOPISNI GRESAKA,KADA BOSKOVICEV INTERVJU PROCITAM,BUDE MI MUKA.

 4. miodrag

  17/12/2015 at 16:41

  Zaista svi ljubitelji rukometa u Republici Srpskoj su razocarani igrom na SP u Danskoj,tako da Bošković treba da da neopozivu ostavku.

 5. ENZO

  18/12/2015 at 01:49

  Nikada gluplji komentar nisam procitao
  Pored tolikih rukometnih strucnjaka ovaj covek da vodi selekciju?Sramota i bruka

 6. Djetic

  18/12/2015 at 05:19

  Oce,oce..samo sto nije 😀 Jel neko stvarno ocekuje da ce on sam da podnese ostavku? Treba u RSS da radi jedna velika metla,necu rec kakva ali, podrazumijeva se. Bice sad dosta slobodnog vremena pa fino, od vrha, pa preko selektora, do umisljenih zvijezda koje nece da igraju..

 7. dzony

  18/12/2015 at 11:20

  Još jednom se pokazalo da Bošković samo sprema ekipu za utakmicu sa CG jer čovek ima kompleks od Adžića. Sreća mu je bila šta crnogorke su tada odigrale jako slabo pa je izvukao srećno bod.Čovek pojma nema o rukometu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *