Balkan-Handball.com

Crtice iz Dohe, dan drugi

Iz Dohe: Marko Marjanović

– 4 OD 4
Prižljkivali smo i očekivali ovakav scenario, doduše u tišini, zbog bojazni da bi neko ipak mogao da se oklizne. Sve četiri Ex – Yu selekcije, takmičenje su počele pobedama. Trijumf Slovenije nad Čileom niko nije dovodio u pitanje, Bosna i Hercegovina je u drugom pouvremenu ispravila sve greške iz prvog, Hrvatska se dobrano namučila da slomi otpor Austrijanaca. Možda je za pretpostaviti bilo da će najteži posao imati Makedonija protiv Hasanefendićevog Tunisa, koji je u pripremnom periodu nagovestio mnogo više nego što je pokazao na otvaranju. Kako je i sam Naumče Mojsovski istakao, crveno – žuti su odigrali jednu od najzrelijih napadačkih utakmica ikada, uz standardno kvalitetnu odbranu. Posle meča, u Pres Centru, novinari iz celog sveta prilazili su makedonskim kolegama, uz osmeh koji odaje prijatno iznenađenje. Ali, dovoljno smo hvalili igru Obrvanovih Spartanaca. Razumljivo, zbog prevencije kontra efekta, selektor je pozvao na ućutkivanje euforije, pa ni mediji sa ovih prostora ne bi trebalo peviše da je šire. Neka ovo bude samo zagrevanje za sve četiri reprezentacije.

KOHONES

Na to je aludirao Federiko Pizaro, strelac osam golova, kada je proglašen za igrača utakmice između Danske i Argentine (24:24). Vrelo srce ne pobeđje baš tako često hladnu glavu, nasuprot opšte prihvaćenom verovanju ovog podneblja. Ali kad – tad se to desi, taman da proradi adrenalin i neutralnom gledalištu. U poslednjem meču dana u Lusailu, Argentinci su režirali senzaciju, stigavši do remija protiv viceprvaka Evrope i sveta, posle minusa od sedam golova. Gaučosi su tako pokvarili Gudmundsonu debi pod danskom zastavom na velikim takmičenjima, ali teško da su im poremetili dalje planove. Hansen i ekipa posle meča, potpuno hladni, bez i jedne zabrinute grimase, poput pravih severnjaka. A momci iz Južne Amerike, slavili su kao da su postali prvaci sveta. I zato su heroji dana.

ZAOKRUŽEN PARADOKS

Nedavno smo pisali o tome zašto je čudno što se Nemačka i Poljska sastaju u prvom kolu, a da koincidencija, ili sudbina, šta god, bude impresivnija, Nemačka je savladala Poljsku na Svetskom prvenstvu iako su ih ovi letos uredno eliminisali u baražu za isto. Zanimljivo, Nemac je sedeo na klupi Poljske a Nemce je predvodio Islanđanin. I Sigurdson je nadigrao Biglera, mada je ispravnije reći da je Bigler nadigrao sam sebe. Bez neke očigledne potrebe, Poljska je igrala bez srednjeg beka većim delom meča. Bartolomeja Jaške nema već dugo zbog povrede, pa je iznenadila odluka selektora da u 16 ne uvrsti ni jednog klasičnog organizatora igre, već je tu ulogu prepustio improvizatorima, najčešće krilima. Usled toga, napad Poljske delovao je dosta zbunjeno, a nije pomoglo ni što je vremešni Lijevski korišćen u oba pravca. Nemačka nije morala da briljira kako bi došla do pobede protiv, na papiru, kvalitetnijeg protivnika.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *