Balkan-Handball.com

KRUNA OSTAJE: Danska je ponovo šampion sveta!

Dve godine nakon prve, reprezentacija Danske osvojila je i drugu titulu šampiona sveta, pošto je u finalu 27. edicije planetarnog nadmetanja savladala komšije iz Švedske 26:24 (13:13). Ujedno, Danci su prvi put u svojoj istoriji uspeli da odbrane trofej. Pre njih, to je pošlo za rukom Rumunima, Šveđanima i Francuzima.

Nakon 45. minuta egal borbe, Danska je preuzela kontrolu i prva stekla opipljiviju prednost zahvaljujući Niklasu Landinu, koji je branio maestralno u drugom poluvremenu i omogućio svojim saigračima da se deset minuta pre kraja odvoje na 22:18. Reprezentacija „Tri krune“ se nije dala do kraja, ali je kapitulirala u 58. minutu, kada je Niklas Landin pri rezultatu 25:23 odbranio sedmerac Vaneu, a Magnus Landin pogodio sa krila za razrešenje dileme. 

Najbolji čuvar mreže na svetu je u narednom napadu odbranio i pokušaj Gotfridsona, da bi Peterson u poslednjim trenucima ublažio poraz reprezentacije Švedske, koja je odigrala fenomenalan turnir.

DANSKA – ŠVEDSKA 26:24 (13:13)

DANSKA : Meler, Landin 16 odbrana – Mikel Hansen 7, Nikolaj Oris Nilsen 5, Jakob Holm 4, Magnus Saugstrup Jensen 3, Magnus Landin Jakobsen 2, Henrik Melgard Jensen 2, Matijas Gidsel 1, Lase Andersson 1, Mads Mensah Larsen 1.

ŠVEDSKA : Palička 8 dobrana, Agerfoš 2 odbrane –  Hampus Vane 5, Albin Lagergren 4, Daniel Peterson 2, Feliks Klar 2, Fredrik Peterson 2, Lukas Sandel 2, Jim Gotfridson 2, Lukas Pelas 2, Jonatan Karlsbogard 1, Valter Krinc 1, Maks Darj 1.

SEMAFOR: 0:1, 3:4, 5:4, 8:6, 10:9, 10:12, 11:13, 14:13, 16:17, 18:19, 23:20, 25:23

Švedska je bila, ne samo dostojan, već i bolji rival u nekim intervalima finalne utakmice, vodila je sa dva razlike u finišu prvog poluvremena, i održavala rezultatsku klackalicu protiv favorita dve trećine meča. Međutim, očigledan tas na vagi bio je golmanski učinak u poslednjih 15 minuta. Landin je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, dok su sjajni Palička, a u samoj završnici i Agefors, bili ispod očekivanog nivou. U izjednačenoj skandinavskoj borbi, u kojoj su defanzive dominirale, odlučio je kvalitet, odnsono inspiracija čuvara mreže koji je u 33 dana osvojio i Ligu šampiona i Svetsko prvenstvo. 

Palička je nestao u drugom poluvremenu, a Landin razoružio ubojita švedska krila Vanea i Petersona, koja su dominirala kroz turnira. Jedna greška više Danske, i dve kontre više Šveđana su na taj način neutralisane, baš kao i činjenica da je Danska najvećim drugog poluvrmena igrala bez levorukog beka.

Naime, na samom početku povredio se Lase Svan Hansen i završio utakmicu. Na njegovo mesto stao je desni bek Gidsel, a na spoljnoj poziciji je sjajno odmenio Oris, istakavši se fantastičnim šutevima. Međutim, Danska je finale prelomila sa tri desnoruka beka – Hansen je prešao na desnu stranu, Mensah Larsen je ušao na poziciju organizatora, a igrač koji je polufinale presedeo na klupi, Jakob Holm, zauzeo je mesto levog beka i postigao četiri pogotka u trenucima kada je njegov tim sticao plus četiri, valorizovavši tako učinak Landina među stativama. 

Danska je do trofeja stigla bez poraza, a ispostavilo se da je najteža prepreka bio domaćin u četvrtfinalu, koji je kapitulirao tek nakon sedmeraca. Treće mesto zauzela je selekcija Španije, dok je četvrta Francuska. 

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *