Balkan-Handball.com

RUSI DIGLI GLAS PROTIV MUSTAFE: Sve norme su prekršene

Kongres Međunarodne rukometne Federacije u Antaliji nije prošao mirno i pored toga što su sve ideje vođstva na čelu sa Dr. Hasanom Mustafom sprovedene u delo. Odbijanje komisije da uvrsti kandidaturu predsednika federacije Rusije Sergeja Šiškareva za Izvršni odbor IHF, izazvalo je burnu reakciju i saopštenje za javnost Rusa, otkazivanje domaćinstva narednog kongresa za 2019. godinu, ali i najavu tužbe: 

  • Sve norme međunarodnog izbornog i sportskog prava su prekršene pod izgovorom da je u pitanju nedostatak iskustva u sportskom menadžmentu, uključujući i rukomet, zbog čega sam bio onemogućen da učestvujem na izborima – rekao je predsednik FR Sergej Šiškarev.

Tročlana komisija sa najpoznatijim članom, bivšim predsednikom EHF Žanom Brijom, odbila je rusku kandidaturu bez traženjaa dodatnih dokumenata koji bi mogli da potkrepe tvrdnje.

  • Još jedan važan i skandalozan čin na Kongresu bio je predlog Hasana Mustafe o podeli PanAmeričke federacije na severnu i južnu. Latinska Amerika i ostale zemlje su bile protiv takve podele. Kongres je o tome trebalo da glasa, ali i tu se išlo mimo pravila. Predstavniku kontinenta nije omogućeno da govori i mišljenje Federacije nije uzeto u obzir – stoji u saopštenju Rusa.

Dan ranije se, prema navodima Rusa, održao sastanak EHF sa Hasanom Mustafom, na kome je Mustafa „agitovao za svoj predlog spominjući dobre odnose sa predsednikom MOK Tomasom Bahom i pravdajući sve neophodnošću boljih odnosa sa SAD, koji će, pored drugih stvari, doneti i više novca IHF“.

„Podela PanAmerike u dve Federacije imaće ozbiljne posledice na evropski rukomet, jer će EHF izgubiti jedno zagarantovano mesto na Olimpijskim Igrama“ – kaže Šiškarev i dodaje:

„Neprihvatljivi metodi dijaloga su bili korišćeni, isključivanje mikrofona, izostanak simultanog prevoda, kvar tehnike“.

Šiškarev napominje da je zbog toga morao stalno da sa ruskog prelazi na engleski jezik tokom svog govora, jer je dobijao signale od delegata na Kongresu da ne dobijaju prevod. 

„Na marginama Kongresa, predstavnici više od 40 zemalja lično su podržali zahtev naše Federacije sa rečima – da sam jedina osobaa koja ima hrabrosti da pipne osinje gnezdo“, oštro je Šiškarev završio svoje izlaganje domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *