Balkan-Handball.com

Ljubomir Obradović o Portugalu: „Za mene nije iznenađenje, ozbiljna su i odgovorna selekcija“

Nakon što je Portugal pobedio Francusku, i sebi obezbedio plasman u glavnu fazu, usledila je još jedna noć kao iz bajke za selekciju sa pirinejskog poluostrva. Izabranici Paula Pereire su u Melmeu u drugom kolu glavne faze, može se slobndo reći, deklasirali jednog od domaćina – Švedsku. I mnogi se sa pravom pitaju koje su granice i dokle mogu da idu Portugalci. Da li je sve stvar sreće, da li se ovo može nazvati iznenađenjem ili je uspeh posledica dugogodišnjeg rada i ulganja? 

O pomenutoj temi pričao je Ljubomir Obradović, selektor ženske reprezentacije Srbije, i čovek koji je šest godina proveo na klupi najuspešnijeg portugalskog kluba – Porta. Obradović je, između ostalog, tokom dugogodišnjeg boravka u zemlji sa jugozapada Evrope afirmisao nekoliko igrača koji su sada nosioci pomenute selekcije.

Da su za Vas rezultati koje je Portugal napravio iznenađenje?

  • „Za mene ovo nije iznenađenje. Znam te momke, mnoge sam trenirao. Znam njihove kvalitete i mogućnosti. Porto je dobar u Ligi šampiona, stabilan je učesnik sa dobrim rezultatima. Kao što možete da vidite, to je praktično Portova postava, sa par izmena. Stekli su potrebno iskustvo, a na sve to su u zrelim igračkim godinama. U toj selekciji ima tri Kubanca – Kintana, Salina i Boržes. Došli su kod mene na trening, i normalno je da smo se prvo svađali oko rukometa, a posle se mirili, i sve u nameri da ih ubedim u to da su dobri rukometaši i da imaju kvalitet. Sada to i pokazuju.“

Predvodili ste selekciju Srbije u baražu za Svetsko prvenstvo upravo protiv Portugala 2018. godine, kako sada gledate na taj dvomeč?

  • „Isti taj Portugal je igrao pre više od godinu dana sa nama (Srbijom) u baražu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Dosta je taj dvomeč podsenjivački gledan i po shvatanjima mnogih stručnjaka, ispalo je da smo lako prošli i lako pobedili, bez muke i napora. Nije tako bilo. Sada se pokazuje da je to jedna zaista ozbiljna i odgovrna ekipa. Videli ste kako su igrali protiv Švedske i to u Malmeu. Isto tako dobro su odigrali protiv Francuske koja je vele sila. Sa moje strane, iskreno im čestitam. Održavamo kontakt i jako dobar, prijateljski odnos.“

Da li Portugal vidite u polufinalu Evropskog prvenstva? 

  • „Imaju jako dobre šanse protiv Islanda. Međutim, Slovenija je nezgodna ekipa, u svakom trenutku znaju šta žele, a i sada su na četiri boda. Dean Bombač igra na jednom vrhunskom nivou, i Slovenci su zaista tvrd orah za svakog protivnika. Portugal ako želi u polufinale mora da pobedi sve utakmice do kraja. Pre početka im takve šanse niko nije davao, a sada već to nije tako daleko“, zaključio je Ljubomir Obradović. 

Portugal je nakon pobede nad Švedskom na poziciji broj tri u grupi dva glavne faze, sa dva osvojena boda. Ispred njih su Norveška i Slovenja sa po četiri, dok identičan broj  bodova kao selekcija sa Pirineja ima Mađarska. U narednom kolu, Portugal će u nedelju od 16 časova igrati protiv Islanda.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *