KOLUMNA: Vardar - Zagreb, želite li to? - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA: Vardar – Zagreb, želite li to?

KOLUMNA: Vardar – Zagreb, želite li to?

zika.bogdanovic
1 komentar

Ima dana za megdana, ali neke stvari se dobro vide i kroz ove gole novembarske krošnje. Ako je po njima suditi, nakon što su i jedni, i drugi akteri ove priče, sa drveta pali na tlo, čini se da „kosmičke sile“ polako ali sigurno približavaju Vardar i PPD Zagreb duelima u EHF Ligi šampiona narednog marta.

Ta rukometna veza Zagreba i Skoplja je neobjašnjiva počev od Kire Lazarova, SEHA lige, itd. Skoplje je Zagrebu „otelo“ Linu Červara, koji je započeo rukometnu revoluciju u Makedoniji i postavio temelje za kasniju euforiju koja s vremena na vreme dobija i veće obrise. Lino ni svojima nije ostao dužan, ostavljajući ih na srebrnom evropskom mestu u Beču, opraštajući se od tamošnje javnosti u klinču sa sve bananom u ruci na pressici nakon plasmana u finale na EURO 2010 u Beču. Neće ostati dužan ni Makedoniji, jer se izborio da i igrači, onog, „velikog“ Metalurga, počnu drugačije da razmišljaju i postave sebi neke nove lestvice u svojim karijerama.

Na suprotnu stranu krenuo je Veselin Vujović, čovek koji je vezao crveno-crnu stranu Skoplja uz sebe, gde je našao utočite nakon godina u kojima mu nije išlo na trenerskom planu, većim delom sopstvenom krivicom. „Makedonija ti pruža ljubavi sve“ iz mikrofona Adolfa Topića, najbolja je odrednica poslednje decenije na trenerskom putu diva sa Lovćena, koji je izazvao sličan efekat po dolasku u Zagreb. Probudio je dobru decu, došao do četvrtfinala EHF Lige šampiona prošle sezone, skinuo skalpove najboljima, napunio dvoranu.

Novi sistem takmičenja koji je Zagrebu stavio na „teret“ Vesprem, PSŽ, Flensburg, Kil i druge iz nedelje u nedelju, zapravo otežava odgovor na pitanje – „Da li se istrošila Vujina čarolija?“, o čemu se dosta govori. Da li su Vujini momci pročitani od strane iskusnijih, kvalitetnijih i bogatijih? Šta dalje? Šta im novo ponuditi, ko je novi kec iz rukava, kada ni oni koji su trebali da kupe sa stola (Luka Stepančić) više nisu u igri? Težak momenat za Zagreb kome se gotovo izvesno smeši šesto mesto na kraju grupne faze. Da bi bili peti, potrebno je pobediti u Plocku za vikend ili odneti plen iz Kila, što je uz sve do sada viđeno, gotovo nemoguće.

I Vardar se suočava sa drugom stranom medalje. Do pre samo par nedelja prvi, sada peti. Posle tri vezana poraza, pet kola pre kraja prvo mesto je ostavljeno Barseloni, koja ima „zicer“ raspored. Sa tri pobede kod kuče (Kolding, Kristijanštad i Monpelje) Vardar neće dalje od četvrte pozicije. Za treće mesto biće potrebno uzeti barem bod sa gostovanja u Segedinu i Manhajmu. Paklen sistem takmičenja opovrgao je mišljenje o timu sa 18 podjednakih igrača. Za nivo Vesprema i Barselone, potrebno je još više.

Treće mesto koje bi se uzelo u foto-finišu od Kelcea i Segeda, vodi u osmini finala na pogađate koga? Zagreb. Četvrto u ovakvoj igri brojki bi moglo da donese reprizu od prošle godine – Vislu Plok u borbi za četvrtfinale. Sa četvrtog se, međutim, u četvrtfinalu ide na pobednika grupe, a to će biti Vesprem (PSŽ) i Barselona.

Vardar – Zagreb u osmini finala. Želite li to?

Možda vam se dopadne

1 komentar

ivan 07/12/2015 - 20:38

I da znaete taka i ke bide.Imajki predvid deka i vo rakometot vo posledno vreme mnogu se mestat utakmici radi kladilnici, ne e cudo a i logicno e vardar co zagreb da igra.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball