GEN-SEK RFM, Filip Miloševski: Najvažniji je kontinuitet na velikim takmičenjima - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje GEN-SEK RFM, Filip Miloševski: Najvažniji je kontinuitet na velikim takmičenjima

GEN-SEK RFM, Filip Miloševski: Najvažniji je kontinuitet na velikim takmičenjima

zika.bogdanovic
0 komentar

Rukometna euforija u Makedoniji ne jenjava. Posle pika 2014. godine sa uspesima državnog tima, ali i neverovatnog rivalstva Vardara i Metalurga, ona je doživela pad, ali i dalje je rukomet „sport broj 1“ u Skoplju i svim makedonskim gradovima o čemu svedoče i ambicije Vardara, rivalstvo koje se rađa u Bitolju, ambicije turnira u Strugi, itd. Kako je održati, šta učiniti da se ona pretoči i u kontinuitet rezultata reprezentacije nakon silaska sa scene generacije Lazarova i drugova, razgovarali smo sa generalnim sekretarom Rakometne Federacije Makedonije, Filipom Miloševskim. 

Avgust 2016. Očekivanja su bila da budete u Riju. To se nije desilo. Kako vidite vaš olimpijski put?

  • Ovoje stvarno bila burna godina. Osvojili smo deseto mesto na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, a onda su usledile te kvalifikacije u Poljskoj za Olimpijske Igre, na kojima, nažalost, nismo uspeli. Olimpijski san je ostao samo san za čitavu rukometnu i sportsku javnost u Makedoniji. To nas nije poremetilo, uspeli smo da dobijemo vetar u leđa od novog selektora Line Červara sa kojim smo jako zadovoljni. Izborili smo plasman na Svetsko prvenstvo u Francuskoj. Novi izazovi su pred nama.

Niste uspeli da se plasirate u Rio. Šta se desilo sa timom koji je igrao odlično tokom 2014. i 2015. godine?

  • Sama činjenica da smo se našli medju 12 reprezentacija koje su se borile za mesto na najvećem sportskom spektaklu na planeti, dovoljno govori o kvalitetu našeg nacionalnog tima. Kartu za Rio, osim Makedonije, sasvim neočekivano nisu overile ni evropski vicešampion Španija, kao ni četvrtoplasirana Norveška. Iskustvo i želju smo imali, falilo nam je vise hrabrosti i borbenog duha. Ali idemo dalje, svaki poraz nas čini još snažnijima. U ovom trenutku je najbitnije to što smo uspeli da zadržimo kontinuitet učešća na velikim takmičenjima.

SUVIŠNO JE PRIČATI O ČERVARU

Stajali ste iza Ivice Obrvana, i kada je išlo dobro, i kada je išlo loše. Imao je puno podršku. Sada ste doveli svetskog i olimpijskog šampiona na klupu, koji je garant da ambicije ostaju visoke…

  • Imali smo odličnu saradnju sa Obrvanom, a rezultat te saradnje, kad se podvuče crta posle njegovog mandata, jeste učešće na tri uzastopna velika takmičenja (Danska 2014, Qatar 2015 i Poljska 2016). Nakon onoga što se desilo u Gdanjsku, svima je bilo jasno da je tu kraj. Červar ima odličan bekgraund i suvišno je prišati o njemu kao stručnjaku. Bitno je i to što poznaje gotovo sve igrače, radio je sa njima.

Kakve su ambicije na SP 2017 u Francuskoj?

  • Fokusirani smo na tri stvari: maksimalna priprema, individualni pristup analizi igre svake selekcije i srce na terenu. Svako mudrovanje o tome da li nam je grupa laka ili teška, u ovom trenutku bi bilo izlišno. U Gdanjsku smo naučili da nijednu reprezentaciju ne treba potcenjivati, naročito u odabranom društvu od 24 najboljih selekcija sveta. Jaka Španija i Slovenija, borbeni Island i , za nas, malo poznata reprezentacija Angole, pravi su izazovi. Zbog toga treba raditi intenzivno i dobro se pripremiti.

mukaetov_cervarNeminovno je da će doći i do podmlađivanja reprezentacije nakon oproštaja Mirkulovskog i Mojsovskog…

  • Kao prvi operativac u rukometnoj kući ne uzimam za pravo, a i ne vidim potrebu mešanja u politiku stručnog štaba. Činjenica je da je podmladjivanje reprezentacije neminovan proces  koji treba da započne što pre, ali kojim intenzitetom će se odvijati i kojim redosledom, to je stvar selektora. Verujemo u njega i znamo da će napraviti najbolji mogući izbor u datom trenutku.

    RFM je ograničio broj stranaca u domaćoj ligi. Kakav prijem je imala takva odluka?

  • Ovo rukovodstvo RFM još od prvog dana je postavilo takav vrednosni sistem u kojem se svaki projekat, ideja ili odluka prosledjuje do svakog subjekta koji je zasegnut na bilo koji način, ostavljajući prostora za nadogradnju u konstruktivnom smeru. Model koji ograničava broj stranaca u domaćoj ligi je jedan dugoročni poduhvat, koji je naišao na odobravanje, kako kod klubova, tako i kod stručne sportske javnosti. Odluka je donesena konsenzusom konferencije klubova, a pri njenoj implementiranju naročito vodimo računa da se ne mešamo u internu politiku klubova. Naša dužnost je da vodimo računa o budućnosti makedonskog rukometa.

Rezultati mlađih kategorija. Juniori su bili 15-ti u Danskoj, a kadeti u B diviziji treći…

  • Imajući u vidu činjenicu da ove kategorije godinama unazad nisu bile uključene ni u kvalifikacione cikluse i da im realno nedostaje kontinuitet, 15-to mesto u Evropi je ravno uspehu. Kad su u pitanju ove kategorije, osnovni je ciljda ih selektor polako uvodi u seniorsku selekciju. Mi cenimo taj proces. Nadamo se i radimo na tome da omladinske kategorije budu jedna solidna baza iz koje će se selektovati budući nosioci žuto crvenog dresa– zaključio je prvi operativac MK rukometa, Filip Miloševski.

foto: Filip Viranovski, gol.mk

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball