OD TRNJA DO ZVIJEZDA: Svebor Crnojević potpisao za THW Kiel – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

OD TRNJA DO ZVIJEZDA: Svebor Crnojević potpisao za THW Kiel

Magija RK Moslavina iz omalenog hrvatskog grada Kutine ne staje. Klub koji je u prošlih nekoliko godina ka vrhu europskog rukometa ‘pogurnuo’ Marka Mamića i Leona Šušnju nastavlja s velikim transferima.

Naime, sad već bivši kapetan kutinskog sastava Svebor Crnojević prelazi u redove njemačkog velikana THW Kiela. Ovim transferom 32-godišnji si je hrvatski vratar osigurao još jednu suradnju sa sunarodnjakom Ilijom Brozovićem s kojim je zajedno branio boje HRK Gorica u sezoni 2010./11.

Svega nekoliko dana pred put u Njemačku, Svebor je svoju priču podijelio sa balkan-handball.com

Kakvi su bili počeci u seniorskom rukometu?

Počeo sam trenirati sa prvom ekipom Moslavine 2000. godine, a u Premijer ligi sam počeo sa 17 godina protiv Zameta. Mislim da je bila 2001. godina. Igrali smo protiv Zameta u Rijeci. Prva utakmica – prvi golman, jer su suigrači bili spriječeni drugim obvezama.

S tim da je tada još Zamet imao vrlo kvalitetnu ekipu…

Da, da. Došao im je baš tada Robert Savković iz švedskog Savehofa koji je još bio ‘bog i batina’ u Europi. Sjećam se da sam mu puno toga obranio.

Dakle 15 je godina u seniorskom hrvatskom rukometu iza tebe. Pamti li se u Premijer ligi koji ovakav transfer u tom periodu?

Pa mislim da nije bilo takvih transfera. Svi su oično bili očekivani, iz Zagreba u neki veći europski klub. Rijetko tko je otišao iz nekog malog, malog kluba u takvog giganta. Mislim da je ovo jedan od zvučnijih transfera.

Što kažu doma i u ekipi Moslavine?

Naravno da su sretni. Svi su sretni i imaju samo pozitivna mišljenja, pozitivne stavove. Probaj, uspij, daj sve od sebe – klasika.

Debi je već u subotu…

Vidjet ćemo hoću li igrati. Ali da – debi je već u subotu na jednoj od velikih utakmica. Igram za ovosezonsku ekipu Kiela protiv ekipe « Prijatelji Dominika Kleina» i ekipe Kielovih zvijezda. Uglavnom, tri ekipe će se natjecati, aNijemciće sigurno napraviti show.

Kome bi od protivničkih igrača na tom turniru najviše volio obraniti udarac?

Filip Jicha, Momir Ilić… Zeitzu bi bilo izazovno obraniti zbog te ‘bombe’ nezgodne koju ima.

Kome je u današnjem rukometu najteže obraniti šut?

Mislim da su možda krila najviše napredovala, definitivno su postala neuhvatljiva. Stvarnoskaču svi, nema danas više krila koje, kako se kaže, ne može skočiti do penala. Svi bacaju frkove, gledaju golmana i čekaju. Tako da mislim kako je krilo danas možda i daleko najnapredniji igrač u rukometu.

Što je bilo ključno za ovaj odskok iz Premijer lige?

Pa osim truda i cjeloživotnog zalaganja, jer već sam 32 godine… Ajde ova sezona je bila možemo reći dobra. Nije bila uspješna kao ekipa jer smo ispali, ali kao pojedinac nisam tako nezadovoljan. Ušli smo odlično u sezonu, ali smo zbog premalog fonda igrača padali kako je ista odmicala. Tada je već i obrana bila sve lošija pa je i golman sve više i više bio na streljani.

Jasno i cijeli tim je oko igrača bitan, menadžer koji je odgovoran za to sve i naravno jedan faktor sreće. Sigurno nisam bio jedini kojeg je Kiel birao. Bilo ih je još tamo tako da su vjerojatno nešto vidjeli što im se dopalo.

Znam da si kao vratar dosta studiozan. Je li već počelo analiziranje protivnika za predstojeću sezonu?

Nije, nije, ali već mi svi to govore. Mislim da je to normalan pristup današnjeg vratara, modernog vratara. Da jednostavno proba pročitati što je više moguće protivničkih udaraca i tako najbolje ući u utakmicu.

Koje su prednosti Balkan-škole rukometa u odnosu na švedsku koje bi ti mogle biti od pomoći?

Mislim da danas više nema tih pravih škola. To se počelo miksati. Mi Balkanci kopiramo Šveđane na te niske šuteve, dok Šveđani nas kopiraju na postavljanjima s krila. Mislim da je danas za golmane najbitnije iskustvo i tek sada shvaćam što znači biti golman u 30-ima i zašto su golmani najuspješniji poslije 30. godine. Dobiju to veliko iskustvo i već imaju svoje fore, manire i znaju kako će se postaviti na neki šut i obraniti ga.

Sprema li se i neka specijalna fora za all-star?

Nemam nikakvu specijalku, ali sigurno ću se potruditi osvojiti ih nečime – zaključuje Svebor pred priključivanje redovima europskog velikana.

Za Balkan-Handball.com,
Tomislav Laurić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *