Rođendanska kolumna: Hvala na poklonima! - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Rođendanska kolumna: Hvala na poklonima!

Rođendanska kolumna: Hvala na poklonima!

zika.bogdanovic
1 komentar

Ako me na današnji dan, osmi rođendan Balkan-Handball-a, pitate za ono što želim klubovima sa ovih prostora, reći ću „da opet igraju sa Koldingom u osmini finala EHF Lige šampiona“. Naravno, pitanje je na šta će nam ličiti unakažena Liga šampiona od naredne sezone, kada „velike“ i „bogate“ budu odvojili od „malih“ i „siromašnih“, u nameri da zabave Zapad koji gubi korak sa Istokom, a definitivno, ubiju draž onih „David protiv Golijata“ pobeda, koje nas najviše raduju u sportu.

Istok je pobedio Zapad 5:3. Ostadoše Kil, Barselona i PSŽ. Mađari su postali evropski hit, ali zemlji koja toliko voli rukomet – ništa drugo i ne treba da sleduje. Na Balkanu je još jednom pokazao taj iskonski talenat za ovim sportom, Poljska je postala rukometna velesila, Belorusi su na pravom putu, ako se priključe i Turci, neće više završnice evropskih sezona ličiti na DHB/ASOBAL Kup, kao u proteklih deset godina.

Kritike neka preskoče 23. mart 2015. godine, vreme je za slavlje. Hvala Vardarovcima i Zagrebašima što su BH-u poklonili najlepši mogući poklon – uspeh. Kada pobeđujemo, od gore pa do dole, tamo gde je Giga Moravac stavljao šubaru na glavu na carini i skrivao lančić sa svojim omiljenim grčkim pevačem u nedrima, lakše je pisati, raditi, živeti.

PREOBRAĆENJE – USPELO

Misija Veselina Vujovića u Zagrebu je uspela. Zaključak, ono što je hteo da promeni kod „anemičnih“ hrvatskih rukometaša, uspeo je. Udarila im je krv u glavu, a glava skoncentrisana, mirna, zna šta hoće. Isčačkao je iskusni rukometni vuk ekstra kvalitet kod nekih momaka, čak i među onima za koje se na prvi pogled ne može prilepiti ona „dobar si, kao za zeta“ etiketa. Sandro Obranović – match winner. Ni levi, ni srednji, ni visok, ni brz ko tane, ali „bezobrazan“, drčan, energija, uz Domagoja Pavlovića, promenio kompoziciju Vujovićevog sastava. Ne zaboraviti ni učinak Stevanovića na golu, a highlight čitavog meča je „presavijanje na pola“ danskog pivota od strane Kovačevića na startu drugog poluvremena. Toliko simbolike u tom udarcu ispod pojasa – čista poezija.

Ne znam zašto takve veličine poput Spelerberga, Hvita, Kleverlija, Jorgensena, na terenu nisu ni polovina onoga što su kada igraju za Dansku. Ne znam, da znam, rekao bih što to nisu neki srpski internacionalci iz najjačih klubova kada igraju za Srbiju. To mu dođe kao neka protivteža – pravda, šta li…

Nema ni Vujović world-class potencijal, a ekipa mu nije tako mlada, kao što je bije glas. Zato je uspeh i veći. Postojanost, skidanje skalpova najvećih, promovisanje opasnog domaćeg terena u Areni, sve su to tekovine koje sada treba negovati i nedozvoliti da Zagreb ponovo postane „druga divizija“ kako je to bio ranijih godina.

A BRE, JANE, JANE…

A kakav je domaći teren promovisao Vardar za samo par pet meseci od kako se uselio u Jane Sandanski? I taj makedonski revolucionar, evo posle 100 godina od kako ga ubiše u zasedi na Pirin planini, vaskrsnuo je u naselju Aerodrom. Siguran sam da svi Vardarovi protivnici misle da je bio mnogo rđav čovek čim se zapute prema skopskom aerodromu posle iskustva pakla i ludnice. Ma neki đavo 100%, čim u kući koja nosi njegovo ime, mogu tako da se odseku noge i srce počne jače da udara, svakome ko je na suprotnoj strani od Vardara.

A bre Jane, Jane. Da vaskrsneš i poželiš u Grčku na morence, pasoš ne bi mogao da dobiješ zbog svog ovog uznemiravanja građana EU iz nedelje u nedelju kada Vardar igra domaće utakmice.

GORBO-ČE & DURACELL MOMAK

Visla se pogubila u nastavku. Tajm-aut Kadenasa u 32. minutu je bio znak nemoći i gubljenja kontrole. Pitanje je da li bi Poljake i devet razlike iz prvog meča spaslo posle gubitka glave u poslednjih 25 minuta. Konačno smo videli pravog Sergeja Gorboka. Neko je upalio lampicu, Rus je postao igrač kakav jeste, čisto da pokaže šta sve zna. Gladan golova, lucidan, precizan, sve ono što nije bio u Plocku i na mnogo drugih mečeva ove sezone. Raul Gonzales bi morao da se potrudi da mu glavnom beku-šuteru ne ponestane baterija, jer će biti u ogromnom problemu u narednim mećevima.

Onaj, koji radi na DURACELL, i za koga nema problema je Aleks Dušebajev. Tatini geni, inteligencija, poštovanje svake lopte, tehnički briljantan, posvećen, timski radnik. Najbolji potez Vardara u eri Sergeja Samsonenka.

A era je tek počela. I Vardar i Zagreb neće biti favoriti u četvrtfinalu. Svi su bolji na papiru, ali pustimo papirologiju…

Možda vam se dopadne

1 komentar

Manu 23/03/2015 - 21:59

Bravo care! Predobra kolumna ti blagodaram !

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball