Balkan-Handball.com

Kasim Kamenica: "Sa Crnogorcima četiri godine"

Meč između Partizana i Kolubare na "Banjici" pratio je "privremeni" selektor Crne Gore, Kasim Kamenica, koji radi i u hrvatskom vicešampionu Nexe-u iz Našica. Zgodno vreme i prilika da trenera i selektora mnogih ekipa sa ovih prostora unazad 20 godina, upitamo o aktuelnostima.

 Pre nekih 15-tak dana, izabrani ste na  funkciju V.D selektora Crne Gore.  Kakve su Vam namere sa Crnogorcima?

– Mislim da je v.d formalnost. Procedura je zahtevala predlog stručne komisije i konkurs, ali zbog kratkog perioda, ona nije mogla da se ispoštuje. Mislim da je Predsednik Stručnog saveta podneo ostavku i onda je jedini modus bio v.d stanje. Na UO, nakon što je Popović podneo ostavku, bilo je glasanje, i većina je bila za mene. Dogovorio sam se Predsednikom Federacije na mandat od četiri godine, takav, kakav i on ima. Dobio sam saglasnost od kluba, tako da je sve poznato.

Objavili ste spisak igrača na koje računate prošle nedelje?

– Objavio sam širi spisak zbog roka EHF, a takođe i 17 igrača za ciklus od 23. do 30. decembra, na koji ne mogu doći Mrvaljević, Stojanović i Roganović zbog klupskih obaveza. Koristiće mi da se upoznam sa sastav ekipe. Da se osvežimo prepodne, a popodne, uz rad sa loptom, da upoznam karakteristike ekipe. U novoj godini nastavljamo kompletni, sve do odlaska u italijanski Alkano 14. januara, gde se održava turnir sa domaćinom i Grcima. Samo prvi ide u baraž u junu za SP u Švedskoj.

Manje-više znate kakvim potencijalom raspolažete. Kakve su šanse Crne Gore da je opet vidimo na velikim takmičenjima?

– Ostvarili su veliki rezultat u Norveškoj na Evropskom prvenstvu. I svaki naredni plasman na veliko takmičenje je ogroman uspeh za tako malu zemlju. Poznajući crnogorske igrače, znam da imaju srce, da se ne plaše i da nemaju kompleks jačih reprezentacija. Rado se odazivaju na poziv za igranje u reprezentaciji, a i rukometno znanje je solidno. To je dobra baza za dalji rad i napredak.

Vaš klupski angažman u Nexe-u iz Našica, protiče u očekivanoj senci Zagreba, ali i dominaciji u odnosu na ostale. Kako Vam se čini Hrvatska liga i da li ima draži sa 16 klubova?

– Liga jeste glomazna i ima igrača, koji ne zaslužuju da u njoj igraju, ako je zovemo najkvalitetnijom. Sa druge strane finansije su slabe, tako da se već spominje menjanje sistema, i optimalan broj od 12 klubova.  Mi smo prošle godine u konkurenciji sa Metkovićem i Sisciom došli do druge pozicije. Ove godine smo suvereno drugi, imamo pet bodova više. Sa Zagrebom smo odigrali jednu veličanstvenu utakmicu, držali se do samog kraja. Pored Zagreba, koji ima ogroman budžet, teško je očekivati bolji rezultat, a drugo mesto je pola trofeja.

Srbija, Hrvatska i Slovenija, svuda gde ste negde bili uvezani, učestvuju na Evropskom prvenstvu. Kakve su im šanse?

– Slovenija se vraća. Vratili su se Vugrinec i Pajović i mislim da je to dobra pozicija. Srbija je takođe u usponu i ima neke svoje šanse, dok je Hrvatska, standardno, uvek favorit za osvajanje medalja.

ŽIKA BOGDANOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *