PRVI ČOVEK MK RUKOMETA, ŽIVKO MUKAETOV: Stvaramo sistem vrednosti za narednu deceniju - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje PRVI ČOVEK MK RUKOMETA, ŽIVKO MUKAETOV: Stvaramo sistem vrednosti za narednu deceniju

PRVI ČOVEK MK RUKOMETA, ŽIVKO MUKAETOV: Stvaramo sistem vrednosti za narednu deceniju

zika.bogdanovic
0 komentar

Pred početak Evropskog prvenstva u Poljskoj, koje se u Makedoniji tretira kao poslednja šansa aktuelne generacije da se plasira na Olimpijske igre, prvi čovek MK rukometa, Živkom Mukaetov izneo je za Balkan-Handball.com svoja očekivanja od godine na čijem smo početku, ali govorio i o strategiji i ambicijama Federacije, mogućim domaćinstvima seniorskih velikih takmičenja i još mnogo čemu…

Naslov našeg intervjua pre 16 meseci bio je „Želimo da rukomet postane nacionalni sport u Makedoniji“. Koliko ste bliže ili dalje od tog cilja? Sa kakvim se izazovima nosite na tom putu?

– U proteklom periodu, Rukometna Federacija Makedonije (RFM) održala je kontinuitet razvoja i napretka u svakoj sferi delovanja, što potvrđuje visoki tempo kvalitetno organizovanih aktivnosti i događaja. Sa svim poštovanjem prema prethodnim rukovodećim garniturama RFM, ovo rukovodstvo je pristupilo temeljitoj sistematizaciji u svim sferama delovanja Federacije. Istina je da smo uložili i ulažemo izuzetne napore za još uspešnije rezultate u dosijeu makedonskog rukometa.

– U ovom trenutku, interes za ovaj sport je ogroman, naročito kod mladih, što je činjenica koja mene osobito raduje. Naš je cilj da sastavimo kvalitetnu bazu mladih rukometaša koji će za nekoliko godina da brane boje Makedonije na svetskoj rukometnoj mapi. Nameravamo da stvorimo sistem vrednosti koji će dati rezultate na dugi rok i koji će ubuduće moći vrlo lako da se nadogradi da bi bio uspešniji. Ubeđen sam da će za desetak godina rezultati ovih napora biti nešto čime ćemo se svi mi ponositi.

VELIKI TEST ZA MAKEDONSKI RUKOMET

Sada je već jasno da je Makedonija na korak od kvalifikacija za Olimpijske Igre u Riju posle plasmana Katara. Da li to baca drugo svetlo na deveto mesto sa SP 2015 i uopšte gledano, da li ste uspeli da mobilizujete početno razočarenje (čak i najave o penzionisanju pojedinih igrača) u cilju najvažnije godine za MK rukomet u dosadašnjoj istoriji – 2016?

– Na Svetskom prvenstvu 2015. u Dohi makedonska je reprezentacija odigrala šest utakmica, od kojih je ostvarila četiri pobede i dva tesna poraza od reprezentacija Hrvatske i Slovenije na utakmicama koje je odigrala pošteno i sportski. Početno razočarenje je možda bilo posledica tesnog poraza od Slovenije, na utakmici gde su odlučivale nijanse, pa je Makedonija bila zaustavljena na korak od lestvice koja je bila postavljena kao cilj: ulaz u četvrtfinale.

– Gledajući retrospektivno, osvojeno deveto mesto na Mundijalu u Kataru je prema svim merilima najbolji plasman na Svetskim prvenstvima koje su naši rukometaši imali u istoriji makedonskog rukometa uopšte.

– Naši rukometaši su u Kataru pokazali pre svega timski duh i kvalitet. Pred nama je EP u Poljskoj. Ovaj put idemo potpuno svesni naših mogućnosti i težine utakmica. Ako se na muci poznaju junaci, onda će nastup u Krakovu i potencijalne utakmice kvalifikacija za mogući plasman na Olimpijskim igrama u Riju definitivno biti test za makedonski rukomet.

Nalazite se u izuzetno teškoj grupi na EURO 2016 sa Francuskom, Poljskom i Srbijom. Kakav ste cilj postavili? Šta je lestvica ovog puta?

– Makedonska javnost je grupu„A“ nazvala „grupom smrti“, koja će na EP 2016 igrati u Krakovu. Makedonija ukršta snage sa višekratnim šampionom, Francuskom, domaćinom prvenstva Poljskom i susednom Srbijom. Ma kakav bio ishod, očekujem da predstojeći nastup makedonskih seniora, bude odlika sinergičnog kolektiva, sinhronizovanog, kvalitetnog i ozbiljnog tima. Prošli smo težak period, i mi kao Federacija i oni kao reprezentativci, ali sam siguran da ćemo na terenu prikazati kvalitetan rukomet i da ćemo se dostojno suočiti s protivnicima. Ubeđen sam da će se momci, predvođeni kapitenom Lazarovim, lavovski boriti za svaki postignuti gol. Očekujem da ovo prvenstvo bude pravo ogledalo i odraz kako timskog duha, tako i kvaliteta i iskustva reprezentacije. Idemo kompletno rasterećeni od bilo kakvih ciljeva, ali kao Federacija, mi svakako ne bismo bili zadovoljni ukoliko ne prođemo prvi krug.

Makedonski rukomet je doživeo mali zemljotres sa dešavanjima u Metalurgu s kraja prošle godine, kada je nekolicina nosilaca igre reprezentacije otišlo u inostranstvo. Da li prekid zajedničkog rada u jednoj homogenoj sredini (Metalurg) može da naškodi državnom timu u bliskoj budućnosti?Ukratko, da li je reprezentacija jača ili slabija godinu dana kasnije?

– Prvo, hteo bih da uputim visoke pohvale i zahvalnost za sve ono što je RK Metalurg učinio prethodnih godina u cilju podizanja nivoa kvaliteta makedonskog rukometa. Svesni smo da su klubovi privatni entiteti, ali su za nas kao Federaciju, makedonski igrači koji su bili pogođeni situacijom, profesionalci koji su proteklih godina davali svoj maksimum kako bi dostojno predstavili makedonski nacionalni rukometni dres koji su uz ogromnu i apsolutnu odgovornost nosili u kontinuitetu na velikim kontinentalnim i svetskim prvenstvima. Na naše zadovoljstvo i nakon određenog vremena, stanje u klubu je ponovo vraćeno na normalu, a reprezentativci su dobili priliku za nastup, većinom u stranim klubovima. Nama je kao Federaciji najpre bitan zdravstveni bilten reprezentativaca i minutaža koju oni dobijaju u matičnim klubovima. U Kataru su zbivanja ostavila tragove na psihofizičku spremnost nekih od reprezentativaca. Poljska je prvo veliko takmičenje posle stabilizacije stanja pa ostaje da vidimo u kakvom će se svetlu predstaviti.

OBRVAN PUN POGODAK

Ivica Obrvan radi drugu sezonu u Francuskoj, i kako stvari stoje, ostaće tamo još jedan duži period. U kojoj meri ste zadovoljni njegovim radom? Da li je angažman u Šamberiju spojiv sa vašom vizijom rada u nacionalnim selekcijama, a odnosi se na period nakon završetka ovog OI ciklusa?

– Angažovanje Ivice Obrvana od strane Federacije dogodilo se u vreme kada je bilo pesimističkih najava o plasmanu reprezentativnih seniora na EP 2014 u Danskoj. Dobrom mobilizacijom i ogromnom verom u kvalitet igrača i selektora uspeli smo da ostvarimo dve pobede zaredom i nastupimo u Herningu. Tamo je plan bio plasman u drugu fazu, i to smo ostvarili. Rekli smo da je nastup na SP Katar 2015 takođe nešto što očekujemo od ove generacije, i to smo ostvarili.

– U ovom trenutku je Makedonija, posle Hrvatske, druga zemlja u regionu koja kontinuirano nastupa na poslednjih pet velikih takmičenja u muškoj seniorskoj konkurenciji. Na EP 2012, SP 2013, EP 2014, SP 2015 i na predstojećem EP 2016 godine RFM je druga federacija koja ostvaruje ovakav kontinuitet. Prema poslednjem rangiranju objavljenom od strane EHF, naša reprezentacija je na 11. mestu u konkurenciji 49 zemalja. Rangirani smo bolje od Rusije, Švedske, Norveške, koje su se smatrale rukometnim nacijama. Zato smatram da je Ivica Obrvan izuzetan strateg i maksimalno fokusiran profesionalac, i do sada njegov angažman u najjačoj rukometnoj zemlji na svetu nije predstavljao nikakvu smetnju. Upravo zbog toga je u junu prošle godine Federacija odlučila da produži njegovi ugovor za selektora muške seniorske reprezentacije. Jednostavno vredi da njegov talent, znanje i posvećenost budu iskorišćeni.

NAČELA ALKALOIDA PRENEO U RUKOMET

Kiril Lazarov je u intervjuu za Balkan Handball rekao da je „Mukaetov predsednik kakvog bi svako poželeo“. Šta može biti ili jeste privilegija i prednost Makedonije u odnosu na region i neke druge evropske sredine, a tiče se rukometa?

– Načela menadžiranja Alkaloida, kompanije kojom rukovodim skoro 10 godina, preneo sam na Federaciju. Sistematski rad uz tačno određene zadatke i merljivi rezultati uvek urode plodom. Počašćen sam izjavom našeg kapitena, zadovoljstvo je ogromno kada ona dolazi od vrhunskog profesionalca i sportiste i pravog poznavaoca rukometnih prilika koji je dugih godina deo kako ove reprezentacije tako i klubova na svetskom nivou. Njegovo mi je priznanje podstrek za održavanje i nadograđivanje odnosa Federacije sa rukometnim radnicima. Uostalom, makedonska kuća rukometa postoji u cilju prosperiteta ovog sporta u Republici Makedoniji i mi ćemo i dalje da radimo najbolje što znamo.

Upravo je Lazarov najpopularniji makedonski sportista, zvanično najbolji desni bek planete, simbol nacionalnog tima, jedan od najboljih strelaca u istoriji rukometa. Kako vidite njegove potencijale, da na terenu, a čak i više van njega, podigne MK rukomet na jedan viši nivo?

– Vaše pitanje sadrži sve odlike i epitete koje bih i ja dao Kirilu Lazarovu, a samo bi dodao da je on pokretačka snaga naše muške seniorske reprezentacije: izvanredan motivator i posvećen kapiten. Mnogi uspesi naših seniora rezultat su upravo njegovog liderstva, njegove nesebične posvećenosti igri i rezultatu.

Dobili ste organizaciju SP kadeta 2019. godine. Čuli smo jednu izjavu Line Červara, koji je to objasnio kao veliku šansu za početak jedne nove generacije. Šta je vaša želja? Verujete li u momente „posle kojih ništa više neće biti isto“?

– U prošlih 16 meseci, bili smo organizatori jednog kontinentalnog takmičenja i jednog mundijala u omladinskim kategorijama, za šta smo dobili visoka priznanja EHF i IHF. Organizacija kadetskog SP 2019 bila nam je dodeljena upravo zbog visokog nivoa organizacije prethodna dva šampionata.

Za Kadetsko svetsko prvenstvo, koje je bilo održano 2014. godine u tri grada u Makedoniji, bilo je potrebno mnogo ljudi, besprekorna logistika i organizacija u pogledu ispunjenja strogih zahteva evropskih i svetskih rukometnih autoriteta, ali smo mi bez naročitih problema izvanredno prošli oba projekta. Na poslednjem Evropskom prvenstvu za kadetkinje učestvovalo je 16 reprezentacija I ukupan broj 450 zvaničnih učesnika (rukometaša, članova stručnih štabova i zvaničnika), a prisustvovali su i visoki gosti EHF i nacionalnih federacija. U Lokalnom organizacionom komitetu Prvenstva bilo je uključeno preko 60 osoba, većinom na uzrastu do 25 godina, koji su se istakli izuzetnim iskustvom u organizaciji događaja ovog kalibra.

PONOSNI NA PRIZNANJE EHF

Kao Federacija, naročito smo ponosni na priznanje koje smo nedavno dobili od EHF za doprinos u rukometu, zajedno s još 15 evropskih država za odličnu organizaciju Evropskog prvenstva za devojke do 17 godina koje je letos održano u Skoplju.

Preko raznih omladinskih programa, kao što je EHF SMART program, koja je već uvedena u 24 osnovne škole i u srednje škole 12 različitih gradova u zemlji, škole su snabdevene kompletnom rukometnom opremom uključujući lopte, golove s mrežama, čunjeve, markere, elastične trake za trening, medicinke i slično. U sklopu programa, posebnu obuku su dobili treneri svake škole koji su prisustvovali RINK Seminaru koji je održan aprila meseca prošle godine u Skoplju. Što se tiče trenera, kao jednog od nosećih elemenata rukometnog sistema, u koordinaciji sa EHF RINK programom i u okviru RFM osnovali smo „Udruženje rukometnih trenera“ koje će raditi na obrazivanju, provođenju nastavnih programa, seminarima i edikativnim modulima u ovoj delatnosti.

Postali smo i deo uspešne realizacije projekta Nacionalne sportske akademije u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke i Agencijom za mlade i sport Republike Makedonije i do sada je ovim projektom obuhvaćeno stotinu učenika.

Dopunska dodata vrednost za makedonski rukomet svakako su i rukometni kampovi koji organiziraju klubovi kao i bivše i sadašnje makedonske rukometne zvezde koji su sve masovniji, a na nacionalnom nivou radi i oko pedesetak rukometnih akademija. Hteo bih da naglasim da je u okviru sistema RFM dosad registrovano oko 2.000 mladih rukometaša, što je zaista impozantan broj kada govorimo o nečemu što treba biti budućnost makedonskog rukometa.

mukaetov_boskovic_vidererREGION DA SE UDRUŽI U ORGANIZACIJI VELIKIH TAKMIČENJA

Dobili smo organizatore Svetskih prvenstava do 2023. godine. Od Hrvatske 2009, veliko muško interkontinentalno takmičenje zaobilazi ove prostore. Postoji li ambicija da Makedonija, možda u saradnji sa zemljama iz regiona, jednog dana ugosti najbolje svetske rukometaše? Kada već vidimo da se spajajuNorveška i Austrija, pa Poljska i Švedska. Kakva je saradnja sa Savezima u okruženju? Postoji li svest da bi neke stvari mogle lakše da se realizuju u partnerstvu?

– Verujem da Makedonija poseduje kapacitet za organizovanje velikih takmičenja, ali zbog ograničenosti što se tiče velikih dvorana, samo u partnerstvu sa susednim zemljama, za šta lično smatram da treba pokrenuti inicijativu jer je region pokazao da ima zaista kvalitetan rukomet i dobre organizacione sposobnosti koje su višestruko dokazivane i potvrđivane.

SAMO ZDRAVA OSNOVA ZA ŽENSKI RUKOMET

Ženska reprezentacija je daleko od velike scene, a ni rezultati mlađih kategorija nisu nešto što budi nadu. Ima li rešenja za ženski rukomet u Makedoniji?

Ženska reprezentacija je tokom dužeg perioda verovatno bila u senci svoje nekadašnje slave i uspeha muških seniora. Hteo bih da napomenem da upravo podmladak ove rukometne kategorije u prošloj deceniji nije bio uključivan niti u procese kvalifikacija. Smena generacija u ženskoj seniorskoj reprezentaciji je neminovna, od novog stručnog štaba očekujemo dugoročni rad i potrudićemo se da damo našu nesebičnu podršku: od priprema u inostranstvu, igranja kontrolnih susreta, do obezbeđivanja maksimalno kvalitetnih uslova za rad i slično.

Nama je potrebno da izgradimo dugoročnu strategiju, bolju koordinaciju i rad sa mladim talentima koji su sada ispunjeni mnogim „prazninama“, a posebno je potrebno intenzivno raditi na prelazu od omladinske u seniorsku kategoriju. Da bi ovaj sistem počeo da funkcioniše, potrebne su mu zdrave polazne osnove, odnosno potreban je kontinuitet takmičenja i posvećen rad tokom čitavog procesa: od otkrivanja mladog talenta u bazi do kvalitetne seniorske reprezentativke. Smatram da su nam investicija koja će dati rezultate na duži rok sama učešća juniorki i kadetkinja u kvalifikacijama, mogućnost da one budu deo svetske rukometne scene, mogućnost da odmere snage s drugim nacionalnim timovima… da osete šta znači borba za svaki poen, kako je slatka pobeda i kako se do nje dolazi, ali i da nauče da podnesu poraz koji je neizbežan deo sporta.

OTVORENI ZA DIJALOG SA KLUBOVIMA

Imali smo „kratak spoj“ između RFM i klubova po pitanju povećanja licenci za strane igrače i trenere. Da li zabrinjava tolika navala stranaca u makedonski rukomet ili sa druge strane, raduje ambicija i euforija sa kojom se rukometu pristupa u manjim sredinama? Kako energiju koja buja u MK rukometu usmeriti u pravom smeru?

– Rukometna federacija Makedonije je u svako doba otvorena za dijalog sa svim rukometnim klubovima u Republici Makedoniji o svim bitnim rukometnim temama i, kao i do sada, daćemo sve da bi se stvorila atmosfera u kojoj će svi moći da napreduju, ali očekujemo da ta komunikacija bude dvosmerna. Postupno smanjenje broja stranih igrača u klubovima i povećanje licenci prisutno je samo kod takmičenja makedonske Super-lige i Kupa Makedonije. Što se tiče licenci, radi se o minornoj sumi na godišnjem nivou, a tu odluku RFM apsolutno nije doneo da bi popunio budžet Federacije, da bi obeshrabrio ili oštetio klubove, naprotiv! Samo kao ilustracija: prema nekim internim statistikama Federacije, u 2014. godini registrovano je 24 novih stranaca, dok u 2015. Godini ima 34 nova strana igrača.

Ove odluke nisu donete kako bi se na bilo koji način opstruisao rad klubova, već da bi se dala veća šansa makedonskim igračima.

Još jedna odluka koju je RFM doneo u pravcu afirmacije makedonskog rukometa bilo je 50-procentno smanjenje kotizacije klubova za nastup u muškoj Super-ligi i potpuno ukidanje istih u ženskoj i u prvoj muškoj ligi.

Lično se veoma radujem svakom uspehu makedonskih rukometnih klubova, bilo na domaćem ili na međunarodnom terenu i iskreno im čestitam na posvećenosti. Sa tribina, naročito se radujem kada, na primer, Vardar ređa pobede predvođen maestralnom igrom Šterbika i lavovskom požrtvovanošću Gorboka ili Toskića ili bilo kog drugog stranca u bilo kom drugom klubu, ali kada se kao Makedonija budemo suočili s divovima kakve imaju Francuska ili Španija, to nam jednostavno neće vredeti na reprezentativnom planu. Treba nam uravnotežena sinergija u kojoj neće biti doveden u pitanje razvoj potencijalnih kvalitetnih reprezentativaca Makedonije.

Šta biste sebi i rukometnoj zajednici poželeli kao prvi čovek RFM-a za 2016. godinu? O kojim temama da razgovaramo u decembru naredne godine?

– Sport kao institucija i kao univerzalan fenomen ima veliku ulogu u svakom modernom društvu. Makedonci su po prirodi sportska nacija, a prema fenotipu, rukomet je sport koji im naročito odgovara.Naglasio bih da je rukomet u Republici Makedoniji sport s ubedljivo najviše trofeja od svih u državi. Naš cilj je da kao Federacija nastavimo etabliranje rukometa kao nacionalnog sporta u Republici Makedoniji. Da budemo prepoznatljivi kao poznata i priznata rukometna nacija u međunarodnim okvirima – završio je Mukaetov ekskluzivni intervju za Balkan – Handball.com

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball