Balkan-Handball.com

KOLUMNA: Živeo rukomet!

Garantujem da nema bolje parole od naslova nakon pretposlednjeg takmičarskog dana na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Uopšte se neću baviti balkanskim selekcijama, tragičnim sudbinama i (ne)ostvarenim ciljevima, već želim izraziti duboko oduševljenje neočekivanim ishodom polufinalnih mečeva. Barem za mene, sve zajedno bilo je neočekivano.

Bez navijačke opredeljenosti, imao sam želju da u finalu pratim duel Francuske i Danske, kao sudar do tada ekipe koja je najviše pokazala (i čak ostavila rezervu), odnosno sastava koji je igrački najpopunjeniji. I zaista, delovalo je da će takav scenario biti najrealniji, ali u čijoj realnosti?!

Shodno raspoloženju švedskih golmana na ovom turniru, veće šanse za iznenađenje postojale su u drugom polufinalu, ali ne znam ko se nadao da Španci mogu spustiti Francusku na devet golova za poluvreme?!? Ali onda zapitajmo se kako izgleda probijati budućeg nosioca odbrane Pari Sen Žermena i kamen temeljac defanzive dvostrukog uzastopnog prvaka Nemačke, to jest Virana Morosa i Gedeona Gvardiolu? Španija sa razlogom ima najbolju odbranu na turniru iako De Vargas i Korales statistički nisu najuspešniji golmani.

Čini se da je ipak „faktor Omejer“ veoma bitan jer su Žerar i Dimulan zatajili kada je škripalo u pozicionom napadu. Jer kako reče Veselin Vujović u svakom meču presuđuje nešto drugo, a Francuzima je balans izostao u prvom (i najvažnijem) meču nokaut faze i to posle niza predstava sa naslovom „rukometna budućnost“.

Još jedna stvar – Arpad Štrebik J

Činjenica – finale će igrati reprezentacije koje do sada već imaju pet poraza! Švedska je savladana od Islanda, Francuske i Norveške, a u svakom meču selekcija „Tri krune“ kaskala je za rivalima. Španci su u derbiju prve faze bez bodova ostali u duelu sa Danskom, dok su prema njihovim rečima, najlošiji dan na turniru imali protiv Slovenije.

To dokazuje da je Evropsko prvenstvo najteži i najkvalitetniji turnir na svetu. Kada je reč o ovom izdanju, možda i najatraktivniji s obzirom na nezahvalnost prognoza i nepredvidivost ishoda.

Borba za medalje donosi reprizu finala sa poslednjih Olimpijskih igara, ali u meču za bronzu. Finale je specifično – da li će neko pokvariti ili popraviti skor u finalima?

Apelgren i Palička ili Korales i Šterbik? Kruna karijere za Entreriosa, Sarmijenta, Morosa, Gvardiolu ili rađanje još jedne šampionske generacije?

Kako god da se završe mečevi sutrašnji mečevi u Zagrebu – živeo rukomet!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *