Balkan-Handball.com

#Las Guerreras moraju na pobedu protiv Srpkinja

Reprezentacija Španije drugi je protivnik selekciji Srbije na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Podatak da su Špankinje (koje su zbog stila igre dobile nadimak  Las Guerreras – „Ratnice“) u poslednjih osam godina osvojile četiri medalje sa najvećih takmičenja (Evropsko prvenstvo, Svetsko prvenstvo i Olimpijske Igre) uz tri vezana učešća na Olimpijskim Igrama, najbolje govori o kakvom sastavu je reč.

Sve je počelo dolaskom Horhea Duenjasa na čelo državnog tima 2007. godine. Već godinu dana kasnije, Marta Mange, Nerea Pena, Silvija Navaro i drugarice su iznenadile rukometni svet osvajanjem srebra na Evropskom prvenstvu u Makedoniji, a od tada su redovno deo evropskog i svetskog rukometnog vrha, potvrđeno kroz bronze sa Svetskog prvenstva 2011 i Olimpijskih Igara 2012 u Londonu. Svoju poslednju medalju, Španija je osvojila na prošlom Evropskom prvenstvu, kada je u finalu poražena od Norveške.

Na Olimpijskim Igrama u Riju, Špankinje su stale u četvrtfinalu porazom od Francuskena kraju zauzevši šesto mesto.

Da ambicije ostaju najviše moguće, najbolje govori podatak da je čak 12 od 14 igračica iz Rija, u sastavu u Stokholmu. Podmlađivanje nije tema kod „Furije“.

TRIO IGRAO U ZAJEČARU

U vreme najvećih uspeha (2011-2013), kapiten reprezentacije Španije i najbolji strelac svih vremena, Marta Mange, igrala je u srpskom šampionu Zaječaru. Iskusni bek u grad pod Kraljevicom je leta 2012. godine donela i olimpijsku bronzanu medalju. Njoj su se to leta pridružile i pivotmen Begonja Fernandez, odnosno, desno krilo Džesika Alonso, sve do finansijskog kraha kluba koji je usledio.

TRI UTAKMICE, TRI PORAZA

Reprezentacije Srbije i Španije tri puta su igrale na velikim takmičenjima od 2006. godine (osamostaljivanja), interesantno, u jednoj godini. U sva tri meča bio je bolji španski nacionalni tim.

Srbija – Španija 20:21 (Zaječar, 2010, kvalifikacije za EURO 2012)
Španija – Srbija 29:25 (Lizara, 2010, kvalifikacije za EURO 2012)
Srbija – Španija 23:26 (Olborg, Danska – EP 2010)

Meč Srbije i Španije je na programu u utorak u 18.30 časova.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *