Balkan-Handball.com

BUNDES O SP 2021: Većina „Za“, Kil promenio stav, Flensburg i Veclar izričito protiv!

Nakon oprečnih stavova nemačkih bundesligaša oko toga da li Svetsko prvenstvo u Egiptu pod datim okolnostima treba da se održi ili ne, nemački mediji su obavili istraživanje u vidu „zvaničnog izjašnjavanja“ na ovu temu. Od 20 klubova učesnika elitnog ranga, 13 klubova je „za“, pet je uzdržano, dok su Flensburg i Veclar izričito protiv, iz različitih razloga.

Ako sagledamo plan održavanja Svetskog prvenstva sa svih strana, nameće se zaključak da, u situaciji kakvu imamo sa pandemijom koronavirusa, nije baš pametno održati turnir sa učesnicima sa svih strana sveta. Rizik je prevelik – tvrdi generalni direktor Veclara Bjern Sajp.

S druge strane, razlozi za stav protiv održavanja Mondijala tiču se najviše zdravlja igrača, koji se izlažu velikom riziku sa povredama, zbog pomerenog kalendara nacionalnih, evropskih takmičenja, priprema…

Već sada se jasno može osetiti veliki rizik od povreda zbog pomerenog, zgusnutog kalendara takmičenja na kakav rukometaši nisu navikli. Ne sme se zanemariti ni nivou stresa kojem smo svi u rukometu izloženi novonastalom situacijom – rekao je direktor Flensburga Dirk Šmaške.

Ipak, većina od 13 klubova se slaže oko održavanja Svetskog prvenstva u Egiptu u već postavljenom terminu. Verovatno najuticajniji čovek nemačkog rukometa, Bob Haning, smatra da je odigravanje takmičenja neophodno jer je „sportu kao što je rukomet neophodna pažnja svetske javnosti„. Haning već uveliko agituje za održavanje šampionata kao potpredsednik nemačke Federacije. 

Zanimljivo je i to da su u redovima aktuelnomg šampiona Kila promenili mišljenje – „Zebre“ su najšre bile protiv, ali su se sada izjasnili „za“, uz sledeće obrazloženje generalnog menadžera Viktora Silađija:

Neophodni su nam međunarodni turniri. Ako situacija sa pandemijom koronavirusa to dozvoli, nemamo ništa protiv održavanja Svetskog prvenstva. 

Dvadesetsedmo Svetsko prvenstvo u rukometu za muškarce na programu je od 14. do 31. januara 2021. godine u Egiptu. 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *